Leninprisen til Kajsa Ekis Ekman

0
Kajsa Ekis Ekman er debattant, aktivist, journalist och forfatter.

Den svenske Leninprisen for 2020 deles ut til Kajsa Ekis Ekman. Juryen sier i sin begrunnelse:

«I sin journalistikk, essays og kulturkritikk er Kajsa Ekis Ekman krigeren uten privilegier, som med krystallklar intellektuell skarpsindighet og ekstrem integritet ser kompleksiteten i verden, men likevel tar et standpunkt. Å forstå verden og dissekere den med sin sylskarpe pennfor å ta den videre og prøve å gjøre den til et litt bedre sted å bo, har fått denne idéstyrte forfatteren til stadig å ta opp materielle analyser på solid empirisk vitenskapelig grunnlag og ta tak i noen av tidens vanskeligste og mest ubehagelige spørsmål. Og likevel skriver aldri en linje uten et klart budskap. Som en hensynsløst selstendig sosialist og feminist med hele verden som arbeidsfelt, har hun i den svenske offentligheten og uten å tilhøre noen klikk, nådd en posisjon som fremdeles tvinger alle til å lytte.»

Kajsa Ekis Ekman er en svensk journalist og skribent, født i 1980 i Stockholm. Gjennom årene har hun jevnlig skrevet i DN, Aftonbladet og Dagens ETC. Debutboken ”Varat och varan – prostitution, surrogatmödraskap och den delade människan” fra 2010 har fått stort gjennomslag og er oversatt til fire språk. Boken ”Skulden” fra 2013 behandler eurokrisen fra et gresk perspektiv og i 2015 kom antologien «Tekster 1998–2015». Ekis Ekman foreleser både i Sverige og internasjonalt om økonomiske kriser, geopolitikk og kvinners rettigheter. Robespierrepriset 2010 och Sara Lidman-priset 2016.

Leninprisen deles ut av Lasse Diding til en skribent eller kunstner som jobber i Sverige som arbeider i en samfunnskritisk og opprørsk venstresidens tradisjon. Prisen er 100.000 kr. Prisen blir overrakt på Varbergs Teater lørdag 18. april 2020 kl. 13. Samtidig tildeles Robespierre-prisen på 10.000 svenske kroner til artisten David Ritschard. Fjorårets Leninprisvinner Professor Göran Therborn holder tale til Kajsa Ekis Ekman og fjorårets Robespierreprisvinner Daria Bogdanska vil tale til David Ritschard. Festdagen avsluttes med en fest på Hotel Gästis i Varberg.

Leninprisen ble opprettet i 2009 og tidligere prisvinnere er Mattias Gardell, Roy Andersson, Maj Wechselmann, Sven Lindqvist, Maj Sjöwall, Jan Guillou, Mikael Wiehe, Mikael Nyberg, Stefan Jarl, Sven Wollter og Göran Therborn.

Se Leninpriset.se


Tillegg:

Lesere av steigan.no vil kjenne Kajsa Ekis Ekman som regelmessig bidragsyter hos oss, og vi er så heldige at hun vil være en av hovedtalerne under Mot Dag-konferansen 2020 på Parkteatret i Oslo.

Her er et intervju med henne som Sindre Mørk gjorde for Mot Dag TV:

YouTube player

I desember 2019 publiserte vi denne artikkelen av Ekman:

Stoppa slakten på det som en gång var världens mest jämlika land

Eller se hennes elegante kapitalismekritikk fra 2015:

YouTube player

Hun kommer som sagt til Oslo, og vil sammen med andre gode talere gjøre årets Mot Dag-konferanse til en begivenhet du bare ønsker å få med deg.

Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelCIA-agenten som drepte Soleimani skutt ned over Afghanistan
Neste artikkelTrumps plan vil gravlegge Palestina for alltid