Corona, brøkregning og katastrofekapitalisme

0
Illustrasjon: Shutterstock

Dette er ikke ei oppfordring til sivil ulydighet, men til å tenke sjøl.

Dr. med. Hans Husum, distriktslege i Finnmark i 40 år

Først noen fakta: Hvert år dør omlag 1.000 nordmenn i influensa-relatert sjukdom.

Noen årlige epidemier er hissigere enn andre, i 2017–18 blei 5.000 pasienter med influensalignende sjukdom innlagt på sjukehus og 1.400 døde (en halv million globalt).

Omlag 150.000 får diagnosen «influensa» i de årlige epidemiene, det gir en tilsynelatende dødsrate på 1 %.

Hans Husum. Foto: Terje Alnes.

Risikogruppen

Men influensa-brøkens teller er ikke entydig: Risiko for død er fire ganger høyere hos pasienter som er svekka av høy alder og anna sjukdom, mange av disse dør altså med influensa – ikke av influensa.

Og brøkens nevner kjenner vi ikke, fordi tallet på smitta personer er langt høyere enn det offisielt registrerte – mange går ikke til lege og svært mange bærer smitte uten symptom.

Derfor er beste vitenskapelig baserte estimat over influensadødsraten i Vesten satt til 0,1 % – og ikke 1 %.

Overfør dette regnestykket til covid-19.

Tallene fra Kina

Vi må basere oss på tall fra Kina, de har det største materialet: 72.000 verifisert smitta, 2,3 % av disse døde.

I aldersgruppa 10-60 år er dødsraten i Kina rapportert til mindre enn en halv prosent. Brøkregning igjen: Risikoen for corona-relatert død i Kina var 5-10 ganger høyere for pasienter med alderssvekkelse, kreftlidelse, diabetes eller hjerte/lungesjukdom – altså mange pasienter som døde med – og ikke av – coronainfeksjon.

Dødsraten er lavere enn 1 prosent

Og brøkens nevner kjenner vi overhodet ikke, den er langt større enn de 72.000 registrerte. Hvis vi antar at covid-19-viruset har et spredningsmønster omtrent som influensa A og B (så langt ser det ut ti å være mindre smittsomt) er dødsraten i den aktuelle corona-pandemien langt mindre enn 1 %.

Effektfull kampanje

Coronakampanjen som nå kjøres i Europa er effektfull: Kongen holdt ingen tale til folket under forrige influensa-pandemi, men nå er godtfolk redde og stressa, det svekker immunforsvar og folkehelse.

Småbedrifter saneres, det er de store som vil få hjelp til å overleve krisa. Familier vil gå konkurs, det åpner for storhandel og spekulasjon i gjeld – slik finanskapitalen gjorde under finanskrisa i 2009.

Vi blir enda mer redde enn før for kinesere og anna folk vi ikke kjenner.

Det farmasøytiske rotteracet

Og vaksineprisene blir gode, selskapet som først får en godkjent vaksine på markedet er garantert framtidig rikdom og makt.

Det farmasøytiske rotte-racet er igang, men husk at det viktigste kravet til ei god vaksine er at den skal være trygg, at mer enn hundre norske barn fikk varig hjerneskade av svineinfluensa-vaksinen i 2009, at det tok åtte måneder før disse bivirkningene kunne oppdages – det vil si at en coronavaksine som lanseres i løpet av inneværende år er utrygg.

Den norske sjokk-kampanjen mot corona kan altså ikke begrunnes medisinsk.

I 2007 publiserte Naomi Klein boka «Sjokkdoktrinen». Den dokumenterer hvordan kapitalismen utvikler seg gjennom katastrofale sosiale intervensjoner. God lesning!

Denne artikkelen ble først publlisert som kronikk i Ságat.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelOffentlig og privat drift
Neste artikkel– Erna Solbergs kriselov er demokratisk galskap