Kan denne krisa sprenge EU?

0
Shutterstock

EU har på sett og vis overlevd Brexit, men det er ikke gitt at unionen overlever Covid19 og det som kommer etterpå. EU-president Ursula von der Leyen og sjefen for den europeiske sentralbanken Christine Lagarde har begge demonstrert himmelropende passivitet og inkompetanse i møte med den økonomiske krisa som nå velter over Europa.

Store EU-land som Tyskland og Frankrike har forrådt Italia i denne ekstremt vanskelige situasjonen. Derimot har Italia fått hjelp av Kina, Cuba og Russland. Sånt setter djupe spor.

Først da Tyskland sjøl fikk økonomiske problemer var Angela Merkel, nedskjæringspolitikkens jernkansler i Europa, villig til å snu opp-ned på budsjettdisiplinen.

EU-lederne har vist at de er bare tomme dresser og drakter uten evne til å ta ledelse i en vanskelig situasjon. Den høyt oppskrytte europeiske enheten har avgått ved døden og solidariteten ligger på likvake.

Kanskje er det et lite tidsvindu for dem til å handle før det rakner for dem. Men det vinduet er ikke stort og det lukkes fort. Hvis EU-lederne ikke er i stand til å komme periferien til hjelp, vil periferien bli nødt til å hjelpe seg sjøl som best de kan.

Illustrasjon: Shutterstock

Koronakrisa avslørte EU som usolidarisk og handlingslammet

Da Italia som første EU-land begynte å få mange tilfeller av viruset henvendte myndighetene i Roma seg til EU og ba om støtte. Maurizio Massari som er Italias ambassadør til EU skriver:

«Koronavirus-krisen er en prøve på EUs enhet og troverdighet – en prøve som bare kan bestås gjennom ekte, konkret solidaritet. Europa må handle etter prinsippet om gjensidig forsvar og hjelpe de medlemmene hvis sikkerhet er truet.»

Men han forteller også hvor lite støtte Italia har fått fra Brussel:

«Italia har allerede bedt om å aktivere EUs mekanisme for sivil beskyttelse for levering av medisinsk utstyr for individuell beskyttelse. Men dessverre svarte ikke et eneste EU-land på kommisjonens oppfordring. Bare Kina svarte bilateralt. Dette er absolutt ikke et godt tegn på europeisk solidaritet.»

Dette er diplomatisk språk for prøven er ikke bestått!


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelItaliensk ekspert: en merkelig lungebetennelse ble oppdaget i Lombardia i november 2019
Neste artikkelI krisetider trer verden klarere frem
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).