Grønt milliardsløseri

0
Regnskog i Kamerun. Shutterstock

Norsk storsatsing kastet bort milliardbeløp i Afrika.

Av Jan Herdal.

Green Resources skulle bli en av Norges største satsinger i Afrika. Det var nettopp slike prosjekter f. eks. daværende miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og nærings- og handelsminister Trond Giske ville se flere av. På seks år tapte selskapet 1,7 mrd. kroner.

Budskapet fra de to politikerne var ifølge Bistandsaktuelt enkelt: Norske investeringer kan gi en positiv effekt både for næringslivet og lokalbefolkningen og skape utvikling. Med andre ord: «Vinn-vinn». Hørt den før? I januar 2018 var tonen også i Norad-bladet blitt en annen.

Selskapet ble stiftet allerede i 1995, i hovedsak med kapital fra Norfund. Først etter hvert ble ambisjonene gigantomane, og kapitalbehovet tilsvarende. Selskapet kontrollerer fortsatt 4 000 kvadratkilometer jord, fordelt på flere afrikanske land sør for Sahara.

Sammen med bistands-Norge kom kjendiser som Kjell Inge Røkke, Erik Bøhler, Tom Vidar Rygh og Edvin Austbø ombord. Hva kunne gå galt? Det ble lovet en årlig avkastning på 20-25 prosent, ufattelig mye i forbindelse med skogsdrift.

Billige penger strømmet inn fra bistandsorganisasjoner og utviklingsbanker, med Norge som midtpunkt. Planene vokste. Det begynte med oppkjøp av et sagbruk i Tanzania der Norad allerede hadde pløyd ned 300 millioner kroner. Videre skulle salg av klimakvoter bli stor butikk.

Innen 2015 var det satset 600 mill. kroner på skogplanting. Det var planer om å bruke 12 milliarder kroner på å bygge Afrikas største sagbruk. Bistandsaktuelt mente fortsatt at selskapet var en god investering.

Seinest sist høst stanset svenske myndigheter et klimakvotekjøp på 10 mill. SEK i siste liten.

Ingen vits i å gjøre historien lengre enn nødvendig. Den er bare så altfor velkjent, når storkapital og offentlige penger møtes under dekke av en usmaklig kombinasjon av store ord og politisk korrekt retorikk. Finansavisen gjorde nylig et slags booppgjør.

Ruinene er overtatt av den norske stats investeringsselskap Norfund, som har konvertert sine store, rimelig lån til aksjekapital, og nå sitter med 67 prosent av aksjer som er praktisk talt null verdt. Norfund er norske myndigheters finansielle redskap i utviklingsland.

Finansavisen skriver at Green Resources er nedskrevet til 579 000 kroner. Aksjen som var oppe i 54 kroner, er nå knapt nok verdt noe. De siste 6 årene er det tapt svimlende 1,7 milliarder kroner. Årsomsetningen er på beskjedne 140 millioner kroner.

Norfund har sammen med finske Finnfund stilt nye 19,5 millioner kroner til rådighet, og regner med at selskapet vil begynne å «tjene penger» med det første. Med en årlig omsetning på 140 millioner kroner, må overskuddet nødvendigvis bli svært beskjedent. Finansberget ha knapt nok født en mus.

Milliarder av kroner er kastet bort. For alltid. Og ingen trekkes til ansvar. Som vanlig.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på Oljekrisa.no


Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelEU, krig, migrasjoner og neoliberalismen
Neste artikkelTyrkia spiller høyt spill i Syria – og er nødt til å tape