Tyrkia bryter løftene sine i Syria – enda en gang

0
Syriske soldater i Idlib-provinsen. Foto: Sana

Da Tyrkia gikk inn på en våpenhvile i Idlib i forhandlingene i Moskva mellom Recep Tayyip Erdogan og Vladimir Putin, var en av forutsetningene at Tyrkia skulle sørge for at «deres terrorister» ble evakuert fra hovedvei M4 og en tolv kilometer bred sone langs veien.

Dette har ikke skjedd. Tvert om har terroristene nektet å trekke seg ut. De har gravd ei svær grøft tvers over veien og de gjorde det umulig for russiske og tyrkiske styrker å gjennomføre en felles overvåking av hovedveien.

Det er ikke noe overraskende i dette. Tyrkia har systematisk brutt alle sine løfter under hele denne krigen og våpenhviler er bare brukt til å gi terroristene nye våpen og forsyninger.

Ny våpenhvile i Idlib. Assad – Erdogan 2 – 0.

Hovedpunktene i avtalen er slik:

1. Opphør av alle fiendtligheter langs den eksisterende kontaktlinjen fra midnatt 6. mars;
2.     Russland og Tyrkia oppretter en seks kilometer lang sikkerhetskorridor nord og sør for M-4 motorveien i Syria
3.     Russland og Tyrkia ble 15. mars enige om å starte felles patruljer langs motorveien M-4 i Syria.

Tyrkia har fått utvidet frist til å få terroristene til å trekke seg ut av det sørlige Idlib, men ingenting har skjedd.

Den syriske hæren sender derfor forsterkninger til det sørlige og østlige Idlib, melder AlMasdarNews. Det er all grunn til å tro at våpenhvilen vil bryte sammen igjen fordi terrriorstene aldri har godkjent den og heller aldri har vært part i den, og Tyrkia har ikke noe ønske om å trekke terroristene ut.

Russland og USA i Nordøst-Syria

Samtidig meldes det at Russland nå har bygd opp en stor militærbase i det nordøstlige Syria nær byen Qamishli. Da Russland sendte forsterkninger til denne regionen ble de ved minst ett tilfelle stanset av en militærpatrulje fra USA. Det førte ikke til noen konfrontasjoner og de russiske styrkene fant are en annen vei fram til målet sitt.

President Donald Trump har som kjent for lenge siden lovt at USA skal trekke seg ut av Syria. Det har ikke skjedd. Pentagon ønsker ikke at troppene skal ut. I stedet har Trump erklært at USA vil beholde kontrollen over Syrias olje. Og de kurdiskdominerte styrkene til SDF fortsetter å støtte seg på USAs styrker i Nordøst-Syria og være en del av USA-koalisjonen.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNorge rammes hardt av krisa: børskrakk og kronefall
Neste artikkelDigitalisering på kull