FN-ekspert krever uavhengig granskning av drapene på Soleimani og de andre lederne

0
FNs spesialrapportør Agnes Callamard innfelt. Foto: Foreign and Commonwealth Office - CC BY 2.0 FN-bygningen: Shutterstock

FNs spesialrapportør Agnes Callamard har stilt krav om at det blir nedsatt en uavhengig granskningskommisjon for å se på de juridiske sidene ved drapene på general Qassem Soleimani og de ni andre iranske og irakiske militære lederne. Hennes formelle stilling er Special Rapporteur on extrajudicial, summary or arbitrary executions, så dette er åpenbart hennes bord.

Callamard har bedt FNs generalsekretær om å aktivere artikkel 99 i FNs charter. Den lyder:

«Generalsekretæren kan henlede Sikkerhetsrådets oppmerksomhet på alle forhold som etter hans oppfatning kan true opprettholdelsen av internasjonal fred og sikkerhet.»

Målrettede drap har en avært snever juridisk basis i internasjonal lov, og Callamard har tidligere skrevet at «det er vanskelig å forestille seg hvordan noe av dette kan anvendes på disse drapene.» Andre juridiske eksperter er enig med henne i dette.

USAs utenriksminister Mike Pompeo var ikke i stand til å forklare under en pressekonferanse 7. januar 2020 hvordan Soleimani og hans følge kunne utgjøre noen «umiddelbar trussel» mot USA.

Hvis du ønsker å bidra med en stor eller liten gave kan du betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

Fra utlandet: IBAN-nummer: NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus: LABANOKK

Vipps: 116916

Forrige artikkelDen iranske revolusjonsgarden har angrepet USA-base i Irak
Neste artikkelLawrence Wilkerson om Trumps krig mot Iran