Hent soldatene hjem fra Irak snarest

5

Uttalelse fra Antikrigs-initiativet

Søndag 5. januar ba Iraks nasjonalforsamling landets regjering om å kaste den USA-ledede militærkoalisjonen ut av landet. Dette gjelder også de 70 norske soldatene som inngår i koalisjonen.

Irakiske myndigheter har bestemt seg for å si «takk for hjelpen» til den USA-ledede koalisjon hvor også Norge inngår. Norge har bidratt i «Operation Inherent Resolve» siden 2014, med rådgiving og trening av irakiske sikkerhetsstyrker i kampen mot ISIL. Dette har skjedd i overenstemmelse med den irakiske regjeringen, og har derfor vært et oppdrag i overenstemmelse med internasjonal lov.

At Nasjonalforsamlingen nå ber militærkoalisjonen forlate Irak, to dager etter at USA likviderte den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani i et droneangrep, er selvsagt ikke tilfeldig. FNs spesialrapportør for utenomrettslige henrettelser, Agnes Callamard, kaller attentatet «ulovlig». USAs angrep er derfor et grovt eksempel på statlig terror. Irakiske myndigheter sier at «nok er nok» og ber den USA-ledede militærkoalisjonen om å forlate landet.

Antikrigs-initiativet ber regjeringen Solberg respektere irakiske myndigheter og hente våre soldater hjem så snart som mulig. Skjer ikke dette vil vi i følge FN-pakten være å betrakte som en okkupasjonsmakt.

Vi forventer derfor at dette utenlandsoppdraget avsluttes omgående.

Uttalelse fra Antikrigs-initiativet 6. januar 2020

Les også: FN-ekspert krever uavhengig granskning av drapene på Soleimani og de andre lederne

Iraks statsminister: Trump truet meg på livet

Rødt ber om at norske styrker hentes hjem fra Irak

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. kjell108 says:

  USA reddet ISIS-soldater ut av ar Raqqa i humanitære busser.
  Implikasjonene er: ISIS er USA
  Beviset er vanntett.

  De nye opplysningene om at USA var instilt på å skyte sivile demonstranter for at Iraks regjering skulle bli svarteper -> bekrefter skyting av demonstranter i 2011 i Syria var organisert av Vest.
  (meldinger om at Saudi-Arabiske spesialsoldater utførte jobben med å skyte sivile syrere)

 2. Alike says:

  Dette med skyting av demonstranter gjør de hele tiden, som de gjorde mot ukrainske demonstranter så regjeringen fikk skylda. Dette skal også ha skjedd i Iran i de siste store opptøyene om bensinpris, at fremmede skjøt mot demonstranter og det skapte kaos. Så skylder jo “alle” på statsapparatet.

  Dette fredsinitiativet var en frisk pust. Dette må en melde seg med på!

 3. SHO says:

  De norske soldatene i Irak skal være glade for at de ikke ble drept i det hevnangrepet som kom fra Iran og som var rettet mot USAs baser i Irak. De norske soldatene hadde flaks denne gang kan man si, men det er ikke sikkert at de vil ha like mye flaks neste gang det smeller og spesielt som de nå befinner seg i Irak på ulovlig vis. Man må huske på at USA ved en krig vil være villig til å kjempe til siste nordmann.

 4. kjell108 says:

  Amerikanerne sier at de aldri vil involvere seg i en landkrig mot Iran. Det de sier er at de vil bombe Iran, i verste fall bruke atombomber mot iranske installasjoner.
  Logisk iransk strategi er å bli kvitt amerikanske baser i 200 mils avstand.
  Når Trump ikke vil forlate Irak -> fokus vil bli amerikanske baser i Irak … ikke Trump Tower og denslags.
  Alle de amerikanske basene i Afghanistan kan bli neste mål -> gi Taliban raketter

 5. Har du noe innsikt i eller tips om hvor jeg kan lese mer om dette med hvordan USA trenger Irak for å kunne evnt angripe Iran?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere