Hent soldatene hjem fra Irak snarest

0

Uttalelse fra Antikrigs-initiativet

Søndag 5. januar ba Iraks nasjonalforsamling landets regjering om å kaste den USA-ledede militærkoalisjonen ut av landet. Dette gjelder også de 70 norske soldatene som inngår i koalisjonen.

Irakiske myndigheter har bestemt seg for å si «takk for hjelpen» til den USA-ledede koalisjon hvor også Norge inngår. Norge har bidratt i «Operation Inherent Resolve» siden 2014, med rådgiving og trening av irakiske sikkerhetsstyrker i kampen mot ISIL. Dette har skjedd i overenstemmelse med den irakiske regjeringen, og har derfor vært et oppdrag i overenstemmelse med internasjonal lov.

At Nasjonalforsamlingen nå ber militærkoalisjonen forlate Irak, to dager etter at USA likviderte den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani i et droneangrep, er selvsagt ikke tilfeldig. FNs spesialrapportør for utenomrettslige henrettelser, Agnes Callamard, kaller attentatet «ulovlig». USAs angrep er derfor et grovt eksempel på statlig terror. Irakiske myndigheter sier at «nok er nok» og ber den USA-ledede militærkoalisjonen om å forlate landet.

Antikrigs-initiativet ber regjeringen Solberg respektere irakiske myndigheter og hente våre soldater hjem så snart som mulig. Skjer ikke dette vil vi i følge FN-pakten være å betrakte som en okkupasjonsmakt.

Vi forventer derfor at dette utenlandsoppdraget avsluttes omgående.

Uttalelse fra Antikrigs-initiativet 6. januar 2020

Les også: FN-ekspert krever uavhengig granskning av drapene på Soleimani og de andre lederne

Iraks statsminister: Trump truet meg på livet

Rødt ber om at norske styrker hentes hjem fra Irak

Forrige artikkelIran ga Trump et signal han måtte forstå
Neste artikkelVåre politiske ledere setter norske soldater i en umulig situasjon