Dokumentert: USA svindlet med statistikk om Afghanistan for å villede publikum

0
USAs kriger i Midtøsten har kostet millioner av mennekser livet. Shutterstock

En stor samling konfidensielle regjeringsdokumenter som er hentet inn av Washington Post avslører at ledende amerikanske tjenestemenn har løyet om krigen i Afghanistan gjennom hele denne 18-årige kampanjen, den lengste i USAs historie. De har gitt rosenrøde uttalelser de visste å være usanne og skjult umiskjennelige bevis for at krigen var umulig å vinne.

Dokumentene inkluderer mer enn 2000 sider med tidligere upubliserte notater om intervjuer med mennesker som har spilt en direkte rolle i krigen, fra generaler og diplomater til hjelpearbeidere og afghanske embetsmenn.

Artikkelen til Washington Post er bak betalingsmur, men den er også omtalt i New York Times og The Independent.

Washington Post har brukt tre år på å få frigitt dokumentene i henhold til Freedom of Information Act, og nå foreligger de altså.

«Vi var uten enhver grunnleggende forståelse af Afghanistan – vi ante ikke hva vi gjorde,» sier Douglas Lute, pensjonert trestjerners general som har bistått Det hvite hus i Afghanistan-krigen både under Bush og Obama. «Hva var det vi holdt på med der? Vi hadde ikke den fjerneste anelse om hva vi drev med?»

NB til norske lesere, inkludert dem som kaller seg redaktører og journalister: Norge har deltatt og deltar i krigen i Afghanistan-krigen, både under Stoltenberg, Bondevik og Solberg. Tror dere virkelig at de har hatt noen som helst anelse om hva de har holdt på med?

Siden 2002 har 775.000 USA-soldater deltatt i Afhanistan-krigen, mange av dem i flere omganger. Av disse er 2.300 drept. I et av intervjuene som The Post har publisert sier en av dem som jobbet med Afghanistan for fredsprisvinner Barack Obama at «Vi har manipulert tallene gjennom hele krigen.»

Marc Chretien, som jobbet for State Department i Helmand-provinsen siterte en karakteristisk uttalelse fra en eldre afghaner: «Deres Marines bor i telt. Derfor vet jeg at dere ikke kommer til å være her lenge.»

General Stanley A. McChrystal, som var kommandant for USAs styrker i Afhanistan trodde at det bare var å sette inn «a government-in-a-box», pakket og klargjort av USA. Heller ikke han kan ha hatt en anelse om hva han holdt på med.

New York Times skriver at krigen har kostet minst 1 trillion dollar, altså 1000 milliarder. Og det må legges til at kostnadene kommer til å rulle i tiår framover om så USA trakk seg ut i morgen, på grunn av kostnadene med krigsinvalidene og veteranene.

President Donald Trump, i et av sine øyeblikk av klarsyn, traff spikeren der den skal treffes da han sa: «USA har brukt åtte trillioner dollar på å krige og være politi i Midtøsten. Tusener av våre modige soldater er blitt drept eller såret. Millioner av folk har dødd på den andre sida. Å gå inn i Midtøsten er den verste beslutninga som noen gang er gjort.

«Krigen mot terror» kan ha drept 6 millioner

Nicolas J S Davies skrev i 2018 at om lag 2,4 millioner mennesker har blitt drept som følge av USAs invasjon i Irak. I tillegg er 1,2 millioner mennesker blitt drept i Afghanistan og Pakistan som følge av krigen mot Afghanistan. Han har også beregnet at 250.000 mennesker er blitt drept som følge av krigen mot Libya, en krig der Norge var i fremste rekke. Davies mener at om lag en million mennesker kan ha blitt drept som følge av intervensjonskrigen mot Syria. I Somalia mener Davies at tallet på drepte ligger rundt 650.000. Og i den USA-støttede krigen mot Jemen mener Davies at tallet på drepte som følge av krigen er omlag 175.000.

Basert på de informasjonene som er tilgjengelige kommer Nicolas J. S. Davies til at i alt 6 millioner mennesker kan ha blitt drept gjennom 18 års krig. Det viser at Donald Trump i dette tilfellet faktisk snakker sant. Og han har også fullstendig rett i at disse krigene har vært basert på løgner.

Alle de norske partiene som har sittet i regjering siden 2001 har godtatt disse løgnene, disse krigene og disse enorme tallene på drepte og skadde. Finnes det et eneste av dem som har evne og mot til å innse hva de har holdt på med? Eller skal de fortsette å juge for seg sjøl og det norske folket til krampa tar dem? Og hva med 99% av norske redaktører og utenriksjournalister: Har ikke dere vært med på å spre disse løgnene? Har dere tenkt å gå i dere sjøl?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.