Frankrike: En samlet fagbevegelse sier nei til Macrons pensjonsreform

0
Franske bilarbeidere organisert i CGT under demonstrasjonene i Paris. Foto: CGT

17. desember 2019 var den tredje dagen med store, landsomfattende streiker og protester i Frankrike mot president Emmanuel Macrons pensjonsreform. Det var en samlet fagbevegelse som sto bak, og de hadde tilslutning fra studentene og «de gule vestene».

Dette var headingen på det felles faglige oppropet mot pensjonsreformen.

Fra fagbevegelsen sies det at hele 1,8 millioner mennesker deltok i demonstrasjonene som fant sted i mer enn 200 byer over hele Frankrike. Innenriksdepartementet opererer, ikke helt overraskende, med lavere tall.

Her er noen bilder fra demonstrasjonene i Paris der brannfolkene ble angrepet av opprørspolitiet og et par av deres medlemmer slått i bakken. Macrons politisoldater fornekter seg ikke.

Det finnes også mange videoer som viser hvordan opprørspolitiet helt umotivert slår og sparker kvinner i bakken, slik som det er vist her:

På tross av protestene og uten hensyn til at 70 prosent av innbyggerne i Frankrike sier nei til pensjonsreformen har statsminister Édouard Philippe gjort det klart at reformen skal bankes igjennom. Regjeringa gjør noen små taktiske justeringer, men de store linjene i planen blir beholdt. En meningsmåling som er gjort for avisa Le Figaro viser at 68% av de spurte mener at streikene mot regjeringas politikk er på sin plass.

Men Macron vet at han har det nødvendige flertallet i nasjonalforsamlinga til å gjøre omtrent som han vil. Derfor opptrer han så arrogant som han gjør. Han framstår mer og mer som en monark som isolerer seg i palasset og satser på at vold og undertrykking til sjuende og sist vil knuse all motstand. Det kan hende at han feilberegner situasjonen.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Mitt-innlegg-7-1024x1024.png
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.