Apple og Tesla saksøkt etter at barnearbeidere døde i koboltgruver i Kongo

0
Det er en tett sammenheng mellom barnearbeid i koboltgruvene i Kongo og den mobile teknologien som omgir oss. Bakgrunnsfoto: Shutterstock

14 familier i Kongo har saksøkt selskaper som Apple og Tesla etter at barna deres har mistet livet eller blitt alvorlig skadd i koboltgruver. Dette skriver Dagens Næringsliv, som fortsetter:

«Søksmålet, som også rettes mot teknologigiganter som Microsoft og Google, er fremmet av International Rights Advocates i USA, melder BBC.

Rundt 60 prosent av verdens kobolt hentes ut av gruver i Kongo. Metallet benyttes i batterier til alt fra elbiler til mobiltelefoner.

Det er utstrakt bruk av barnearbeid i gruvene i Kongo, der arbeidsforholdene er forferdelige og ulykker ofte skjer.

Ifølge søksmålet er selskapene som benytter kobolt fra Kongo, kjent med dette og må derfor stilles til ansvar.

Dette er den første gangen teknologigigantene står ovenfor en søksmål av denne typen, skriver The Guardian. Etterspørselen etter kobolt har tredoblet seg de siste fem årene, og er ventet å doble seg igjen i løpet av neste år, skriver avisen.»

Journalisten Siddharth Kara har besøkt noen av disse gruvene i Kongo og møtt barnearbeiderne der. Han skriver at han så en uutholdelig sorg blant familiene og barna. Han forteller om 15 år gamle Raphael som hadde jobbet med koboltutvinning siden han var 12 år. Han ville helst ha gått på skolen, men familien hadde ikke råd, så han endte opp som barnearbeider. Da han var 15 var han sterk nok til å grave tunneller, og 16. april 2018 var han djupt under bakken i en slik tunnel sammen med 30 andre da han ble begravd av et ras. Ingen av dem overlevde.

Alle lithium-ion batterier i smarttelefoner, bærbare datamaskiner og elektriske biler trenger kobolt for å være ladbare. Omtrent to tredeler av verdens produksjon av kobolt foregår i Kongo. En svært stor del av kobolten som utvinnes der graves nettopp fram av barnearbeidere som Raphael. Minst 25 utenlandske selskaper deltar i koboltutvinning i Kongo. Den globale etterspørselen etter kobolt er forventet å øke med inntil 13 prosent årlig i årene som kommer ifølge en studie fra EU-kommisjonen. Det betyr nesten en dobling hvert femte år.

Nå er det altså reist en unik rettssak mot Apple, Alphabet (det vil si Google), Dell Technologies, Microsoft og Tesla ved den føderale domstolen i Washington. Det er 14 familier i Kongo som har reist saken og de anklager disse selskapene for å være medskyldige i deres barns død eller skader.

Den enorme etterspørselen etter billige elbiler og smarttelefoner har store menneskelige konsekvenser i Kongo, sa fredsprisvinner Denis Mukwege. Han frykter det kan føre til mer konflikt i hjemlandet. Dette skrev NRK:

«– Vi har alle produkter i lommene våre, som er resultat av plyndring. Så vi har alle et ansvar, sier Denis Mukwege.

Dagen før han ble tildelt Nobels fredspris sammen med Nadia Murad i Oslo, tok han et kraftig oppgjør med dagens elbiler, smarttelefoner og andre produkter som bruker mineraler fra Kongo.

Det er sagt at Kongos forbannelse er dets rikdom. Kongo er fra naturens side et av verdens rikeste land, men det er denne rikdommen imperialistmaktene er ute etter mens folket holdes nede i fattigdom.

Les også: Miljøteknologi basert på barnearbeid

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Mitt-innlegg-7-1024x1024.png
Forrige artikkelFrankrike: En samlet fagbevegelse sier nei til Macrons pensjonsreform
Neste artikkelBashar al-Assad om Syria, Kina og silkeveibeltet