Tyrkia spiller høyt spill i Syria – og er nødt til å tape

0

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har truet Syria med krig hvis ikke Syria stanser offensiven mot terroristene i Syria. Den tyrkiske hæren har også sendt inn forsterkninger til terroristene for å hindre at deres befestninger i Idlib skal klappe sammen. 10. februar 2020 hevdet det tyrkiske forsvarsdepartementet at tyrkiske styrker hadde angrepet 115 mål i den syriske hæren og tilintetgjort 101 av dem.

Dette er farlige aggressive handlinger fra Tyrkias side, men det er vanskelig å dokumentere at de har funnet sted. Det som derimot er helt sikkert er at Tyrkia har sendt inn en stor konvoi med militære kjøretøyer i Syria og at terroristene i Hay’at Tahrir Al-Sham er blitt utstyrt med et pansret personellkjøretøy av typen M113 fra USA.

Tyrkias president påberoper seg tidligere våpenhvileavtaler når han sender inn den tyrkiske hæren i Idlib-provinsen. Men det er grunnløst. Det er tvert om et brudd med både Astana-avtalen og Sotsjiavtalen. Ifølge disse avtalene skulle Tyrkia sørge for å åpne hovedveiene M4 og M5 som forbinder Aleppo henholdvis med Middelhavet i vest og Damaskus i sør. I Sotsjiavtalen fra september 2018 heter det i klartekst:

«In the interests of ensuring free movement of local residents and goods, as well as restoring trade and economic ties, transit traffic along the routes M4 (Aleppo-Latakia) and M5 (Aleppo-Hama) will be restored before the end of 2018.«

Dette har ikke skjedd. Alle vet at dette ikke har skjedd. Tvert om har Tyrkia gitt terroristene hjelp til å beholde kontrollen over disse livsnervene. Derimot er det Syrias hær som nå sørger for å frigjøre disse hovedveiene fra terroristenes grep og Tyrkia som prøver å hindre dette.

Syrias offensiv går bra. Her kan man sammenlikne situasjonen slik den var 3. februar 2020 med situasjonen 10. februar:

3. februar:

10. februar:

Kilde: Moon of Alabama.

Som en vil se er hovedvei M5 praktisk talt helt frigjort. Det gjensto 10. februar et lite område sørvest for Aleppo der det fortsatt var noen terroristposisjoner. Kartene viser også at Syrias hær nå står nær Idlib by og at muligheten er til stede for å gjennomføre knipetangsmanøvre som vil isolere HTS i deres gjenstående befestninger i det sørlige Idlib, og da vil det ikke være mye om å gjøre før også hovedvei M4 er frigjort.

Den tyrkiske avisa Hurriyet Daily News viderformidlet de truende uttalelsene fra den tyrkiske overkommandoen som gir inntrykk av at de tyrkiske styrkene er på offensiven og at de vil nedkjempe de syriske strykene.

Dette må være bløff, siden det er Russland som har den totale kontrollen over luftrommet over Idlib og siden også Russland deltar aktivt i kampanjen mot terroristene. Tyrkia kan ikke ta sjansen på en krig mot Russland og det tyrkiske flyvåpenet har ingen mulighet til å støtte sine bakkestyrker der. Men Erdogan har aldri latt en sjanse gå fra seg til å spille sterk mann og gi inntrykk av at han har mer kontroll enn han har.


Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.