11 millioner jobber truet

9
Foto: Creative Commons, Kateryna Babaieva

EUs «klimanøytralitet» kan koste millioner av industriarbeidere levebrødet.

Jan Herdal

Av Jan Herdal.

Coronaviruset er forhåpentlig forbigående, men det kan i farten utløse en dyptgående krise i en allerede skrantende, gjeldstynget verdensøkonomi. I Europa kommer den grønne galskap på toppen. Brussel har lovfestet at EUs medlemsland skal være «klimanøytrale» innen 30 år.

Det har ikke manglet på økonomiske advarsler. Sist i rekken er generalsekretær Luc Triangle i IndustriALL, en global sammenslutning av fagforeninger som representerer 50 millioner industriarbeidere.

– Nesten 11 millioner industriarbeidsplasser er direkte berørt og kan gå dukken om de ikke får et perspektiv for framtiden, sier han til Euractiv. Hele industrisektorer kan gå i kne.

Mens EUs utkast til strategi fokuserer på digitalisering, inneholder det fint lite om tradisjonelle industrisektorer som stålproduksjon, bilindustri og kjemisk industri – bransjer som antas å bli hardest rammet av den grønne politikken.

– Det er lett å si at vi må innfri ambisiøse klimamål innen 2030 og 2050. Men det bør finnes en industristrategi som gir et svar på hvordan vi skal komme dit. Det svaret fins ikke i dag, sier han.

Fagbevegelsen er også bekymret for de nye sosiale og økonomiske skillelinjene som den grønne agendaen kan skape mellom øst og vest i EU. De kan true hele EU-prosjektet. Blokken risikerer å implodere før 2050, ifølge Triangle.

Mens EU-president Ursula von der Leyen erklærer at klimapolitikken er EUs nye vekststrategi, etterlyser fagbevegelsen pengene som trengs. Industrien må investere hundrevis av milliarder kroner årlig for å holde tritt med klimamålene.

Det er gjort noen omrokkeringer i Den europeiske investeringsbanken og på EU-budsjettet, men virkelig friske penger fins knapt nok. Investeringsspørsmålet er særlig akutt for energiintensive industrier som stål og kjemikalier.

Triangle mener det er helt umulig for energiintensive industrigreiner å innfri et mål på 55 prosent reduksjon i karbonutslipp innen 2030.

Teknologier som skal sette dette ut i livet vil ikke være ikke være klar for kommersialisering før etter 2030. Det gjelder f. eks. lavkarbon produksjon av stål, som bare er i pilotfasen.

Denne artikkelen ble først publisert på Oljekrisa.no.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Man kan jo tro at et virus magisk slutter å formere seg

  norge_10_03_2010

 2. Avatar for runeulv runeulv says:

  Om Corona blir som influensaen, hvor den veksler mellom den sørlige og nordlige halvkulen med hvem som har vinter, og så muterer seg nok hvert år så den kan gjensmitte de som har hatt den før, så blir sannsynligvis Corona permanent.

  Om Corona bare infiserer alle på kloden så flokk immunitet utvikles, og den så dør ut, så blir den forbigående, uansett om den rammer mange og har store konsekvenser.

  Det er også på tide å sette deg på et begrenset antall poster i døgnet.

 3. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Det er allerede begrensninger på antall poster som kan postes

  steigan.no er full av artikler med “0” kommentarer
  så har vi en gjeng som heller skulle vært på syklubb

  Det siste vi hører er at redaksjonen, som er corona flat earth’ere - havnet i karantene selv

 4. Avatar for Alike Alike says:

  :rofl:

  Hvem mener du?

 5. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Ledelsen sitter i karantene

 6. Kanskje til irritasjon for noen har jeg i de siste to årene skrevet at Klassekampens teoretikere for Det Grønne Skiftet,egentlig er søknader om å få seg godt betalte jobber i NHO. Og jeg har også framsatt den prognosen at disse samme folkene høyst sannsynlig vil ende opp som Ja til EU-aktivister.
  Leser du Aftenposten på side 18 i dag 11 mars 2020,er det mye som tyder på at mine prognoser ikke var så gale.
  Her leser vi at Kjell Inge Røkkes selskaper gir tankesmien Manifest en million kroner for at de skal utvikle tankene om det grønne skiftet som nå også er EUs flaggskip.
  Da heter det fra Manifest-leder Magnus Marsdal: “Venstresiden og miljøbevegelsen har ikke noe annet valg enn å samarbeide med storkapitalen.”
  Danske veteran innen venstrepartier,Lars Hedegaard,skrev forleden om Rødts søsterparti Enhedslisten: der vet man ikke lenger hvem Karl Marx er. Akkurat det samme kan sies om den norske “venstresida” og svenske Vänsterpartiet og Enhedslisten har allerede sikret seg plasser i EU-parlamentet.
  Og samme vei går det i Norge. Marsdal vil at valget i 2021 skal være et klimavalg. Noe snakk om kamp mot krigsforberedelser og atomkrig skal en ha seg frabedt,heller ikke om Gule Vesters klassekamp.
  Men dette er ikke et særskilt norsk fenomen. Det gjelder for “venstresidene” i hele Europa. Veteranen Peter Schwarz skriver 10 mars om utviklingen av tyske Die Linke. “Tiltross for at de smykker seg med dette navnet,er Die Linke et fullkomment borgerlig parti som forsvarer den kapitalistiske ordningen med alle midler - også når det gjelder en allianse med AfD”.
  Den eneste “frigjøringsbevegelse” som Klassekampen omfavner er Kurderne som nå befinner seg i en tett politisk allianse med USA,Israel og Nato.
  Sånn går nå dagene,som det heter i nord.

 7. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Nå regnes svensk storkapital som Svensk i Sverige, en alliert av svensk fagbevelgelse. De regnes ikke som “fiende”.
  Du regner opplagt Equinor eller Stordalen som fiende - ved siden av SV selvfølgelig, sistnevnte fordi de ikke er “marxistiske” nok.
  Fake kritikk sier jeg.
  Norge må ta vare på norsk kapital.
  En norsk vaksine er mye bedre enn en vaksine fra Kina eller USA.

  Hva Manifest står for
  Amerikanerne fortjener også en velferdsstat!
  (Bernie Sanders)

  Det går i den retningen uansett med Trump.
  Mens Trump har snakket om skattelettetiltakene sine er det han foreslår idag sosialisme

  Det motsatte av globalisering er “National Sosialism”
  Medisinsk unntaktstilstand = “National Sosialism”

  Hva skjer da med alle de amerikanske basene ??

  De amerikanske patriotene = “National Sosialism”

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere