Tysk vindkraft i hardt vær: Vindkraftkjempe vakler

0
Illustrasjon: Shutterstock

Krisa i tysk vindkraftbransje skjerpes, og har nådd selveste edderkoppen i nettet, Enercon. Kjempen har bygget 17 000 av de vel 29 000 vindmøllene på land i Tyskland. Nå varsler de innstramminger som vil koste 3 000 arbeidsplasser, ifølge Süddeutscher Zeitung. Det er Jan Herdaloljekrisa.no som bringer denne nyheten til norske lesere. Herdal skriver videre:

«Enercon må kutte 250-300 arbeidsplasser på hovedkontoret, men selskapet har ikke så mange egne ansatte. Forretningsmodellen består i at de setter nesten all produksjon ut til mindre, sårbare underleverandører. Mange ligger i næringssvake områder, og er ofte hundre prosent avhengige av oppdrag fra Enercon. For flere blir oppdragstørken kroken på døra.

Enercons underskudd i år anslås til over 5 milliarder kroner. Som ingen andre har selskapet symbolisert vindkraftbransjens framvekst i Tyskland. Nå risikerer det også å bli symbolet på dens fall.

Bakgrunnen er et regelrett sammenbrudd i utbyggingen av vindkraft på land i Tyskland. Enercon leverte 700 landbaserte vindturbiner i fjor. I år havner de trolig på 65.»

Les også: Dramatisk krise i tysk vindindustri

I første halvår 2019 ble det satt opp 86 nye vindturbiner i Tyskland. Det er det minste antallet noen gang siden 2000 da loven om fornybar energi ble vedtatt, skriver Focus.de. I forhold til første halvår 2018 er det en tilbakegang på 82 prosent. I tillegg ble 51 eldre og mindre vindturbiner lagt ned.

«Vindbransjen opplever sin verste krise hittil,» sier Oliver Hummel som er sjef for firmaet Naturstrom i Düsseldorf. Tyske kommentatorer sier at med denne tendensen er landets klimamål i fare. En av grunnene til at det stanser opp er at det er økende motstand mot vindindustrien blant tyske innbyggere. Industrien snakker om «klagestorm» og ber myndighetene hjelpe til med å «skape større aksept», skriver FAZ.

«Tida da Tyskland var det største markedet for vindindustrien er over,» skriver Handelsblatt.

Samtidig skriver nettavisa EnergiWinde, som er magasin for såkalt «grønn energi» at den tyske regjeringa fullstendig feilvurderer Tysklands energibehov fram mot 2030. Den tyske regjeringa sier i sine planer at Tyskland da vil bruke mindre strøm enn i dag. En nye studie viser at landet kan komme til å trenge dobbelt så mye strøm som i dag. Det betyr at det ikke er hode og hale på den såkalte Energiewende. Prognosene bommer med en halv evighet og den såkalte «miljøvennlige» energien er verken så miljøvennlig som lovet eller så effektiv som det er blitt hevdet.

Forrige artikkelIslandsk fiskefirma bestakk funksjonærer i Namibia og brukte DNB for å overføre penger til skatteparadis
Neste artikkelMørke, mørke skyer samler seg over kapitalismen