Iraks statsminister: Trump truet meg på livet

0
Iraks fungerende statsminister Adel Abdul-Mahdi. Kilde: Southfront

Da parlamentet i Bagdad behandlet og til slutt vedtok kravet om at alle utenlandske tropper skal forlate Irak, kom statsminister Abdul Mahdi med en del oppsiktsvekkende opplysninger. På dette punktet ble TV-formidlinga fra salen slutt av på initiativ fra speakeren i parlamentet, men det er kommet ut referater av det som ble sagt. Dette er maskinoversatt fra arabisk.

Amerikanerne er de som ødela landet og skape kaos. De er de som nekter å fullføre byggingen av det elektriske systemet og infrastrukturprosjektene. De har krevd betaling for gjenoppbyggingen av Irak i form av 50% avkastning på irakisk oljeeksport, så jeg nektet og bestemte meg for å dra til Kina og inngikk en viktig og strategisk avtale med dem, og i dag prøver Trump å kansellere denne viktige avtalen. «

Mahdi sa også at den amerikanske presidenten truet ham med å bli likvidert. Han sa også at skarpskyttere fra US Marines hadde skutt på demonstranter fra begge sider under de store demonstrasjonene i Irak. Mahdi fortsatte:

«Etter at jeg kom tilbake fra Kina, ringte Trump meg og ba meg om å si opp avtalen, det nektet jeg å gjøre, så han truet meg med massive demonstrasjoner som ville styrte meg. Demonstrasjonene startet, og deretter ringte Trump, og truet med å eskalere hvis jeg ikke fulgte hans ønsker. Han sa at snikskyttere fra US Marines ville bli utplassert på høye bygninger i Bagdad og USAs ambassade for å skyte på demonstrantene og sikkerhetsstyrkene og drepe dem. Dette var et forsøk på å presse meg og få meg til å underkaste meg hans ønsker og kansellere Kina-avtalen, så jeg svarte ikke. Istedet sendte jeg inn min avskjedserklæring. Men amerikanerne insisterer til denne dag på at vi skal kansellere Kina-avtalen. Han truet også med å drepe meg og forsvarsministeren.»

Det samme er kommet fram fra en annen kilde. Se også her.

Etter at Donald Trump personlig beordret drapene på general Qassem Soleimani og ni andre ledende militære fra Irak og Iran er det ikke vanskelig å tro på Mahdis framstilling av truslene fra Trump. Dette er åpenbart hans modus operandi.

Les: USA får alt merke konsekvensene: Iraks parlament krever USAs tropper ut

Og det hele faller på plass når det kommer fram at det for det første handler om USAs forsøk på å ta kontroll over Iraks oljeinntekter og for det andre et forsøk på å stanse samarbeidsavtalene mellom Irak og Kina, altså USAs forsøk på å stanse Kinas «silkeveibelte» fra å rulle fram i Irak.

At Iraks parlament etter dette fattet et enstemmig vedtak om å kreve alle utenlandske tropper ut av Irak, er heller ikke vanskelig å forstå.

Hvis du ønsker å bidra med en stor eller liten gave kan du betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

Fra utlandet: IBAN-nummer: NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus: LABANOKK

Vipps: 116916

Forrige artikkelGjensidige: – Vi har lenge fryktet elbilbranner i parkeringshus
Neste artikkelDen iranske revolusjonsgarden har angrepet USA-base i Irak
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).