Trump: – Vi tok al-Baghdadi ved hjelp av Russland

0
Et bilde av al-Baghdadi tatt fra en av propagandavideoene til IS.

Natt til 27. oktober 2019 gjennomførte USAs spsialstyrker et angrep mot det sterkt befestede hovedkvarteret til Den islamske staten i byen Barisha i Idlid og drepte lederen deres, Abu Bakr Bahgdadi. Donald Trump erklærte at dette var et avgjørende slag mot terroristorganisasjonen og sa at denne aksjonen var mulig på grunn av hjelp fra Russland. Han takket også Tyrkia, Irak og Syria for assistanse:

«Russland behandlet oss fabelaktig. De åpnet opp. Vi måtte fly over noen russiskkontrollerte områder. Russland var store. Irak var ekselente. Vi hadde virkelig et fabelaktig samarbeid.»

Trump takket også kurderne i Syria for deres samarbeid i forbindelse med aksjonen. I talen hevdet Trump at IS-lederen til slutt sprengte seg sjøl og tre av sine barn etter at han hadde forsøkt å rømme. Presidenten sa at det å nedkjempe al-Baghdadi var en stor seier i kamp mot terrorismen:

«Han var grunnleggeren og lederen av IS, den mest hensynsløse og brutale terrororganisasjonen i verden.»

USA drepte sitt eget monster

Talsmann for Irans utenriksdepartement Javad Azari Jahromi kommenterte dette ved å si:

«Dette var vel ingen stor sak. Dere drepte bare deres egen skapning.»

Og dette er naturligvis helt riktig, som også Jonathan Cook skrev:

Tulsi Gabbard har rett, og Nancy Pelosi tar feil. Det var det demokratiske partiet i USA som fikk istand barbariet til IS

«Denne barbariske hæren, en hær som myrdet andre religiøse grupper som vantro og drepte andre sunnier som nektet å bøye seg for deres absolutte styre, ble vestens viktigste allierte i Syria. Direkte og skjult ga vi dem penger og våpen for å begynne å bygge sin stat på deler av Syria.»

Irakiske kilder sier at sammen med IS-lederen ble også hans nestkommanderende Abu Said al-Iraqi, drept. Det ble også Ghazwan al-Rawi, den personlige bodyguarden til al-Baghdadi, samt Abu al-Yaman, sikkerhetssjefen til IS i Syria. Jihadistkilder i Syria sier at også al-Qaida-kommandanten Abu Mohamad al-Halabi ble drept i angrepet.

«Krigen mot IS» har vært en bløff

USA har liksom ført en krig mot IS i flere år, men likevel har toppledelsen i IS kunnet fungere intakt fram til nå. IS hadde baser tett opp til grensa mot det Israel-okkuperte Golan uten at verken USA eller Israel krummet et hår på skjeggene deres – tvert om fikk de forsyninger, hjelp og medisinsk assistanse. Disse terrorleirene ble først utryddet da den syriske hæren ble sterk nok til å nedkjempe dem. IS fikk lov til uhindret å frakte syrisk olje med tankbiler til Tyrkia og tjene penger på oljesalg der, uten at USAs satellitter og overvåkingsfly liksom fikk øye på dem. Denne trafikken tok først slutt da det russiske flyvåpenet bombet tankbilene.

For USA har IS fungert som et påskudd for å være i Syria og IS kunne ikke ha fungert uten den massive støtten de har fått fra USA-koalisjonen via mellommenn. Så derfor har iranske Jahromi rett, USA drepte sin egen skapning.

Hvorfor skjedde det nå?

Likevel er ikke aksjonen mot al-Baghdadi uviktig. Den er et symbol på en tapt krig og en tapt strategi. USA har tapt krigen og går inn og rydder opp eter seg. Idlib, der Baghdadi befant seg, står for fall. Snart blir også denne regionen frigjort av syriske styrker. Det kan ha vært maktpåliggende for USA at det ikke var den syriske hæren som tok ham, særlig hvis de hadde tatt ham levende. Baghdadi hadde heller ikke kunnet være i relativ sikkerhet der uten ulike former for hjelp fra Tyrkia. Samarbeidet mellom IS og den tyrkiske etterretningsorganisasjonen MIT var til tider så tett at IS framsto som avdelinger av Tyrkias utenlandshær med baser og forsyningslinjer i Tyrkia.

Når Baghdadi og hans kolleger i IS-ledelsen ble drept akkurat nå, så er det fordi USAs krig mot Syria er tapt og at USAs president har skjønt at det er på tide å erklære seier og trekke seg ut. Krigen mot Syria er ikke Trumps krig, den er fredsprisvinner Barack Obamas og Hillary Clintons krig. Trump føler ingen forpliktelser til å redde forgjengernes katastrofale prosjekt.

Tvet om: foran valget i 2020 er aksjonen mot al-Baghdadi en fjær i hatten for ham og et sterkt kort i prestisjekampen om å være «tøff mot IS». Etter dette blir det mye lettere for Trump å trekke USAs styrker helt ut av Syria og få slutt på denne «meningsløse krigen bygd på løgner», som Trump tidligere har sagt.

Hjelp fra Russland og Syria

Det er opplagt riktig at Russland og Syria må ha hjulpet USA under gjennomføringa av aksjonen. USAs spesialsoldater måte fly gjennom luftrom som er behersket av det russiske flyvåpenet. Det kunne ikke vært gjort uten støtte fra Russland. De måtte også passere den syriske hærens posisjoner rundt Idlib, og det må de ha fått grønt lys til fra Damaskus. Det blir ikke like lett å demonisere Russland og Syria etter dette. Og det skal Trump ha: han ga dem uforbeholden ros for samarbeidet. Det skal ha vært den irakiske etterretningstjenesten som ga USA de nøyaktige dataene om hvor IS-lederen befant seg, og som dermed gjorde aksjonen mulig. Tyrkias bidrag besto kanskje i at de ikke skapte noe trøbbel.

Offensiven mot Idlib kan begynne straks

Etter langt på vei å ha løst problemet med frigjøring av den nordøstlige delen av landet etter at Sotsjiavtalen kom på plass, har den syriske hæren frie hender til å sette inn den neste og kanskje avgjørende offensiven mot Idlib. Terroristene er betydelig svekket og den syriske hæren har samlet betydelige styrker rundt provinsen. Den syriske hærledelsen sier at offensiven kan komme i løpet av noen dager.

Tillegg:

Russlands kommentar: Dette aner vi ikke noe om

Det russiske forsvarsdepartementet sier på tross av dette at de ikke har noen pålitelige informasjoner verken om noen slik operasjon, om noen russisk assistanse eller om al-Baghdadi faktisk er drept!

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkel«The Persecution» – forfølgelsen fortsetter
Neste artikkelThüringen: Historisk seier for Linke og AfD
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).