Vil koronaviruset føre til global stagnasjon?

31
Gigantbyen Chengdu står nesten stille på grunn av koronaviruset. Shutterstock

Koronaviruset fortsetter å ri Kina som en mare. Offisielt er tallet på smittede kommet over 67.000 og av det er over 1500 rapportert døde og over 8.200 skal ha blitt erklært friske. Dette er ikke høye tall i seg sjøl, enda det naturligvis er ille nok for dem som rammes.

Men virusutbruddet kan være langt mer alvorlig enn de offisielle tallene viser, ikke nødvendigvis på grunn av manipulasjon fra myndighetene, men på grunn av underrraportering, svikt i systemene og så videre. Ser man på offisielle kinesiske medier, så er det koronaviruset som preger dem, slik som Global Times og Xinhua News.

I Vesten har enkelte brukt koronaviruset som en kjærkommen anledning til å hetse mot Kina og kineserne. Ved siden av at det er en tåpelig variant av rasisme, er det også dumt av andre grunner. Hvis koronaviruset virkelig lammer kinesisk økonomi, slik en del indikatorer kan tyde på, vil det ramme hele verden. De seinere årene har halvparten av verdens vekst skjedd i Kina. Store deler av verdens forbruk og produksjonslinjer er knyttet til Kina. En eventuell stagnasjon i Kina, vil derfor ramme hele verden.

Kinas president Xi Jinping har erklært «folkekrig» mot koronaviruset. Det viser hvor alvorlig de kinesiske myndighetene ser på denne epidemien. Byen Shiyan i Kina er kalt Østens Detroit på grunn av sin sentrale rolle i verdens bilproduksjon. Der produseres det 500.000 biler hvert år. Og der rapporteres det om fall i produksjonen på grunn av viruset. «Hele verdens bilindustri vil bli rammet av denne epidemien,» sier analytikeren Feng Shiming, til Global Times.

Investeringsbanken Morgan Stanley hevder at luftforurensinga i gigantbyer som Guangzhou, Shanghai og Chengdu er nede på mellom 20%–50% av normalen, noe som betyr en tilsvarende nedgang i trafikken. Capital Economics har samlet andre data som dersom de stemmer viser noe nær full stopp for mange samfunnssektorer i Kina. Se passasjertrafikk, kullforbruk, eiendomsomsetning og transportvolum.

Vi kan ikke verifisere disse opplysningene, men med så omfattende karantenetiltak som kinesiske myndigheter nå har innført, skal vi ikke utelukke at de kan stemme.

Dette slår rett inn i den globale produksjonskjeden, så kraftig at de store teknologifirmaene nå frykter at panikken vil bli verre enn viruset. Derfor har Verdens helseorganisasjon WHO hatt et møte med teknologigiganter som Facebook, Amazon, Google for å diskutere hva man kan gjøre for å hindre desinformasjon om koronaviruset.

Verden var fra før på kanten av en resesjon. Mange industriland gjør det dårlig. Selv en svekket vekst i Kina vil få store virkninger. Skulle det virkelig bli en stagnasjon, eventuelt for en kortvarig periode vil det kunne få svært ødeleggende virkninger på verdensøkonomien.

Må ha gitt Pentagon noen ideer

Det har vært spekulert i opphavet til koronaviruset. Vi har ikke sett dokumentasjon som er overbevisende nok at vi vil følge opp dette. Derimot må denne epidemien ha gitt «the bad guys» i Pentagon noen gufne ideer. Man må huske på at dette er folk som seriøst utarbeider planer for å atombombe Kina, så man må ikke tillegge dem moralske skurpler de ikke har. Det de vet er at dersom ikke USA får hindret det vil Kina gå forbi USA på de fleste områder innen utløpet av dette tiåret, og Pentagon regner med at det vinduet de har til eventuelt å vinne en krig mot Kina vil lukkes om mindre enn fem år. Hvis ikke altså Kina skulle bli rammet av en enda verre epidemi enn koronaviruset.

Er vi unødig spekulative når si sier det? Hvorfor? USA har brukt bakteriologiske våpen mot Nord-Korea og Kina i vår tid. USA hadde på femtitallet planer om eventuelt å utslette hundrevis av byer i Kina med atomvåpen.

USA hadde krigsplaner om å «utslette Sovjetunionen og Kina som samfunn»

Det er nylig publisert dokumenter fra Lyndon B. Johnsons periode som president i USA som viser at den politiske og militære ledelsen i Washington hadde planer om i tilfelle krig å atombombe Sovjetunionen og Kina så grundig at de ville «opphøre å fungere som samfunn». Dette går fram av noe som ble kalt Single Integrated Operational Plan (SIOP) fra USAs Joint Chiefs of Staff, altså sjefene for alle landets militære styrker. Disse planene er publisert av National Security Archive og er presentert her.

Planene, som hittil har vært stemplet som Top Secret, er sammenfattet i et dokument som heter Memorandum by C.V. Clifton, «List of Things Which Have to be Done as a Result of the Joint Chiefs of Staff Meeting with the President on March 4, 1964,» 23 March 1964, Top Secret.

Joint Chiefs diskuterte altså 23. mars 1964 en plan som gikk ut på at USA i tilfelle krig skulle atombombe Sovjetunionen og Kina så grundig at de ville «opphøre å være fungerende samfunn» og at Sovjetunionen ville «slutte å være en industrimakt». De militære sjefene drøftet problemet med å ramme Kina grundig nok, siden landet den gangen var et bondesamfunn med mesteparten av befolkninga bosatt på landsbygda. De regnet imidlertid med at det ville være mulig å utslette 30 prosent av Kinas befolkning, og den gangen ville det si 212 millioner mennesker (side 9 i referatet).

Er denne typen tankegang forlatt i Pentagon? Når skjedde det?

Les også: The Nuclear Posture Review bringer atomkrigen mye nærmere


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. I et land der 300 000 dør hvert år av vanlig influensa uten at det får en notis engang så tror jeg ikke et virus som har tatt livet av bare 1500 er noe å frykte.
  Så hvorfor de ekstreme tiltakene, grunnen til det er at viruset rammer bare de som ikke tilber partiet.

  Her er en film som er klart smuglet ut av sensur muren, ser ikke mye ut som pasienter på vei til sykehus.

  Shocking Footage Shows People In China Being Rounded Up As ‘Wartime’ Measures Begin.

  https://www.youtube.com/watch?v=G_ghnB0Qotg

  Akkurat nå sitter Erna Solberg og ledere for alle verdens land i krisemøte i München, de diskuterer det dem kaller den største sikkerhetstrusselen i verden, nemlig sosiale medier.

  WW3, Virus, økonomisk kollaps, … betyr ingenting, det er sosiale medier og blogger som er den store sikkerhetstrusselen i verden nå.

  Folk tror ikke lenger på løgnene deres, folk snakker sammen og deler informasjon som de desperat prøver å skjule for folket.

  Propaganda fungerer kun vist den får stå uimotsagt.

  Først ut er krav om at Resett må stenge sine kommentarfelt.

  Så hva blir elitens løsning på denne super trusselen mot verden ? Digital unntakstilstand ?

 2. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Personlig er jeg bekymret for presidentvalget 2020 dersom viruset når USA innen den tid. Et kaos er understatement.
  At man ikke regner med å ha noen vaksine klar før om 18 måneder er overraskende. Det blir etterpå?

  DEM og Solberg er også mere bekymret for valgutfallet 2020 enn 100 mill kinesere (= VK2)

 3. Det blir ikke noe valg i USA i 2020.

  Ifølge FNs egne planer i FNs agenda 21 så skal de foreta en kraftig global befolkningen reduksjon innen året er omme.

  Ungdommen de har hjernevaska med at vi er for mange på planeten jubler i ekstase etter hvert som folk dør.
  Vi har sett det før under Mao, Stalin, Lenin, Hitler mm, en elite som har forvandlet ungdommen sin til horder av fanatikere som støtter sine ledere i ett og alt.

  For de som kommer seg inn i 2021 så blir det et globalt helvete.

  Artikkel er 12 år gammel, men det som før var spinnville super konspirasjonsteorier ifølge kritikerne er nå blitt 100% fakta.

  Skal man redusere menneskeheten så kan man ikke ha masse folk som snakker sammen og advarer hverandre.

 4. Avatar for Trygve Trygve says:

  Kan vi ikke snart slutte å late som at verdens land ikke alle ledes av de samme menneskene? Verden er ett teater.

 5. Avatar for Olav Olav says:

  Det finnes med andre ord ihvertfall én realistisk måte å få redusert CO2-utslipp og alminnelig forurensning “i ett smekk”. Bra i seg selv også om det så bare kan redusere den sinnsykt destruktive bilindustrien noe. “Ødeleggende virkninger” som når et forbryterreir eller horehus brenner ned til grunnen. Men dette viruset virker sånn sett dessverre som det ikke er på langt nær “skadelig” nok.

 6. Folk med inside kunnskap om hva som foregår i Pentagon,sier at planleggingen for en krig mot Kina har pågått lenge allerede.(Paul Haenle)
  Talsmenn for det norske forsvaret etterplaprer bare amerikansk krigspropaganda,det gjør også Jens Stoltenberg,og alle storstatene i verden ruster som gale.
  Steele,en kar som har tilbrakt livet i CIA og andre sikkerhetsorganer i USA,mener at Coronaviruset er plantet i Wohan.
  Her meldes det at asiater er veldig sensible for viruset. Hvis det var slik at Kina utviklet et bio-war virus,ville de naturligvis ikke laget det som et anti-asiatisk våpen. Det er nå det samlede Euro-Amerikanske Nato som jobber med å bygge en krigsallianse mot Kina.
  Viruset fører til at de normale økonomiske og sivile relasjonene mellom Vesten og Kina går i stå. Klassisk kriminallitteratur viser til setningen: “Follow the Money trail”. Og du har den romerske: “Que bono?” Hvem tjener på det?
  Sett fra Pentagons krigsvinkel har viruset objektivt sett vært til stor nytte. Det vil ta år for Kina å rette opp skadevirkningene etter Coronaviruset.

 7. Avatar for K11 K11 says:

  Hvorfor syns myndighetene (eller “legene”) at det er greit at folk står og filmer slik? Hvorfor blir ikke filmeren stoppet? Og mobilen beslaglagt?

  Det er påfallende hvor mange slike “autentiske” videoer som florerer nå for tiden, hvor man ser “syke” folk kollapse på gaten, mens folk i smittevernutstyr står rundt og glaner passivt på den “syke”. Og merkelig nok finner mange av disse videoene veien helt til Vesten, forbi “the great firewall of China”. Kina har visst ingen ugjenomtrengelig sensur likevel?

  For meg ser det ut til at denne skremselspropagandaen har til hensikt å skremme folk så mye at de trygler om vaksinen som snart kommer. Og det er påfallende mange “breadcrumbs” som er lagt ut nedover i kaninhullet, som f.eks. at verdens ledende vitenskapelige journal, Nature, i 2011 rapporterte at Wuhan fikk en omstridt biolab hvor det skulle forskes på farlige patogener – og i artikkelen ble det stilt spørsmål ved Kinas evne til å holde virus inne på laboratoriet. Nå er det påfallende mange selverklærte konspinisser som viser til denne artikkelen og bruker den som dokumentasjon på at Kina hadde “et uhell”. Beleilig hvordan vi serveres slike brødsmuler som pent og pyntelig viser oss vei til “sannheten”. Ihvertfall den sannheten verdens herskere vil vi skal tro på.

 8. Avatar for K11 K11 says:

  Hvem er disse kildene? Hva er tidshorisonten? Når blir Gates’ formue beslaglagt av Trump? Og hvor mye er du villig til å vedde?

  Jeg vedder gjerne ti tusen kr på at Gates’ formue ikke noensinne blir beslaglagt, hverken av Trump eller av andre. Vedder også samme beløp på at han ikke stilles ansvarlig for pandemi.

  Om en måned eller to er denne “pandemien” glemt, og både MSM og alt news skriver om det neste store, slik de alltid gjør. OL i Japan går naturligvis av stabelen som planlagt, og “eliten” dreper aldri gåsa som legger gulleggene. Det er passe teit å tro at “eliten” er interessert i å utradere millioner av mennesker. Hvor lønnsomt ville global panikk og sivilisasjonskollaps vært for “elitens” porteføljer? Skjønner ikke dommedagsfanatikerne at “eliten” faktisk er avhengige av et lojalt, friskt, levende tjenerskap i dommedagsbunkersene sine? Og at dette tjenerskapet har familier?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

23 flere kommentarer

Deltakere