– I realiteten har vi mistet mer enn en femtedel av oljeformuen

0
Illustrasjon: Shutterstock

Oljefondet er tilsynelatende mer verdt enn ved årsskiftet, til tross for at finansmarkedene har vært i fritt fall. Det er en illusjon som skyldes at vår egen valuta har kollapset. Dette skriver NRK på sine nettsider. Kanalen fortsetter:

Oljefondets hjemmesider er fondet i skrivende stund verdt 300 milliarder kroner mer enn ved årsskifte.

Tilsynelatende har Oljefondet klart seg bedre enn alle andre investorer gjennom børskrakket.

Problemet er at det er en illusjon.

For ingenting av det fondet eier er notert i norske kroner. Årsaken til illusjonen er at verdien av vår egen valuta har kollapset.

Sjelden har utviklingen vært mer misvisende enn nå. I realiteten har vi mistet mer enn en femtedel av oljeformuen vår, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.

Regnestykker Næss har satt opp for NRK viser at mens fondet i norske kroner er tre prosent mer verdt enn ved nyttår, er realiteten målt i amerikanske dollar eller euro en helt annen.

Oljefondet var ved utgangen av fjoråret verdt om lag 1149 milliarder dollar. Nå er sannsynligvis fondet verdt omkring 882 milliarder dollar. Det innebærer en nedgang på 23 prosent.

Verdifallet er så stort at tapet på papiret tilsvarer verdien av statsbudsjettet for 2020 to ganger.

Også sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen I Eika-gruppen anslår at Oljefondets verdi har falt fra over 1100 milliarder dollar ned til 800 milliarder dollar-tallet nå.

– I absolutte tall er det største fallet i Oljefondets verdi noen gang, sier han.

Kommentar:

Oljefondet kalles også Statens pensjonsfond – utland, men det har svært lite med framtidige pensjoner i Norge å gjøre. Norske regjeringer, enten de har vært «rødgrønne» eller blå har lagt opp til at staten skal være rentenist. Så skal vi liksom en gang i frmtida kunne sikre pensjonene med dette fondet.

Men det er ikke slik økonomien virker. Det er de verdiene som skapes i landet som sikrer framtidige generasjoner. Når produktiv virksomhet flagges ut, naturressurser gis bort eller selges til skrapverdi til utlandet og infrastrukturen forfaller, hjelper det ingenting å ha plassert oljepenger på New York-børsen.

Norske politikere minner om Johan Falkbergets figur Bør Børson jr., en bondegutt som blir stormannsgal og lærer seg å imitere fraser fra de fine inne i byen og slå om seg med sin nyrikdom. Falkberget skrev romanen som en satire over jobbetida og de oppkomlingene den skapte. Han kalte den epoken for «den verste tulltiden». 

Våre dagers tulltid overgår den mange ganger. Våre toppolitikere elsker smiskinga og rampelyset sammen med utenlandske berømtheter og det skal ikke mye smiger for å få dem til å øse bøttevis med norske skattekroner over milliardærenes og USAs prosjekter.

Les: Den norske politiske ukulturen

Et fall i realverdi på over en femtedel på en måned viser hvor sårbar denne politikken er. Norske regjeringer har gjort Oljefondet til en kassakreditt for de største kapitalistiske korporasjonene i verden. USAs økonomi er basert på en gigantisk gjeldsboble. Sprekker den, noe den kommer til å gjøre, er Oljefondet forduftet.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.