Et knusende nei til kabel

0
Foto: Statnett

Utbyggernes skitne triks hjalp ikke NorthConnect.

Av Jan Herdal.

1. mars publiserte E24 resultatet av en meningsmåling om kraftkabler til utlandet, bestilt av Energi Norge og kabelutbyggeren NorthConnect. Ikke overraskende kom undersøkelsen fram til at et stort flertall av de spurte gikk inn for slike kabler.

Tidspunktet for publisering var ikke tilfeldig. Tidsfristen for den offentlige høringen om kabelen NorthConnect fra Hardanger til Skottland gikk ut 10. mars. Det var altså snakk om et dårlig kamuflert forsøk på å påvirke høringssvarene.

Selve målingen ble utført sist høst, og Kabelaksjonen.no, et samarbeid mellom naturvernere og tillitsvalgte i kraftforedlende industri, slaktet allerede da undersøkelsen som et bestillingsverk med ledende spørsmål.

– Målingen er utformet for å gi et resultat som viser en positiv holdning i befolkningen for nye utenlandskabler. Kritisk syn på kablene skal ikke komme fram i undersøkelsen. Spørsmålene er sterkt ledende og inneholder ensidige og omdiskuterte påstander, skrev aksjonen.

Nå foreligger resultatet av høringen, og det er et knusende nederlag for kraftmafiaen generelt og NorthConnect spesielt, uansett triks og krumspring. Tre av fire høringssvar er negative til kabelen. Høringssvarene kan du lese her.

På neisiden finner vi bl.a.fagbevegelsen inkludert LO, alle enkeltpersoner som har uttalt seg, Vestlandet fylkeskommune og flere politiske partier. Blant tilhengerne er eierinteressene, Eidfjord kommune og lobbyorganisasjonen Zero.

Det er flertall i Stortinget for å stoppe NorthConnect, men nå driver Ap et ufint spill som kan rasere hele flertallet. Hvis ikke kabelmotstanderne greier å samle seg om et felles forslag som stopper NorthConnect, vil mange i så fall miste det siste snev av respekt for politikerne.

Denne artikkelen ble først publisert på Oljekrisa.no.

Les også: Skottlandstur kjøpt og betalt av Northconnect?

Panikk blant aktørene bak NorthConnect

Striden om utenlandskabelen NorthConnect spisser seg til


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.