Trumps plan vil gravlegge Palestina for alltid

0
Palestinerne demonstrerer allerede mot Trumps "Århundrets avtale" her i Rafah på Gaza-sripa. Foto: Abed Rahim Khatib, Shutterstock

«Dette er ingen fredsplan for Midtøsten. Denne planen gir Israel suverenitet over palestinsk territorium,» sa palestinernes statsminister Mohammed Shtayyeh 27. januar 2020. Trumps plan går imot en rekke resolusjoner i FNs sikkerhetsråd, som USA tidligere har vært med på å vedta, og som slår fast at Israels okkupasjon over de palestinske områdene er ulovlig og at bosetningene som er etablert der, strider mot folkeretten.

«Vi krever at det internasjonale samfunnet ikke er en partner i det fordi det er i strid med det grunnleggende i folkeretten og umistelige palestinske rettigheter.»

Den såkalte «fredsavtalen»s forfatter og rådgiver i Det hvite hus, Jared Kushner, ble møtt med protester og fordømmelse av palestinere 28. januar i forkant av en forventet kunngjøring fra USAs president Donald Trump og den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu i Washington, D.C.

Julia Conley skriver i Common Dreams:

«Kritikere som kalte planen det motsatte av en fredsplan samt et forsøk fra de to på å avlede oppmerksomheten fra sine hjemlige juridiske og politiske skandaler. Forslaget ble publisert bare timer etter at Netanyahu ble formelt tiltalt for korrupsjon og mens riksrettsprosessen pågår mot Trump i Senatet i USA.»

Palestinske ledere oppfordret det internasjonale samfunnet til å boikotte planen og statsminister Mohammad Shtayyeh som kalte avtalen «ingenting annet enn en plan for å tilintetgjøre den palestinske saken.»

«Dette er en plan for å beskytte Trump mot riksrett og redde Netanyahu fra fengselelsstraff. Det er ikke en fredsplan for Midtøsten,» sa Shtayyeh. «Vi avviser den, og vi krever at det internasjonale samfunnet ikke skal være en partner til den.»

Avtalen vil gi Israel mulighet til å annektere store deler av palestinske territorier, hele det omstridte Jerusalem og de illegale israelske bosetningene.

De palestinske demonstrasjonene mot denne planen er allerede i gang:

Hør de rystende uttalelsene

Den folkevalgte Richard Boyd Barrett i parlamentet i Den irske republikken holdt i 2015 en tale der han leste opp offisielle uttalelser fra israelske regjeringsmedlemmer om palestinerne, og det er et klipp som alle bør se:

YouTube player

Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelLeninprisen til Kajsa Ekis Ekman
Neste artikkelRobin Hood i Frankrike: Elektrikere kutter strømmen til de rike og gir til de fattige