Islandsk fiskefirma bestakk funksjonærer i Namibia og brukte DNB for å overføre penger til skatteparadis

7
Heinaste er en av trålerne til Samherji. Foto: Stundin.

Islands største fiskeprodusent Samherji brukte sine konti i det statseide DNB NOR til skatteparadiset Marshalløyene. Pengene kom fra deres virksomhet i Namibia, der selskapet hadde bestukket offentlige funksjonærer for å sikre seg fiskekvoter. Dette skriver den islandske nettavisa Stundin. De skriver videre:

«Pengene besto delvis av utbytte fra Samherjis tvilsomme og muligens ulovlige virksomhet i Namibia der selskapet bestakk tjenestemenn for å få sikker tilgang til fiskekvoter. Selskapet på Marshalløyene ble brukt til å betale lønn til mannskapene på Samherjis fabrikktrålere. Disse trålerne fisket hestemakrell i Mauritania, Marokko og Namibia.

Informasjonen om Samherjis bestikkelser og hvitvasking av penger gjennom skatteparadiser og Kypros er samlet fra dokumenter som Wikileaks gjorde tilgjengelig for Stundin, det islandske etterforskende TV-programmet Kveikur og Qatars TV-stasjon Al Jazeera. Stundin publiserer informasjonen i samarbeid med disse partiene.»

WikiLeaks har publisert 30.000 dokumenter om dette under tittelen The Fishrot Files. I 2018 stengte DND kontoen på Marshalløyene fordi banken mente det var «altfor risikabel». Men det gjorde de først etter at Bank of New York Mellon hadde blokkert det samme selskapet.

Samherji’s toppsjef og største aksjonær, Þorsteinn Már Baldvinsson godkjente bestikkelsesbetalingene sier Jóhannes Stefánsson, den tidligere direktøren for selskapets virksomhet i Namibia. Samherjis bruk av DNB NOR til hvitvasking av bestikkelser mellom 2011 og 2018 har ikke fått noen kansekvenser, verken for Samherji eller for DNB NOR.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  DNB er nok for opptatt med å forhindre at jeg sender penger til arabisk-klingede navn.

 2. Avatar for Appi Appi says:

  Beløpet var vel under 20 000,- da? (er ikke det grensen for evt. kontroll) DNB kom seg greit unna VIPS saken, Panama Papers og alt mulig annet, noen der ute som går rundt å tror at bank institusjoner kan bli straffet?

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Bankene er altfor viktige for dagens gjelds-pengesystem, til at de kan gå under. Too Big To Fail. Og det finnes knapt en økonomiker (økonomi-utdannet) som er i stand til å tenke ut alternativer.

 4. Avatar for Dias Dias says:

  Hver gang jeg leser en såkalt “grave sak” i media. Så antar jeg umidelbart at det ligger en agenda bak det. Hvis noe som helst når frem i masse media så er det fordi at våre ledere ser etter syndebukker for ett eller annet.

 5. Avatar for Mari Mari says:

  Mike Maloney er flink til å forklare historien om banksystemet og forskjellen mellom penger og valuta.

 6. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Jeg hørte mye på han, da jeg begynte å sette meg inn i dette. Men jeg mener også at det er viktig å sette seg inn i MMT (moderne pengeteori) for at vi skal kunne forstå hvordan det kan rigges mer rettferdig - det som Tollef her på bruket,prøver å snirkle sin marxistisk skolerte hjerne rundt.
  Det kan jo hende at Kina fikser biffen, ved å gå foran som eksempel - enten det blir til glede for dem, eller til advarsel for oss.

  Jeg synes imidlertid det er underlig at DnB kan bruke flere kvelder på å legge seg opp i mine små pengegaver til en syrisk flyktning i Frankrike (deprotert av norske myndigheter), mens de glatt overså dette her.

 7. Avatar for Mari Mari says:

  Oss vanlig folk er lettere å hanskes med for dem. Det er som politiet i Nederland. De stanser glatt ungdommer som mangler lys på sykkelen men lot en kar som drepte i Haag gå. Han hadde jo rå til gratis advokat.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere