Davos – velkommen til «elitenes» parallelle univers

3
Foto: WEF
Når verdens elite hvert år i januar møtes i det snødekte sveitsiske vintersportsstedet Davos for toppmøtet World Economic Forum, er det trafikkork på rullebanen til den nærliggende flyplassen i Zürich. 1500 private jetfly lander og tar av der i løpet av en uke. USAs president Trump ankommer med to jumbojeter fra USA. Forrige uke landet tre amerikanske ekstra store transportfly i Sveits for å levere all sin last, inkludert 600 ansatte i Secret Service, flere helikoptre og limousinen kalt The Beast. Man formoder at det sentrale temaet på årets World Economic Forum i Davos er bærekraft og klimapolitikk. Greta Thunberg vil også være tilstede på forumet som har de årlige CO2-utslippene til en liten afrikansk stat, og heve pekefingeren. Kameraene er også der, og man vet hvordan man skal selge seg. Men ambisjon og virkelighet fortsetter å avvike stadig mer.
Av Jens Berger (Tyskland)
Jens Berger

Når det økonomiske forumet, eller som det kalles i innsider-kretser, WEF, finner sted, blir Davos et samlingspunkt for de såkalte “elitene”. De kjenner hverandre, de treffes; rikinger med sine mange milliarder, bankstere og de inviterte politiske kjendisene utveksler mer eller mindre intelligente taler i paneldiskusjoner på konferansesenteret, og i noen år nå har demonstrativ selvkritikk blitt praktisert i offentligheten. I år er planen å gi begrepet “stakeholder-kapitalisme ”en “ny betydning”. Det ville være veldig prisverdig hvis de virkelig mente alvor med denne selvkritikken, og hvis de billige ordene, som noen spinndoktorer og PR-konsulenter sikkert har tatt fyrstelig betalt for, ble fulgt opp med gjerninger. Dessverre er dette aldri tilfelle i Davos. Det som skjer i salene på kongressenteret er PR – intet mer, intet mindre.

John Fallon, sjef for mediekonsernet Pearson, Larry Fink (i midten, med pondus) fra BlackRock og Mark Hoffman, sjef for mediekonsernet CNBC på WEF i 2014 (Flickr)

De viktige samtalene finner ikke sted på konferanseområdet, men på «skyggekonferanser» bak kulissene, på eksklusive private samlinger, ofte med godt drikke. Deltakerne inkluderer de superrike og folkene med best nettverk i det økonomiske systemet – sjefer for globale forretningsbanker og hedgefondforvaltere på den ene siden og sentralbankfolk på den andre. Det som diskuteres her har betydning for fremtiden vår. Men det er dumt at «skyggekonferansene» – betegnelsen er megetsigende – finner sted utenfor offentlighetens synsfelt. Spiller selvkritikk en rolle også der? Neppe.

Helt i første rekke også i år er den faste gjesten i Davos, Larry Fink, leder av finanskonsernet BlackRock. Det ville være interessant å finne ut hva han snakker om på kvelden med stats- og regjeringssjefer, bedriftsledere og sentralbankfolk, på private tilstelninger på femstjerners hotell i Davos. Vi kommer nok aldri til å finne ut av det. Det finnes ingen demokratisk kontroll, den vanlige borger er bokstavelig talt maktesløs.

BlackRock er en «strategisk partner» og dermed en av de viktigste sponsorene til World Economic Forum. Andre strategiske partnere inkluderer store banker og finanskonsern som AIG, Bank of America, Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan Chase og Morgan Stanley. Men selskaper fra den virkelige økonomien er også representert. Disse inkluderer BP, Chevron, Dow Chemicals, Fluor, Lukoil, Nestlé, Siemens, Saudi Aramco og den saudiske kjemiske giganten SABIC; alle er selskaper som man ikke engang med stor fantasi ville assosiere med begrepet ”bærekraft».

Imidlertid ville det være for overfladisk å bare holde olje-, kjemi- og gruveselskapene ansvarlige. Tross alt, med noen få unntak, tilhører de fleste av disse selskapene finanskonsern som BlackRock. Disse finanskonsernene er de virkelige profitørene på et ikke-bærekraftig økonomisk system. BlackRocks sjef Larry Fink ville derfor også være den logiske adressaten for formaningspreknene som Greta igjen vil holde for de samlede elitene i Davos. Fordi BlackRock også er en av de største aksjonærene i konsern som Chevron, Exxon Mobil og Royal Dutch Shell, eller f.eks. det multinasjonale kullselskapet BHP Group. Med unntak av det franske oljeselskapet Total, er BlackRock en av de tre største aksjonærene i alle de større børsnoterte oljeselskapene og har en betydelig eierandel i syv av de ti største kullselskapene. Sammen med konkurrentene Vanguard og State Street kontrollerer BlackRock selskaper som representerer 38% av de globale CO2-utslippene. Mens flere finanskonsern, som Allianz, AXA, DWS og den sveitsiske banken UBS, har sluttet seg til en gruppe investorer som heter Climate Action 100+ og ofte har stemt for klimatiltak i selskapene de er involvert i, gjør de amerikanske finansgigantene akkurat det motsatte. En studie fra Harvard Business School viser en rekke tilfeller der BlackRock& Co. brukte sine stemmer for å forhindre klimavennlige resolusjoner fra andre aksjonærer. Kommer denne beskyttende hjelpen til klimasynderne av at 6 av de 18 BlackRock-lederne tidligere jobbet for selskap i olje- eller gassektoren?

Til tross for alle de flotte talene fra finanskonsern, er profitt alt som teller for dem når det kommer til stykket. Og World Economic Forum vil heller ikke endre det faktum. Når verdenseliten forlater det vinterlige Sveits i sine 1500 private jetfly på torsdag, blir en ting liggende igjen – mye varm luft.


Med velvillig tillatelse fra Nachdenkseiten.

Denne artikkelen av Jens Berger er oversatt til norsk og publisert av Midt i fleisen.

Les mer om World Economic Forum på steigan.no


Hvis du vil støtte den uavhengige og kritiske journalistikken til steigan.no, kan du sende oss et bidrag på

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Heisan AnneBrit. Kan du ikke gi en kjapp oppdatering på hva som ikke lover godt for oss, så den du la ut varte over 1 time men jeg har ikke kapasitet til å se så lange filmer. Den virket interessant.

  Takk for fin opplysende artikkel Jens Berger, som artikkelforfatter sier så blir Davos fremstilt som et åpent møte med presse ( presse de selv eier og kontrollerer. )
  Alt foregår i lukkede hemmelige møter totalt utenfor alt av demokratisk kontroll så går de ut til pressen og forteller den versjonen DE ønsker skal ut til verden.

  Donald Trumps verste fiende George Soros donerer store pengesummer til Trumps Svigersønn Jared Kushner, Kushner kjøper verdens dyreste kontorbygg i NY 666 Fifth Avenue for 3 ganger markedspris, 1,8 milliarder dollar ( 18=6+6+6 ), men Kushner har ikke penger så han må selge seg ned til 49% kort tid etterpå.

  George Soros er 90 år, han er rene ungdommene i sammenligning med de som er på Norske aldershjem som er langt yngre enn han, George er som en hyperaktivt tenåring forsatt som reiser rundt overalt i verden for å få mer makt og penger. Han er jo nazist som tjente sin først formue på å angi Ungarske jøder til nazistene under krigen, nå er han på vei til å bygge et globalt Tredje Rike 2 på steroider kamuflert som klimakamp. Samme identiske metoder, ta alle midler i bruk for at ikke motparten skal slippe til så vil folk tro på deres versjon.

  Han ser ikke ut som et menneske, han oppfører seg ikke som et menneske så hvem er han ? Demon fra helvete ?

  klima-fundamentalististene dyrker han som en Gud.

  Den ene hesten av de 4 i åpenbaringen er grønn, den som skal ødelegge jorden. Selv Nostradamus advarte mot en jente som skulle reise seg i år 2019 i en av strofene sine. Hvem det er vet vi alle.

  Han er nok ikke i øverste øverste toppen, men ikke langt unna, de på topp er så mektige at du aldri har hørt om dem.

  Så hva tror du AnneBrit ? Du er vel den med mest kunnskap her inne angående den gjengen der angående hvem de faktisk er ?

  fafasfasff

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det er litt vanskelig, siden rabbien og kommentarene tilknyttet det, fyller nesten hele programmet.
  Du finner en versjon på YT, der det er lettere å velge seg ut.
  Det begynner på sju minutter, og innledes med en oversikt over hvem han er og hans betydning for Putin.
  Selv om han nok er overoptimistisk på egne vegne, så virker det absolutt som Putin er like dypt inne i denne suppa, som Trump eller Pelosi er.
  Jeg sliter med å beskrive det i siviliserte termer, rett og slett. Hvis jeg skal klippe, må det være for å vise KjetilTangen at Iran ikke har i mot jøder, kun Israel. Som er et av de mange tema som taes opp i samtalen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere