Stoppa slakten på det som en gång var världens mest jämlika land

11
Shutterstock
Kajsa Ekis Ekman

Av Kajsa Ekis Ekman.

Var dyker fascismen upp? Där samhällen slutar fungera. Det offentliga har i Sverige under decennier sagt upp ansvaret för bostäder, arbete, sjukvård, skola, kollektivtrafik, brottslighet. Priset betalar vi nu.

Att förstöra en fungerande stat är ett recept på fascism. Detta gäller i Östeuropa, Libyen, Irak – och i Sverige. När man river ner en stat och dess funktioner och slår sönder ett samhälles infrastruktur är resultatet påfallande detsamma världen över: då röken skingrat sig har någon typ av fascistisk rörelse börjat formeras.  

Sambandet är inte automatiskt – någon måste ju ta tag i att organisera en fascistisk rörelse och ha resurser och know-how nog att kunna bli framgångsrik. Men historien visar oss att fascismen har svårt att växa fram i fungerande samhällen. Dess undergångsretorik kan helt enkelt inte tilltala människor om det inte råder någon undergångsstämning. Den trivs i ruiner, den livnär sig på kaos, den gror i bulldozerns fåror.

Talibanerna och IS hade inte kunnat bli stora utan USA:s och Natos invasioner av Afghanistan, Irak och Libyen. När man utifrån invaderar ett land, mördar dess ledare, krossar deras samhällsapparat, avskedar polis och militär och släpper vapen lösa, har man skapat en idealsituation för fascism.

På liknande sätt i Östeuropa: kriget i Jugoslavien, Jobbik och Putin är alla på olika sätt konsekvenser av kommunismens störtande. När systemet krossades så gott som övernatt och ersattes av en kriminell rövarkapitalism, där den som begick flest brott blev rikast, började människor med ens lockas av starka ledare, trygghet och tradition samt den egna nationen/rasen.

Samma sak i Grekland: När trojkan hade tvångsprivatiserat stora delar av ekonomin, kastat ner varannan ung människa i arbetslöshet och stängt sjukhusen, då kom Gyllene Gryning som från ingenstans. Bara en stark vänsterrörelse kunde mota tillbaka dem. 

Nu visar opinionsmätningar att SD är Sveriges näst största eller största parti. Det hade aldrig kunnat hända om det inte vore för det brutala raserandet av den svenska välfärdsstaten som pågått i snart tre decennier. Med start 1991, då högern tog makten, sades hela samhällsansvaret upp. Det offentliga sade upp ansvaret för bostäder, arbete, sjukvård, skola, kollektivtrafik, brottslighet – detta skulle nu ligga på företagen eller på ”individen». Priset betalar vi nu.

Det går inte att överskatta konsekvenserna av denna gigantiska nedmontering av samhället, som fortfarande pågår i och med slakten på Arbetsförmedlingen. För den som inte tror mig, fundera på: Hur bra gick det för liknande rörelser på 1970- och 80-talen, när den ekonomiska jämlikheten stod på topp och så gott som alla hade jobb? De fanns inte ens! Invandrare fanns då med, skillnaden var att Sverige tog hand om dem! Och om alla andra också! Poängen här är inte att säga att IS och talibanerna är samma sak eller att SD och Jobbik är det, eller att slarvigt använda sig av fascism som namn på allt man inte gillar.

Poängen är att se de stora dragen i vår samtid.

Vad vi ser idag, världen över, är resultatet av 30 års militär och ekonomisk krigföring. Invasioner och ekonomiska krig (ibland kallat «nyliberalism») har ett gemensamt: de sker från ovan. De är inte folkliga revolutioner. Bomberna kommer från ovan, slakten på välfärden beslutas i parlamenten i tät sms-kontakt med lobbyister. När samhällen sedan krackelerar blir fascismen det som både kanaliserar den folkliga vreden och säkrar kapitalets fortsatta maktinnehav. Det är detta som är så diaboliskt: fascismen kommer aldrig att lösa de problem som skapat den. Gårdagens fascism må ha trott på den starka staten; dagens fascism är helt igenom nyliberal själv. 

Det finns två viktiga lärdomar vi kan dra just nu.

Den ena är: Utländska invasioner är inte alltid ett bra sätt att bekämpa diktatur. Hur brutal en diktatur än är, finns det enorma risker med att gå in och slå sönder statsapparaten utan att det finns någon fungerande struktur som kan ersätta den. Jag säger inte att detta alltid gäller: under ett pågående folkmord är det naturligtvis nödvändigt att sätta stopp på det. Vietnams invasion av Kambodja för att störta Pol Pot, till exempel. Men invasionerna av Irak och Libyen har skapat ännu värre situationer med slavhandel och terrorism. Detta bär också Sverige skuld för.

Den andra lärdomen är: Man kan inte bekämpa SD enbart genom att bekämpa SD. Vi måste återupprätta samhällansvaret. Samhället bör ta tillbaka ansvaret för att ordna fungerande bostäder, arbete, skola och sjukvård åt invånarna. Vi är ett rikt land med mycket resurser – vi har dubbelt så hög BNP som 1980, och samhället borde alltså fungera dubbelt så bra. Jag är övertygad om att den dagen detta sker kommer SD vara ett minne blott.

Alla de som tror på att samhället bör ta ansvar för att människor har tak över huvudet, ett tryggt arbete att gå till, en skola som är samma för alla och en sjukvård som har tid och plats åt alla – stig fram!

Vänster och höger spelar ingen roll.

Det handlar om att stoppa slakten på det som var världens mest jämlika land.

Denne artikkelen ble først publisert som kronikk i ETC.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Vi skal tro at Ekman har nå funnet ut hvorfor SD vokser
  ??
  Nei. Det er det høye nivået på trygder i Sverige som tiltrekker immigranter, ikke at Sverige mangler trygder.
  Jeg har ikke noe spesielt imot immigranter med kompetanse. Det vi får fra Russland er gjerne dem som opponerer mot Putin, og fra Syria dem som opponerer mot Assad … de vi helst ikke vil ha.

 2. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Dette er nok drømmetall basert på offisiell inflasjonsrate. Jeg kom fram til at reell inflasjonsrate var 2% høyere per år ca. På 40 år blir det 80% (veldig grovt) mindre vekst (enn hva vi tror)

  På 70-tallet kunne en familiefar forsørge hele familien (hus, kone, barn, ny bil når det trengtes). Det går ikke lengre.
  Når begge ektefeller jobber ser det ut til at BNP har vokst. Det er en kunstig vekst. Det er snarere utgiftene som har vokst.

 3. Avatar for Olav Olav says:

  I BNP regnes dessuten inn inntekter helt uavhengig av hva de skriver seg fra. Tar befolkningen feks dårlig vare på egen helse og man lykkes med å holde dem i live med alle mulige slags kostnadskrevende behandlinger så øker feks BNP kraftig. Det samme gjelder om det settes fyr på tusenvis av biler og hundrevis av skoler. Lønn og andre kostnader med å slukke brannene, bygge opp igjen nytt og importere enda flere biler, lønninger til flere ansatte innen forsikring osv osv osv. Alt regnes inn i BNP. Tømmer man feks naturressurser som ikke er fornybare, driver rovdrift på jordsmonn osv så regnes også dette inn i BNP. “Vekst i BNP” som mål på “økonomisk fremskritt” er ren og skjær svindel, men passer selvsagt som hånd i hanske for de politiske regimene som har dette som sitt “ideal”.

 4. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Inntekt per capita ($72,100 (2017 est.) for Norge) er definert som BNP / antall innbyggere.
  Jeg tror det tallet ofte oppgis til 500,000 NOK
  Egentlig er gjennomsnittslønn halvparten eller noe slikt.
  Pris på en kopp kaffe har steget fra kr 1 til kr 25 idag. Det er 2500%. Offisielt regner de halvparten som inflasjonsrate (logaritmisk, dvs. 500%) (runde tall fra hukommelse)
  Hva som er “fantastisk” avkastning på Oljefondet er egentlig 0% avkastning

 5. Glimrende beskrivelse. På samme måte vil ikke-integrerbar masseinnvandring fra MENA -land øke BNP ved at det må bygges mer boliger, sykehus, skoler og infrastruktur etc til dem, som multikultur-apologetene viser til som “vekst”, men dette blir en økning i den passive delen av økonomien, og ikke i den produktive delen av økonomien, fordi det er altfor få fra MENA-land som kan kvalifiseres til et europeisk arbeidsmarked.

 6. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Vi har en relasjon mellom pengemengde og vekst.
  Når Kina øker pengemengde (kreditt) (og bygger nye byer uten folk) - vil BNP øke med pengemengde * x (x en konstant)

  Kina øker pengemengden med 10% per år -> 10% vekst
  Det er en skremmende forklaring på vekst, fordi vekst blir noe som staten kan skape selv


  China bygger byer på byer … men det er ingen beboere der

  Man kan lure på hvorfor ikke folk kan få dem gratis i verste fall.
  Og man kan lure på om byene er ment for amerikanere etter VK3

 7. Avatar for perjol perjol says:

  Den beste artikkelen på Steigan.no i 2019, bortsett fra dem han selv skriver da. :slight_smile:

  /perjol

 8. Jeg deler da ikke begeistringen for denne artikkelen da den styrer unna en del komplekse saker i samtidspolitikken. Det Ekman skriver om Hellas inneholder mye feil og overtro. Jeg holder meg til den saken nå.(melding til kverulanter)
  Gyllne Gryningen ble stiftet i 1985 inspirert av Metaxas (1936-41).
  Syriza ble stiftet i 2004 og satt ved regjeringsmakten fra 2015-2019.
  Ifølge Klassekampen og Rødt var Syriza det nye fyrtårnet for en ny venstreside i hele Europa. Talsmenn for Rødt understreket hvor mye de hadde lært av søsterpartiet Syriza.
  Nå kan vi oppsummere de fire årene ved makten. De rike i Hellas ble rikere og de fattige fattigere.
  Den utenrikspolitiske orientering gikk ut på å alliere seg med Israel i både militær basepolitikk - øvelser over Kreta og Hellas - samt konsesjoner for olje og gass utvinning i greske farvann.
  USA ble også invitert inn for oppjusteringer av militærbaser samt etterretningssamarbeid.
  Alt dette kan utdypes,men konklusjonen kan være denne: Syriza jobbet for at den europeiske Sentralbanken samt Israel-USA kunne dominere Hellas politikk,grandiost knefall for kapitalistisk globalisme.
  Gylne Daggry var i hovedsak imot det meste av dette og dro til Damaskus og ga full støtte til Bashar al-Assad på et tidspunkt hvor vårt offisielle venstre - også i Syriza - drev og hatet despoten Assad.
  På samme vis har Gylne Daggry støttet palestinerne på et tidspunkt da Syriza innviterte Israel inn i gresk politikk.
  Poenget med disse ordene er dette: det er ikke så enkelt som Ekman vil ha det til: “Bara en stark vensterrørelse kunde mota tilbaka dem.”
  Venstrebevegelsen jobbet for Imperialistene og fascistene sto på motsatte posisjoner i en rekke saker.
  Såpass komplisert er det.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

2 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

11 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.