NAV-skandalen: 48 mennesker er uskyldig dømt til fengsel

0
Illustrasjon: Shutterstock

Mandag (28. oktober 2019) ble det kjent at minst 48 personer er uskyldig dømt for trygdesvindel på grunn av feil praktisering av EØS-regelverket siden 2012. Rundt 2400 saker eller personer har fått en tilbakekrevingssak som kan være feil. Dette skriver VG i forbindelsen med NAV-skandalen. Avisa skriver også at:

Flere titalls personer er uskyldig dømt for trygdesvindel på grunn av feil praktisering av EØS-regelverket. Minst 36 personer har fått ubetinget fengsel i opptil åtte måneder.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer kraftig på på det som er avdekket til nå, og partiet Rødt vurderer å stille mistillitsforslag mot statsråd Hauglie:

«– Det er en skandale at NAV og staten har valset over enkeltmenneskers rettsikkerhet. Jeg mistenker at skandalen er et utslag av politiske signaler, fordi vi har en regjering som mistenkeliggjør folk som er syke og trenger hjelp. Vi kommer til å følge opp statsråd Anniken Hauglie og utelukker ikke mistillit.»

Rundt 2400 saker eller personer kan ha fått en tilbakekrevingssak som kan være feil, sa Nav-direktør Sigrun Vågeng på pressekonferansen etter at det er funnet feil i praktiseringen av EØS-reglene.

– Denne saken er så omfattende, og den rammer så mange så alvorlig, at jeg tror også regjeringspartiene vil se seg tjent med at den behandles i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Den hører hjemme der, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til VG.

Nettavisens Gunnar Stavrum hevder at den feilaktige regeltolkningen går tilbake til den rødgrønne regjeringas tid og mener at daværende arbeidsminister Hanne Bjurstrøm må bære en del av ansvaret.

Avisa Klassekampen skriver at skandalen kan være enda større enn først antatt. Flere eksperter mener at feiltolkningene av reglene går tilbake til tida før 2012.

Advokater Klassekampen har snakket med tror noe av årsaken handler om at de anklagede er trygdemottakere.

– Hadde det vært de rikeste og mest ressurssterke som sto anklagen, hadde nok ting stilt seg annerledes. Disse trygdesakene har ikke høy status blant advokater. Mitt inntrykk er også at Nav baserer seg på en lavkostkalkulering når det kommer til å dekke juridisk bistand, sier Anders Andersen.

Han er advokat og har lang erfaring fra trygdesaker for Nav-brukere.

Det er vanskelig å se om vi har hatt noen like omfattende rettsskandale i Norge i nyere tid. Det handler om massevis av folk som har fått sine liv ødelagt på grunn av feilaktige lovfortolkninger i byråkratiet. Saken har også et åpenbart klassestempel fordi dette bare rammer folk på den nedre delen av samfunnsstigen. Og det er grunn til å frykte at de virkelig ansvarlige vil klare å lure seg unna.

Forrige artikkelHvordan er det mulig?
Neste artikkelFare for ytterligere kaos i Libanon og Irak