Gruveselskap krever 17 milliarder fra Sverige for uran-forbud

0
Illustrasjon: Shutterstock

Det australske leteselskapet Aura Energy, som har drevet leting i Oviken i Jämtland, krever den svenske staten for litt over 17 milliarder svenske kroner. Årsaken er at Sverige i fjor bestemte seg for å forby uranleting og gruvedrift. Kravet er unikt i Sverige. Dette er første gang Sverige blir saksøkt i det som kalles «investor-stat-tvisteløsning» skriver Camilla Hansen i Attac.

«Bakgrunnen for søksmålet er at den svenske riksdagen i august 2018 vedtok en miljølov som forbyr utvinning av, og leting etter, det radioaktive og svært forurensende stoffet uran. Forbudet mot uran-utvinning hindrer ikke Aura Energy fra å utvinne andre verdifulle mineraler som vanadium, molybden, sink og nikkel, men likevel velger selskapet å kreve erstatning fra Sverige.»

Dette baserer seg på det som kalles kalt investor-stat-tvisteløsning, ISDS. ISDS gir utenlandske selskaper rettigheter nasjonale selskaper ikke har – å saksøke staten i et internasjonalt tribunal av advokater. Deres avgjørelse er hovedsakelig basert på innholdet i handelsavtalen og internasjonal sedvanerett, ikke nasjonale lover. Disse rettssakene omgår innenriks domstoler, og tillater multinasjonale investorer å kreve erstatning selv om regjeringsvedtak eller domstolsavgjørelser kan ha et mål om å beskytte mennesker eller miljø. Norge har ISDS i alle bilaterale investeringsavtaler (utenom avtalen med Madagaskar), og i EFTA avtalen med Singapore.

ISDS er et sentralt element i det milliardærklubben World Economic Forum kaller Global Redesign Initiative (GRI).

Sverige har også bruk ISDS

Det er første gang Sverige blir saksøkt på denne måten, skriver Camilla Hansen, men det svenske selskapet Vattenfall saksøkte Tyskland i 2009 basert på akkurat den samme avtalen. Det var etter at lokale myndigheter i Hamburg vedtok strengere miljøstandarder for et kullkraftverk i 2009. Vattenfall saksøkte da Tyskland for 1,4 milliarder euro. Risikoen for enorme økonomiske tap gjorde at de lokale myndighetene utvannet reguleringene.

Ny vår for atomkraft?

Aura Energy ser store profittmuligheter i uranutvinning i Sverige og har ikke tenkt å la en bagatell som et vedtak i den svenske regjeringa stoppe seg. Ironien er jo også at med all kritikk av fossil energi og mangelen på alternativer kan atomkraft fort komme på moten igjen. I oktober 2019 ble det klart at den franske staten ga grønt lys for å planlegge seks nye atomreaktorer, skrev Le Monde. Også derfor er det realiteter bak søksmålet til Aura Energy.

Det Aura Energy leter på i Sverige er alunskifer-formasjonen som strekker seg gjennom store deler av Jämtland og inn i Norge og som er svært attraktivt for gruveselskaper. Det betyr at det kan bli liknende tilfeller i Norge, også når det gjelder thorium, så det er all grunn til å følge med.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.