Kan denne krisa sprenge EU?

2
Shutterstock

EU har på sett og vis overlevd Brexit, men det er ikke gitt at unionen overlever Covid19 og det som kommer etterpå. EU-president Ursula von der Leyen og sjefen for den europeiske sentralbanken Christine Lagarde har begge demonstrert himmelropende passivitet og inkompetanse i møte med den økonomiske krisa som nå velter over Europa.

Store EU-land som Tyskland og Frankrike har forrådt Italia i denne ekstremt vanskelige situasjonen. Derimot har Italia fått hjelp av Kina, Cuba og Russland. Sånt setter djupe spor.

Først da Tyskland sjøl fikk økonomiske problemer var Angela Merkel, nedskjæringspolitikkens jernkansler i Europa, villig til å snu opp-ned på budsjettdisiplinen.

EU-lederne har vist at de er bare tomme dresser og drakter uten evne til å ta ledelse i en vanskelig situasjon. Den høyt oppskrytte europeiske enheten har avgått ved døden og solidariteten ligger på likvake.

Kanskje er det et lite tidsvindu for dem til å handle før det rakner for dem. Men det vinduet er ikke stort og det lukkes fort. Hvis EU-lederne ikke er i stand til å komme periferien til hjelp, vil periferien bli nødt til å hjelpe seg sjøl som best de kan.

Illustrasjon: Shutterstock

Koronakrisa avslørte EU som usolidarisk og handlingslammet

Da Italia som første EU-land begynte å få mange tilfeller av viruset henvendte myndighetene i Roma seg til EU og ba om støtte. Maurizio Massari som er Italias ambassadør til EU skriver:

«Koronavirus-krisen er en prøve på EUs enhet og troverdighet – en prøve som bare kan bestås gjennom ekte, konkret solidaritet. Europa må handle etter prinsippet om gjensidig forsvar og hjelpe de medlemmene hvis sikkerhet er truet.»

Men han forteller også hvor lite støtte Italia har fått fra Brussel:

«Italia har allerede bedt om å aktivere EUs mekanisme for sivil beskyttelse for levering av medisinsk utstyr for individuell beskyttelse. Men dessverre svarte ikke et eneste EU-land på kommisjonens oppfordring. Bare Kina svarte bilateralt. Dette er absolutt ikke et godt tegn på europeisk solidaritet.»

Dette er diplomatisk språk for prøven er ikke bestått!


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for 0mpr0 0mpr0 says:

  Neppe kostnadsfritt for EU heller dette viruset.
  Og nå når GB går ut, blir vel kassa tom rimelig fort.
  Tipper neste budsjett kan sette samholdet på prøve nok en gang.

  Det kan virke som lakmustestene kommer tett for de i Brüssel.

 2. Avatar for Johnny Johnny says:

  Vet ikke helt hva EU tenkte på når de nektet Norge medisinsk utstyr bestilt fra Kina!
  En stor forsendelse av smittevernutstyr har i tre dager ikke sluppet over grensen fra Sverige til Norge. EUs nye eksportregler hindret Norge i å få de livsviktige varene inn i landet. Men heldigvis ordnet dette seg, og vi får nå aller nådigst lov til å ta inn medisinsk utstyr for en kortere periode.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere