I krisetider trer verden klarere frem

0

Av Terje Alnes.

Den amerikanske administrasjonen skandaliserer landet sitt ved å påføre andre økte lidelser under koronakrisen. Samtidig ser vi uventede eksempler på internasjonal solidaritet.

Iran er et av landene som er hardest rammet av Covid-19-pandemien, og nå gjør nye amerikanske sanksjoner situasjonen verre. Alfred de Zayas, tidligere FNs spesialrapportør, sier at intensiverte amerikanske sanksjoner mot Iran og Venezuela under krisen er «sinnssyke» og muligens folkemord.

USA har påført det iranske folket en grusom kollektiv straff i årevis, og hvis det noen gang er tid for å oppheve denne straffen og gi humanitære lettelser, så er det nå. USAs sanksjoner gjør mye mer enn å hindre Iran fra å importere medisinsk utstyr som de trenger for å takle viruset. Land som blir hardest rammet er de som allerede har fått økonomiene sine ødelagt av sanksjoner og blokader fra før. Sanksjonene drepte allerede uskyldige iranere før utbruddet, og nå vil de garantert øke dødstallene.

Reuters tweet
Skjermdump fra Twitter

Gjør Covid-19 til et politisk virus

Samtidig viser Det internasjonale pengefondet (IMF) seg som et redskap i hendene på USA. De avviste en forespørsel fra Venezuela om et nødlån på 5 milliarder dollar for å bekjempe koronaviruset, som truer med å skyve den allerede hardt sanksjonsrammede økonomien over kanten. En talsperson for IMF sa at forespørselen ikke kan vurderes fordi det ikke var noen klarhet blant medlemslandene om hvem de anerkjenner som Venezuelas rettmessige leder – president Nicolás Maduro eller Juan Guaidó, den amerikanskstøttede kupplederen.

Slik gjør amerikanerne Covid-19 til et politisk virus, et redskap som skal tjene USAs politiske interesser. Alvorlige sanksjoner som Trump-administrasjonen innførte i fjor har nesten halvert oljeproduksjonen, og forverret en humanitær krise som har fått nesten 5 millioner mennesker til å flykte fra landet.

Til sammenlikning har Cuba sendt 130 leger for å hjelpe venezuelanerne, mens Russland allerede har sendt medisinsk utstyr. President Maduro forteller at testutstyr vil ankomme fra Kina, slik at det kan gjennomføres en massescreening av mistenkte tilfeller av koronavirus som er identifisert.

Kina, Russland og Cuba viser solidaritet

Italia ba allerede i februar EU om hjelp via EUs beredskapssenter, men forespørselen om smittevernutstyr ble møtt med taushet. Først i forrige uke meldte Italias helseminister at medisinsk utstyr var på vei fra Tyskland. Da hadde Kina i mellomtiden fylte tomrommet. Italias EU-ambassadør meldte at «Kun Kina svarte oss, bilateralt».

Russland har på sin side sendt 100 viruseksperter og helsearbeidere til Italia, for å hjelpe det landet i verden som for øyeblikket er sterkest rammet av pandemien. Ordren kom direkte fra president Vladimir Putin. Cuba, som nå fremstår som en global helsestormakt, sa i helgen at de sendte en brigade av leger og sykepleiere på forespørsel fra den verst rammede regionen Lombardia.

Dette er den sjette medisinske brigaden Cuba sender til utlandet de siste dagene for å bekjempe spredningen av Covid-19 viruset. Cubanske helsearbeidere kjemper nå mot pandemien i Venezuela, Nicaragua, Jamaica, Surinam og Grenada.

kubanske leger
Skjermdump fra Twitter

Samtidig rammes Cuba selv av strenge amerikanske sanksjoner. USA gjør det de kan for å hindre at øya får tilførsel av olje. Mens Washington straffer Cuba for å ha støttet Venezuela, erstatter cubanere traktorer med okser og olje med ved. Dette fører til matvareknapphet, siden jordbruket blir mindre effektivt når traktorer står i mangel på drivstoff.

Humanitær krigføring er amerikansk politikk

Koronakrisen har gjort det enda tydeligere hvilke land som stiller opp for andre når krisen innfinner seg, og hvem som ikke viser menneskelige hensyn. Sannheten er jo at USA i tiår har drevet humanitær krigføring, i form av en aktiv og brutal sanksjonspolitikk, mot sivilsamfunnet i land de er på politisk kollisjonskurs med. Helt uten skrupler har USA påført millioner av uskyldige mennesker enorme lidelser, kun fordi disse har et styre som USA vil bli kvitt. Humanitær krigføring er brudd på Genèvekonvensjonene.

Det mest kjente eksempelet er de knallharde sanksjonene som ble innført mot irakerne, fordi de var styrt av Saddam Hussein. Daværende FN-ambassadør Madeleine Albright sjokkerte hele verden da hun i 1996 på direktesendt TV sa at 500.000 døde irakiske barn som følge av sanksjonene var «verdt det«.

Nå meldes det at medisinsk personell fra Kina har ankommet Irak for å bistå. I krisetider blir det tydeligere hvem som stiller opp og hvem som ikke gjør det.

Tweet Eastern Lion
Skjermdump fra Twitter

Kilder:

«Expert: US sanctions on Iran, Venezuela during pandemic could be genocidal”, The Grayzone 20.03.20, “End the Economic Wars To Save Lives”, antiwar.com 17.03.20, “IMF Rejects Maduro’s Bid for Emergency Loan to Fight Virus”, nytimes.com 17.03.20, “Venezuela: Already Arrived – 130 Cuban Doctors to Fight Coronavirus – Medical Supplies From Russia on Their Way”, orionocotribune.com 21.03.20, “EU-sinne i kulissene”, Klassekampen 21.03.20, “Det russiske militæret sender hjelp til Italia”, tv2.no 22.03.20, “Russian military planes carrying medics and equipment fly to devastated Italy to help combat Covid-19 pandemic”, rt.com 22.03.20, “Cuban doctors head to Italy battle coronavirus”, reuters.com 22.03.20, “Cuba faces squeeze on food production as US oil sanctions bite”, the guardian.com 18.03.20

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Terje Alnes.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKan denne krisa sprenge EU?
Neste artikkelTyrkia fortsetter sin hybridkrig med migranter mot Hellas