Thüringen: Historisk seier for Linke og AfD

0
Erfurt er delstatshovedstad i Thüringen. Foto: Shutterstock

Delstatsvalget i den tyske forbundsstaten Thüringen ble en stor seier for partiet Linke som for første gang passerte 30 prosent av stemmene og ble største parti. Valget ble en minst like stor seier for partiet Alternative für Deutschland som doblet sitt stemmetall og nådde 23,4 prosent. Kristeligdemokratiske CDU mistet plassen som Thüringens største parti og ble henvist til tredjeplass etter et tap av en tredel av velgerne sine. Sosialdemokratene i SPD bekreftet sin marsj inn i solnedgangen da de havnet på 8,2 prosent.

Resultatene er presentert i Die Welt:

Valgresultatet i Thüringen i det tidligere Øst-Tyskland bekrefter den tendensen som bla satt gjennom valgene i Sachsen og Brandenburg i september 2019 for AfDs vedkommende. I Sachsen fikk de 27,5 prosent av stemmene og i Brandenburg 23,5 prosent.

Valgkampen i Thüringen var bitter og skarp og CDUs kandidat Mike Mohring beskyldte AfDs lokale leder Björn Höcke for å være nazist. Sjøl om Linke vant valget, vil de få slite med å danne en fungerende delstatsregjering fordi de aktuelle koalisjonspartnerne gjorde det så dårlig.

Tyskland: dobbelt ørefik til storkoalisjonen

Som vi skrev etter disse valgene:

Storkoalisjonen i Tyskland finnes ikke mer

Storkoalisjonen mellom CDU/CSU på den ene sida og SPD på den andre, som har vært bærebjelken i Tyskland i en mannsalder finnes ikke lenger. Det vil si den finnes på papiret, men den er vandrende død. Angela Merkel er redusert til en «lame duck», som man sier i USA, og hennes etterfølger Annegret Kramp-Karrenbauer har ikke vist seg som noen leder siden hun tok over. I SPD er situasjonen enda verre. Partiet har for sikkerhets skyld tre fungerende ledere, Maria Luise «Malu» Dreyer, Manuela Schwesig og Thorsten Schäfer-Gümbel, og ingen av dem har vist seg som noe som kan likne på en leder. Partiet er i ferd med å redusere seg sjøl til en vits.

Forrige artikkelTrump: – Vi tok al-Baghdadi ved hjelp av Russland
Neste artikkelRevolterna bottnar i extrem ojämlikhet