Islandsk fiskefirma bestakk funksjonærer i Namibia og brukte DNB for å overføre penger til skatteparadis

0
Heinaste er en av trålerne til Samherji. Foto: Stundin.

Islands største fiskeprodusent Samherji brukte sine konti i det statseide DNB NOR til skatteparadiset Marshalløyene. Pengene kom fra deres virksomhet i Namibia, der selskapet hadde bestukket offentlige funksjonærer for å sikre seg fiskekvoter. Dette skriver den islandske nettavisa Stundin. De skriver videre:

«Pengene besto delvis av utbytte fra Samherjis tvilsomme og muligens ulovlige virksomhet i Namibia der selskapet bestakk tjenestemenn for å få sikker tilgang til fiskekvoter. Selskapet på Marshalløyene ble brukt til å betale lønn til mannskapene på Samherjis fabrikktrålere. Disse trålerne fisket hestemakrell i Mauritania, Marokko og Namibia.

Informasjonen om Samherjis bestikkelser og hvitvasking av penger gjennom skatteparadiser og Kypros er samlet fra dokumenter som Wikileaks gjorde tilgjengelig for Stundin, det islandske etterforskende TV-programmet Kveikur og Qatars TV-stasjon Al Jazeera. Stundin publiserer informasjonen i samarbeid med disse partiene.»

WikiLeaks har publisert 30.000 dokumenter om dette under tittelen The Fishrot Files. I 2018 stengte DND kontoen på Marshalløyene fordi banken mente det var «altfor risikabel». Men det gjorde de først etter at Bank of New York Mellon hadde blokkert det samme selskapet.

Samherji’s toppsjef og største aksjonær, Þorsteinn Már Baldvinsson godkjente bestikkelsesbetalingene sier Jóhannes Stefánsson, den tidligere direktøren for selskapets virksomhet i Namibia. Samherjis bruk av DNB NOR til hvitvasking av bestikkelser mellom 2011 og 2018 har ikke fått noen kansekvenser, verken for Samherji eller for DNB NOR.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.