Striden om utenlandskabelen NorthConnect spisser seg til

0
Demonstrasjon utenfor Stortinget 9. mars 2020 mot NorthConnect. Skjermdump fra ABC tv

Representanter for rundt 50 fagforeninger og -forbund samlet seg mandag utenfor Stortinget med krav om tommelen ned for Northconnect. Idet høringen avsluttes tirsdag, sa LO-sekretariatet mandag nei. Dette skriver ABC Nyheter, som fortsetter:

Fagorganiserte fra mange deler av landet samlet seg mandag i Oslo for å protestere mot den omstridte kraftkabelen Northconnect, som i disse dager ligger til konsesjonsbehandling i Olje- og energidepartementet.

Der går fristen for den offentlige høringen om saka ut tirsdag.

Samtidig viser det seg at Stortingets energi- og miljøkomité har utsatt sin innstilling til forslag fra Sp, Rødt og Frp om å si nei til Northconnect, fra torsdag denne uka, til 31. mars.

Det innebærer også at regjeringen får bedre tid til å godkjenne Northconnects konsesjonssøknad, om den skulle ønske det. Gjeldende stortingsvedtak om saken er, takket være tidligere støtte fra Frp til Northconnect, at regjeringen har den fullmakten.

Etter at Frp forlot regjeringen, rykket partiet ut med motsatt standpunkt, og kan nå sikre flertall i Stortinget mot, dersom de, Ap og Sp blir enige om å stemme sammen.

LO frykter utflagging

Mandag vedtok LO-sekretariatet sin høringsuttalelse, som går imot konsesjon til Northconnect.

Under en demonstrasjon utenfor Stortinget samme dag mot Northconnect, appellerte forbundslederne Jørn Eggum fra Fellesforbundet og Frode Alfheim fra Industri Energi sammen med en rekke andre talere til Stortinget om å si nei til konsesjon.

Industriaksjonen

Det faglige initiativet som kaller seg Industriaksjonen kom i 2019 med følgende uttalelse og krav:

Industriaksjonen oppfordrer Arbeiderpartiet til en gang for alle å avklare at partiet står fast på partivedtaket om at den omstridte kraftkabelen NorthConnect ikke kan få konsesjon i overskuelig framtid. Usikkerheten om hva som er Ap’s standpunkt når saken kommer opp til behandling i høst, skaper merkbar uro i fagbevegelsen og i en rekke lokalsamfunn knyttet til kraftforedlende industri. Grunnen til det er at kabler for kraftutveksling undergraver grønne industriarbeidsplasser i Norge ved å importere høye, utenlandske strømpriser til Norge.

Dette sa Industriaksjonen i en pressemelding 24. juni 2019. I uttalelsen sies det videre:

Tross avtalen mellom Regjeringen og Ap, og forpliktelsene Ap selv har påtatt seg overfor fagbevegelsen og et samlet LO i denne saken, går konsesjonsbehandlingen av NorthConnect sin gang. Solberg-regjeringen har varslet at saken avgjøres «etter kommunevalget». Uttalelser fra Aps energipolitiske talsmann Espen Barth-Eide skaper tvil om Ap står ved forpliktelsen om å stoppe NorthConnect inntil Norge har «høstet erfaringer» med to kraftkabler til utlandet som fortsatt er under bygging.

Industriaksjonen stilte derfor følgende krav til regjering og opposisjon:

• Solberg-regjeringen må stå ved innholdet i avtalen den har inngått og ikke gi konsesjon til NorthConnect etter kommunevalget i høst. 
• Arbeiderpartiet og andre rødgrønne partier må nå gjøre det klart at dersom NorthConnect blir gitt en slik konsesjon av regjeringen, så vil den umiddelbart bli trukket tilbake av et eventuelt nytt stortingsflertall etter valget i 2021. 

Les mer om NorthConnect på steigan.no


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.