Facebooks sensur mot steigan.no går fra ille til verre

17
Illustrasjon: Shutterstock

Facebook driver en massiv usynliggjøring av steigan.no og våre artikler. Dette startet allerede høsten 2017, men fra våren 2019 er det blitt veldig mye verre. Det brukes såkalt «shadow banning» der vi sjøl ikke merker at vi blir usynliggjort, men der artiklene bare ikke lenger kommer opp i nyhetsfeeden til Facebook-brukerne. I tillegg bruker Facebook sannsynligvis også sin patenterte sensurapplikasjon.

Facebook med patentert sensursystem

Patentet er registret i USAs patentkontor, United States Patent and Trademark Office, og ligger her.

Systemet sørger for å blokkere innhold på en slik måte at brukerne ikke oppdager at det er blokkert, slik at de får «færre insentiver» til å prøve å gå utenom nettverkets innholdsfiltre.

I patentet går det også fram at sjøl om innholdet er synlig for den som leverer innholdet vil ikke Facebook vise det til andre. Systemet gir også, fortsatt ifølge patentet Facebook muligheten til å «trene maskinlæringssystemer til å blokkere innhold basert på en moderators manuelle handlinger når det gjelder å slette kommentarer». Maskinalgoritmen læres altså opp av en menneskelig sensor til å gjøre som ham eller henne.

Systemets «kunstige intelligens» kan også lære av anmeldelser fra brukere, altså angivere (vår formulering), som innrapporterer noe de misliker. Systemet læres opp til å kjenne igjen «forbudte ord, formuleringer, følelser (sentiments), toner» og blokkere artikler eller innhold på grunnlag av det.

Eller for å si det på godt norsk: Facebooks system rekrutterer angivere som kan mate systemet med sine fordommer og sine politiske agendaer. Selv et lite antall angivere vil kunne gjøre svært mye skade fordi deres sensurkrav, hvis de blir godtatt, vil bli en del at Facebooks globale programvare. Brønnpissing blir altså storindustri.

Ny opptrapping av sensuren fra 23. oktober 2019

Fra 23. oktober 2019 har Facebook trappet opp ytterligere. Nå nektes undertegnede å poste artikler og innlegg på egen FB-vegg. Jeg blir møtt med følgende plakat hvis jeg forsøker:

Plakaten inneholder en falsk påstand. Det er ingenting av det jeg skriver eller poster som bryter med Facebooks standarder. Det er Facebook som her bryter med sin egen standard for å drive sensur.

Jeg har naturligvis klaget, men hva det vil føre til, er ikke godt å si. Samtidig med at dette rammet meg og steigan.no ble Patrick Henningsen og 21st Century Wire rammet av det samme. Det gjør det naturlig å se dette i sammenheng med vår felles kritikk av krigen mot Syria.

Hva må gjøres?

I steigan.no har vi hele tida sett på Facebook som et vindu som kommer til å bli lukket. Vi har brukt mulighetene til publisering så lenge det har vært mulig, og vi vil fortsatt gjøre det så lenge vinduet står på gløtt. Men vi, og andre kritiske og undersøkende medier som vårt må finne alternativer. Dels går dette på å finne andre sosiale medier, med dels går det mye lenger. Det handler om en mediestrategi for uavhengige og kritiske mediekanaler, noe som igjen handler om ytringsfrihet og kampen mot det økende diktaturet som føres an av de multinasjonale korporasjonene og deres politikere.

Vi vet at vi danser i ulvens munn. Vi vet at vi er i trådkorset til de store og mektige. Om vi ikke visste det fra før har en av verdens mektigste tenketanker og en pådriver for krigsindustrien og NATO fortalt oss det i klartekst:

Djupstaten i USA leser steigan.no

Atlantic Council advarer mot steigan.no

Bli med på dugnaden

I denne strategien kan leserne spille en aktiv rolle. Vi er svært takknemlige for alle de oppmuntringene vi har fått, den rosen vi får og den frivillige økonomiske støtten. Men det trengs faktisk mye mer – ikke for vår skyld i steigan.no, men for vår alles skyld. Uten kritiske medier finnes det ikke lenger noen fri offentlighet eller noe demokrati.

Vi oppfordrer derfor våre lesere til å være med på enda mer dugnad. De som ikke alt bidrar med et fast eller uregelmessig bidrag til driften av steigan.no bør vurdere om de har noen kroner å avse, for eksempel en gang i måneden. Og de som allerede støtter oss bør tenke over om de har venner eller bekjente som kunne tenkes å ville være med på denne dugnaden.

Vi har ingen rike onkler eller tanter, vi får ikke fem øre i statsstøtte, vi er 100 prosent avhengige av lesernes støtte.

Som redaktør av denne nettavisa gjør jeg mitt ytterste for å publisere faktabasert, veldokumentert og aktuell kritikk og analyse 365 dager i året. Det gjør jeg uten noen som helst form for lønn, kompensasjon eller utbytte, og jeg gjør det fordi jeg oppfatter det som ekstremt nødvendig. Økonomisk støtte til steigan.no er dermed en meget effektiv måte å sikre en uavhengig nettavis på.

Pål Steigan, sjefredaktør

I vår tid trengs medier som er uavhengige av stat og kapital, og som driver en faktabasert og kritisk journalistikk. Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Sensureringen av Facebook har internasjonalt sett pågått i snart to år og det som har forundret meg er at Facebook har ventet så lenge med å ta en viktig stemme som Steigan.no. Vi må nok belage oss på at flere kritikere står for tur.
  kanskje et hell i uhellet er at det kan bli mulig å mobilisere det “demokratiske Norge” til kamp mot den ekstreme overkjøring Norge blir utsatt for av Nato,EU og internettgigantene. åkke som: et historisk vendepunkt er på gang. Jan Hårstad

 2. Du må henge litt mer her, og litt mindre på Resett! Vi får aldri nok av gode, gjennomtenkte kommentarer og innspill.

 3. Det som er fint med Face Books kamp mot ytringsfrihet og demokrati, er at det foregår såpass åpenbart og med slik ekstrem utbredelse at det blir umulig å ignorere. Den gjennomgående passiviteten nasjonale myndigheter svarer med, er derimot overraskende. -Spesielt sett i forhold til de enorme reaksjonene i befolkningen. Ja, det kan se ut som et vendepunkt er på gang.

 4. Google hadde CIA som fødselshjelper, og er et instrument for overvåkning, datainnsamling om brukere, og sensurverktøy som Facebook er. Snart blir nok nettlesere pålagt å ha nyhets-filter som NewsGuard som Microsoft nå bruker for sin mobil Edge nettleser, filtre som kan ikke deaktiveres av bruker. Da kan nettstedet Steigan.no blokkeres sammen med andre alternativpresse nettsteder som er kritiske til Makten og kjemper for vanlige folks rettigheter.

  Etterhvert kan det bli spionprogrammer som antivirusselskapene (hvem eier dem?) ikke får lov til å utvikle antivirus for, som går inn på pc’en til folk uten at de har en anelse og sletter dokumenter, som feks artikler fra Steigan.no og WSWS og går ut igjen uten at brukeren får noen indikasjoner, spesielt på dagens maskiner med så raske prosessorer. Makten kan finne på å definere Internett som et offentlig sted som de da må bevokte, “for din, min og barnas sikkerhet og trygghets skyld”.

  Eller de kjøper plattformene som blogger som Steigan.no gis ut på, Et eksempel er WorldPress, de har allerede begynt å blokkere nettsteder for alternativ presse. Makten gir seg ikke før de har full kontroll på Internett også, og kontrollerer media som de gjorde da bare det trykte ord fantes.

 5. Avatar for Anki Anki says:

  Passivitet overraskende? Nå tøyser du. :slight_smile: Det sitter da bilderbergertroll over hele fjøla. De følger instruksen. Gjesp :slight_smile:

 6. Resett-folket er ikke en homogen,ensartet masse. Mye folk der er på søk og leting. Det er utrolig korttenkt av folk på venstre å ikke aktivt blande seg i debatter der. Mye folk,for å si det slik. Venstre holder seg stort sett til stammen og vil ikke stikke nesa i de ukorrektes verden. Svært feilaktig.

 7. Det har jo vært skrevet så mye merkelig om året 1968. Det var jo ikke annet enn at verden eksploderte i kriger og klassekamper.
  Året 2020 som nå forestår vil bli et nytt 1968. Nå flyter blodet i strie strømmer i Irak,i Libanon,på Gaza og nesten i hele Latin-Amerika.
  Og det rammer ikke bare periferien. I USA tror 7 av 10 amerikanere at det går mot civil war. 40 millioner har store problemer med å skaffe seg mat og hvordan det tenkes blant det franske folk vet vi.
  Vi må forberede oss på et stort vendepunkt i historien av et slag beslektet med 1968. Steigan-bloggen kommer til å bli sentral for en norsk innsikt.

 8. Det er den aktuelle situasjonsutviklingen som bestemmer svaret på ditt spørsmål,skogvokter. Og det er en viktig politisk debatt om hva som er kjernen i den. Hva skjer i og med Norge?
  Jeg har da i flere år hevdet at USA ombygger Norge til et oppmarsjområde for krig mot Russland. Altså helt omvendt av hva Klassekampen vanligvis markedsfører ved å henvende seg til Nato-etablissementet i nær sagt alle spørsmål.
  Og krig og selv forberedelser til krig,krever spesifikk organisering av intern og ekstern politisk aktivisme.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

6 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

17 KOMMENTARER

 1. Jag kompenserar för CIA:s shadow banning genom att lägga upp din blogg som en RSS-widget på Vetenskapliga partiets WordPress-blogg och rekommenderar att du postar en sista post på FB där du skriver att du är shadow bannad på FB och därför lämnar Facebook.

  Så loggar du ur och meddelar även dina läsare här om saken och uppmanar även dem att göra som du! Så slutar du länka till Facebook och slutar köra Facebook-scriptet på folks datorer!

  Även Twitter är känt för att shadow banna folk. Överväg att lämna även detta!
  Byt även ut Youtube mot Internet Archive om du lägger upp video eller ljud! Youtube har nämligen börjat censurera folk och inskränka yttrandefriheten.

  Tro inte att du förlorar läsare! Det kommer bli tvärtom när du fokuserar rätt! Facebook levererar falsk statistik. Lita inte på deras siffror!

 2. Drit i Facebook, det er vel ingen serøse folk som tar ting der inne seriøst. litt som at du Pål skulle blitt med på Paradis Hotel. ingen ting av det du ville sagt ville blitt tatt for annet en tull og tøys. alle som har brukere der må bare logge av og ikke se dere tilbake. det opplegget der er dømt til å bukke under av sitt eget system, sensur fører til mer sensur til slutt er det ingen ting igjen der annet enn. OMG så du han/hun i dag eller OMG!!!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.