I krisetider trer verden klarere frem

5
Terje Alnes

Av Terje Alnes.

Den amerikanske administrasjonen skandaliserer landet sitt ved å påføre andre økte lidelser under koronakrisen. Samtidig ser vi uventede eksempler på internasjonal solidaritet.

Iran er et av landene som er hardest rammet av Covid-19-pandemien, og nå gjør nye amerikanske sanksjoner situasjonen verre. Alfred de Zayas, tidligere FNs spesialrapportør, sier at intensiverte amerikanske sanksjoner mot Iran og Venezuela under krisen er «sinnssyke» og muligens folkemord.

USA har påført det iranske folket en grusom kollektiv straff i årevis, og hvis det noen gang er tid for å oppheve denne straffen og gi humanitære lettelser, så er det nå. USAs sanksjoner gjør mye mer enn å hindre Iran fra å importere medisinsk utstyr som de trenger for å takle viruset. Land som blir hardest rammet er de som allerede har fått økonomiene sine ødelagt av sanksjoner og blokader fra før. Sanksjonene drepte allerede uskyldige iranere før utbruddet, og nå vil de garantert øke dødstallene.

Reuters tweet
Skjermdump fra Twitter

Gjør Covid-19 til et politisk virus

Samtidig viser Det internasjonale pengefondet (IMF) seg som et redskap i hendene på USA. De avviste en forespørsel fra Venezuela om et nødlån på 5 milliarder dollar for å bekjempe koronaviruset, som truer med å skyve den allerede hardt sanksjonsrammede økonomien over kanten. En talsperson for IMF sa at forespørselen ikke kan vurderes fordi det ikke var noen klarhet blant medlemslandene om hvem de anerkjenner som Venezuelas rettmessige leder – president Nicolás Maduro eller Juan Guaidó, den amerikanskstøttede kupplederen.

Slik gjør amerikanerne Covid-19 til et politisk virus, et redskap som skal tjene USAs politiske interesser. Alvorlige sanksjoner som Trump-administrasjonen innførte i fjor har nesten halvert oljeproduksjonen, og forverret en humanitær krise som har fått nesten 5 millioner mennesker til å flykte fra landet.

Til sammenlikning har Cuba sendt 130 leger for å hjelpe venezuelanerne, mens Russland allerede har sendt medisinsk utstyr. President Maduro forteller at testutstyr vil ankomme fra Kina, slik at det kan gjennomføres en massescreening av mistenkte tilfeller av koronavirus som er identifisert.

Kina, Russland og Cuba viser solidaritet

Italia ba allerede i februar EU om hjelp via EUs beredskapssenter, men forespørselen om smittevernutstyr ble møtt med taushet. Først i forrige uke meldte Italias helseminister at medisinsk utstyr var på vei fra Tyskland. Da hadde Kina i mellomtiden fylte tomrommet. Italias EU-ambassadør meldte at «Kun Kina svarte oss, bilateralt».

Russland har på sin side sendt 100 viruseksperter og helsearbeidere til Italia, for å hjelpe det landet i verden som for øyeblikket er sterkest rammet av pandemien. Ordren kom direkte fra president Vladimir Putin. Cuba, som nå fremstår som en global helsestormakt, sa i helgen at de sendte en brigade av leger og sykepleiere på forespørsel fra den verst rammede regionen Lombardia.

Dette er den sjette medisinske brigaden Cuba sender til utlandet de siste dagene for å bekjempe spredningen av Covid-19 viruset. Cubanske helsearbeidere kjemper nå mot pandemien i Venezuela, Nicaragua, Jamaica, Surinam og Grenada.

kubanske leger
Skjermdump fra Twitter

Samtidig rammes Cuba selv av strenge amerikanske sanksjoner. USA gjør det de kan for å hindre at øya får tilførsel av olje. Mens Washington straffer Cuba for å ha støttet Venezuela, erstatter cubanere traktorer med okser og olje med ved. Dette fører til matvareknapphet, siden jordbruket blir mindre effektivt når traktorer står i mangel på drivstoff.

Humanitær krigføring er amerikansk politikk

Koronakrisen har gjort det enda tydeligere hvilke land som stiller opp for andre når krisen innfinner seg, og hvem som ikke viser menneskelige hensyn. Sannheten er jo at USA i tiår har drevet humanitær krigføring, i form av en aktiv og brutal sanksjonspolitikk, mot sivilsamfunnet i land de er på politisk kollisjonskurs med. Helt uten skrupler har USA påført millioner av uskyldige mennesker enorme lidelser, kun fordi disse har et styre som USA vil bli kvitt. Humanitær krigføring er brudd på Genèvekonvensjonene.

Det mest kjente eksempelet er de knallharde sanksjonene som ble innført mot irakerne, fordi de var styrt av Saddam Hussein. Daværende FN-ambassadør Madeleine Albright sjokkerte hele verden da hun i 1996 på direktesendt TV sa at 500.000 døde irakiske barn som følge av sanksjonene var «verdt det«.

Nå meldes det at medisinsk personell fra Kina har ankommet Irak for å bistå. I krisetider blir det tydeligere hvem som stiller opp og hvem som ikke gjør det.

Tweet Eastern Lion
Skjermdump fra Twitter

Kilder:

«Expert: US sanctions on Iran, Venezuela during pandemic could be genocidal”, The Grayzone 20.03.20, “End the Economic Wars To Save Lives”, antiwar.com 17.03.20, “IMF Rejects Maduro’s Bid for Emergency Loan to Fight Virus”, nytimes.com 17.03.20, “Venezuela: Already Arrived – 130 Cuban Doctors to Fight Coronavirus – Medical Supplies From Russia on Their Way”, orionocotribune.com 21.03.20, “EU-sinne i kulissene”, Klassekampen 21.03.20, “Det russiske militæret sender hjelp til Italia”, tv2.no 22.03.20, “Russian military planes carrying medics and equipment fly to devastated Italy to help combat Covid-19 pandemic”, rt.com 22.03.20, “Cuban doctors head to Italy battle coronavirus”, reuters.com 22.03.20, “Cuba faces squeeze on food production as US oil sanctions bite”, the guardian.com 18.03.20

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Terje Alnes.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Og det for oppdiktede påstander om at Iran at Irans atomprogram for energi egentlig er for å angripe Israel, som er det eneste landet i regionen USA tillater å ha atomvåpen. Sanksjonskrigen er for at Irans regjering skal styrtes og erstattes med en USA vennlig som tillater at amerikanske selskaper kjøper de enorme olje, naturgass og mineralressursene, og får kontroll over Hormuz stredet. Og Israel får det lettere å bygge sitt Stor-Israel.

  General Wesley Clark innrømte åpent i et intervju etter 9/11 at Iran var på en “to do list” sammen med Irak, Libya, Syria, Libanon, Somalia og Sudan som skulle tas på 5 år. Muskelmann for corporate america som han er, som bruker den amerikanske krigsmaskinen for å ta over landressurser, markeder og utvide globalismen for den globale storkapitalen som også eier krigsvåpen-industrien.

  Putin Relates How Obama Explained to Him that America Is an ‘Exceptional Nation’ with ‘Exclusive Rights Everywhere in the World’ (Video)

  Det sier vel det meste. Bare gjør som vi vil så får du ikke noe bråk med oss. Gi landet ditt til oss, og ikke kjemp mot oss og vær patriot som representerer ditt eget land og folk, så skal du få en plass i styringsklassen i vår globaliserte verden som styres av kapitallovene.

  De fleste statsledere velger det å gjøre det, også våre egne som har gitt Wall Street alle inntektene fra oljen vår som investeringskapital i USAs såpeboble-økonomi, og som vi får lov til å bruke litt av hvert år for å opprettholde illusjonen om at norske folk har sikret oljepengene på bok. Og som også lar USA gjøre Norge om til en amerikansk militærbase, da våre egne styrker likevel er ubetalte leiesoldater i USAs krigsmaskin.

  Statsledere som vil det motsatte, at landressurser og infrastruktur skal eies av folket, og velstanden fordeles til eget folk fikk unngjelde som blant andre Gadaffi og Morales. Maduro holder stand mot USA og storkapitalens MSM, som unnlater å fortelle den vestlige befolkningen at John Bolton innrømte i et intervju at det er Venezuelas enorme oljereserver de vil ha som er grunnen til sanksjonskrigen.

 2. Hvordan dør barn av USAs sanksjoner, som for eksempel av at vannforsyningen svikter fordi USA nekter land å eksportere reservedeler for det til landet, eller sykehusutstyr og medisiner? Barna dør på en måte som spesielt ikke barn skal, en lang dødskamp i lidelse. 500 000 er hele 1/12 av 6 millioner, et tall som Madeleine Albright kjenner til.

  Hvis en legger til barn som har dødd og dør av USAs kriger og sanksjoner feks i Afghanistan, Libya, Venezuela, Syria og Iran, Vietnam og Nord-Korea skulle en nærme seg eller overstige tallet 6 millioner ganske raskt. Faktisk så dør 6,5 millioner barn verden over hvert år på grunn av mangel på medisiner, mens eierne av legemiddelselskapene er mangemilliardærer.

  Den globale storkapitalen driver krig mot de fleste av verdens befolkninger for sitt mål om New World Order med en globalisert verden, en valuta, ett marked, ett lederskap. En ren monetær nær fremtidsverden der bla gratis helsevesen og sosiale rettigheter er byttet ut med tjenester en må betale for, og en må minst tilhøre øvre middelklasse for å leve komfortabelt.

  Det er bare Skandinavia, Sveits, Østerrike og noen andre land igjen som fremdeles har det som ligner på en velferdsstat, men som er under angrep av storkapitalens politikere. Ellers så kan faktisk store deler av verden i dag som beskrives som land hvor store deler eller flertallet lever i elendighet, kjennetegnet på neo-liberale markedsøkonomier.

  Vil den frembrakte økonomiske krisen som pandemien får skylden for, ødelegge offentlig helsevesen i de landene som har det, eller vil de vestlige befolkningene, nå som mange plutselig blir mer politisk bevisste, forlange mer offentlig eierskap og styring? Fører krisen til sterkere nasjonalstater eller mer globalisering? Hvem vinner, folk og land eller en global storkapital som nå vil ha styring av statsbudsjettene?

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Østeuropeerne fikk aldri et valg etter murens fall. Alt skulle bort og et oligarkstyre skulle ta over. Nå har de blitt den sterkeste motkraften mot globalisering. Muligens fordi de slapp en generasjon med Dylan konsumerende hippier og 68ere som nå sitter med definisasjonsmakten i vår del av verden

 4. Man skal være bra kraftig tilbakestående for å tro at makteliten setter hele verden i lockdown med et totalitært og autoritært syresett for å redde folk fra å bli syke av coronavirus.

  Psykopatene i dypstatan har aldri til noen tider hevet øyenlokkene engang om millioner på millioner dør av faenskapet deres.

  Hva dette egentlig handler om få du svar på her på få minutter. Game over for den gamle verdensorden og inn med den nye. NWO.

  https://www.youtube.com/watch?v=LKQzX0_cIt0
 5. Avatar for Alike Alike says:

  Det er mange ting som har blitt klart. Blant annet at det medisinske systemet i (vestlige) verden er dekadent og ikke slik det tidligere har blitt framstilt. Og det blir mer klart over tid, det vil du få se.

  Det mangler ikke medisiner i Iran, dette er noe myndighetene sier for å legge press på USA og deres sanksjoner og handlinger. Og andre som sier det har andre grunner. Alt er uansett et spill. Det er heller motsatt, at det mangler medisiner og personell i vestlige land og da spesielt i USA.
  Iran sendte medisiner til Kina under starten av krisen der. Og det var for å vise at de er venner, ikke fordi Kina trengte det… I motsetning til EU land så produserer Iran og Kina ALLE sine egne medisiner, og trenger ikke å kjøpe noen ting fra andre.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere