Norges Libya-bombing bidro til kaos i Mali

8
Fra demonstrasjonen i Bamako i Mali som krevde de franske styrkene ut av landet. Foto: EyeGambia

Har Norge gjennom sitt bidrag til å ødelegge den libyske staten medvirket til økte flyktningstrømmer og generelt kaos i regionen? Dette spørsmålet stiller Rune Ottosen, professor emeritus ved OsloMet i en artikkel i Transitmag. Ottosen skriver:

«Norske medier har lett for å glemme konsekvensen av Norges bombing av Libya. Aftenposten argumenterer på lederplass 17.januar for at Norge bør svare positivt på Frankrikes forespørsel om økt norsk militært bidrag i Mali. 

I sin forklaring på hvorfor kaoset har oppstått i Mali unnlater Aftenposten å nevne bombingen av Libya i 2011 som en av årsakene til de store regionale problemene i hele Sahel-regionen.»

Her peker professor Ottosen på noe helt sentralt. Det var nettopp ødeleggelsen av den libyske staten som gjorde det mulif for terrornettverkene å styrke seg i hele det nordlige og sentrale Afrika. Våre allierte terrorister i Libya sendte våpen, utstyr og terroister sørover mot Mali, Niger og Burkina Faso.

Som Ottosen videre påpeker:

«En rekke krigere fra Mali som var i tjeneste hos Gaddafi returnerte tungt bevæpnet til Mali. Morten Bøås påpeker i sitt kapittel i boken Libya. Krigens uutholdelige letthet (redigert av undertegnede sammen med Tormod Heier og Terje Tvedt) at myndighetene i Mali har sviktet i arbeidet med å integrere de hjemvendte krigerne, som i stedet sluttet seg til islamistenes opprør.

Det er påfallende hvordan norske politikere og medier slutter opp om militære oppdrag for å bøte på skader de selv er medansvarlige for. Det er en kjent sak at en annen konsekvens av Gaddafis fall var at væpnede islamister tok med seg våpen og bidro til eskalering av borgerkrigen i Syria.»

Den nye krigen om Afrika

Ødeleggelsen av Libya og kolonikrigene i Vest-Afrika har dessuten skapt ideelle forhold for de kriminelle bandene som lever av menneskesmugling, narkotikatrafikk og slavehandel på ruta fra Nigeria til Europa. Dette er en milliardindustri. Interpol sier at menneskesmugling i dag genererer 28 milliarder dollar i året, og er den raskest voksende kriminelle bransjen i verden.

Til Aftenposten sa daværende utenriksminister Espen Barth Eide at «det kan godt hende at vi skal bidra militært i Mali». Mali er viktig, for som det er sagt: den som kontrollerer Mali, kontrollerer Vest-Afrika.

John Pilger skrev i 2013 at

«en invasjon av Afrika i full skala er i gang. USA plasserer ut tropper i 35 afrikanske land og begynner med Libya, Sudan, Algerie og Niger.» Og han fortsatte: «Invasjonen har nesten ingenting å gjøre med «islamismen» og nesten alt å gjøre med å sikre seg ressurser, spesielt mineraler i et stadig mer intenst kappløp med Kina.»

Vi har også argumentert for at det vi er vitne til er Vestens krig mot Kina i Afrika.

Lær av erfaringene

Akkurat som i 2011 er norske politikere så kåte på å lystre sine overordnede i NATO at de uten videre sender norske soldater til Afrika når de får beskjed om det. De har ikke lært noen ting og ser ingen grunn til å lære noen ting. Men vi andre bør lære, og derfor er det også viktig å lese den boka som Tormod Heier, Rune Ottosen og Terje Tvedt har redigert, Libya. Krigens uutholdelige letthet. Oddgeir Osland skriver om den i Forskerforum.

Havnebyen Sirte før og etter Norges bombing.

Norges og de rødgrønnes krig mot Libya i spissen for NATO ødela Afrikas mest velfungerende og velstående land. Dette er en gave som fortsetter å gi. Den har bidratt til krigen mot Syria og den har bidratt stort til spredninga av terrosimen i Afrika. Nå brukes den samme terrorismen som argument for at Norge nok en gang skal delta i krigen om Afrikas ressurser. Dette er Ap og Høyre fullstendig enige om, men det norske folket bør ha lærtnok av erfaringene til å si NEI!

Les også: Frankrike vil ha Norge til å slåss for seg i Afrika

Norge og krigen om Afrikas ressurser


Hvis du vil støtte den uavhengige og kritiske journalistikken til steigan.no, kan du sende oss et bidrag på

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. I sin utmerkede artikkel skriver Pål at det tyder på at Norge igjen skal delta i en krig om Afrikas ressurser. Og: det norske folket bør ha lært nok av erfaringene til å si nei!
  Hvem i all verden er det i Norge som skal gi folket de erfaringene og den innsikten som skulle føre fram til et Nei?
  Her har da Cecilie Hellestveit og en Gro Nystuen fått fineste plass i dagens Klassekampen til å utbrodere - med fotballemetaforer om offside- om at likvideringen av Suleimani ikke var et folkerettsbrudd."Neppe.(23.1.2020)
  Det er den totale galskap særskilt etter Mike Pompeos tale på Hoover Institute 13 januar 2020 hvor han sier:
  “Ødeleggelsen av Suleimani er et eksempel på en ny amerikansk strategi som tar sikte på å avskrekke deres opponenter. Dette gjelder på samme vis for IRAN,KINA og RUSSLAND.”
  Brian Hook,som er ansvarlig for USA i Gulfen,sier nå: “Hvis Esmail Ghaani (etterfølger til Suleimani) følger i sporene med å drepe amerikanere ,da vil han møte den samme skjebne.” (dronelikvidert)
  Omkring femten år siden spådde jeg det at redaktør Braanen ville få en St.Olav for å ha utryddet absolutt alt av marxistiske type tenkning i Klassekampen. I vurdering av denne saken ligger faktisk Aftenposten langt til venstre for Klassekampen,noe det går an å sjekke for de som ikke tror dette.
  Jeg kjøpte Cecilie Hellestveits bok om Syria i 2017 for å ha den som et klenodium om amerikansk krigspropaganda i Norge. Damen har jo blitt “fellow” ved Atlantic Council i Washington og trykkes gjerne i Klassekampen. Ren USA-propagandist.
  Pål håper på at det norske folket kan våkne opp i slike spørsmål som EØS og det norske Afrikakorpset som er på gang,men det vil det ikke gjøre når det ikke finnes noen “venstreside” som massivt redegjør og aktiviserer seg mot dette. Middelklassevenstre i Norge står langt nærmere Hellestveit i tenkning. Klassekampen er i dag et statsorgan tvers igjennom.
  Dette må vi naturligvis gjøre noe med,men det forutsetter ubehagelige realistiske vurderinger og ikke ønsketenkning.
  Det står svært ille til med oss. Og driften mot en tredje verdenskrig sniker seg fram fra måned til måned.

 2. Avatar for Alike Alike says:

  Anti-krigs venstre fra 70-tallet har blitt “hvorfor må alle krige, så kjør krig jeg bryr meg ikke likevel”-venstre, etter min mening å dømme. Jeg har nesten gitt opp å diskutere politikk med folk, da de alltid tar side med det de hører i hovedstrømsmediene(hvis de kan kalles det). Og i beste fall, er det bare bra at noen prøver å rydde opp i “alt rotet” som skjer “nedi der”. Jeg hører svært ofte at “alt skyldes penger, og religion”. Så spør jeg hva som skyldes penger, og hvordan det også da samtidig kan skyldes religion. Da får jeg ofte svar, det er pga oljen! Hallo i luken… Man skal lete lenge for å finne så lite opplyste folk i verden som vi har her! Eller skal jeg si missopplyste?

  Venstresida i Norge er svært passiv, på defensiven, uorganisert, svak, en gjeng med feiginger som ikke har ben i nesa til å stå opp for sin egen mor/familie engang.

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  At vanlige folk ikke ikke har tid eller interesse til å sette seg inn i hva som skjer i andre land langt borte, er et godt argument for å ikke blande seg.

 4. Avatar for Mari Mari says:

  Tragisk sann observasjon. Jeg begynner å føle meg som en dinosaur. Folk har sluttet å bry seg og de få som har sjel til å kjempe blir hamret løs på.

 5. Disse to damene på kronikkplass i Klassekampen smykker seg jo opp som eksperter og jurister,men har ingen problemer med å lyve hemningsløst for amerikansk imperialisme.
  “Det skal være første gang siden 2. verdenskrig at USA åpenlyst har tatt livet av en statsrepresentant for et annet land.”
  En opplyst redaksjon av avisa ville ha lagt bort denne vanvittige kronikken etter bare denne innledningen,men pytt - pytt. USA er jo stadig vår nærmeste allierte som vi må ruste militært for som Støre anbefaler om dagen.
  Den som har ork til å lese om USA likvidasjoner av statsmenn etter andre verdenskrig,henvises til


  Wayne madsen 22 januar 2020.
  “The United States: a record holder in political assassinations.”
  God lesning i barbariet.

 6. Avatar for Alike Alike says:

  Men hva som skjer på en øde øy et eller annet sted i verden, som f eks love Island, er viktigere å få med seg?

  En må innse at det er systematisk undergraving av informasjon for å holde folk unna politikken.

 7. Avatar for Mari Mari says:

  Dagen før jeg ble utestengt fra FB postet jeg en youtube video om dette med undergraving av informasjon for å holde folk unna politikken. Jeg postet den på siden til alle FB kontakter og grupper jeg var i. Det var et skikkelig godt stykke arbeid de hadde lagt inn i å lage dokumentaren. Jeg har prøvd å finne den igjen men uansett hva jeg gjør finner jeg den ikke. Follow the money eller noe i den duren. Det finnes nok av videoer når man søker med de ordene men akkurat DEN videoen er borte.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere