Facebooks sensur mot steigan.no går fra ille til verre

0
Illustrasjon: Shutterstock

Facebook driver en massiv usynliggjøring av steigan.no og våre artikler. Dette startet allerede høsten 2017, men fra våren 2019 er det blitt veldig mye verre. Det brukes såkalt «shadow banning» der vi sjøl ikke merker at vi blir usynliggjort, men der artiklene bare ikke lenger kommer opp i nyhetsfeeden til Facebook-brukerne. I tillegg bruker Facebook sannsynligvis også sin patenterte sensurapplikasjon.

Facebook med patentert sensursystem

Patentet er registret i USAs patentkontor, United States Patent and Trademark Office, og ligger her.

Systemet sørger for å blokkere innhold på en slik måte at brukerne ikke oppdager at det er blokkert, slik at de får «færre insentiver» til å prøve å gå utenom nettverkets innholdsfiltre.

I patentet går det også fram at sjøl om innholdet er synlig for den som leverer innholdet vil ikke Facebook vise det til andre. Systemet gir også, fortsatt ifølge patentet Facebook muligheten til å «trene maskinlæringssystemer til å blokkere innhold basert på en moderators manuelle handlinger når det gjelder å slette kommentarer». Maskinalgoritmen læres altså opp av en menneskelig sensor til å gjøre som ham eller henne.

Systemets «kunstige intelligens» kan også lære av anmeldelser fra brukere, altså angivere (vår formulering), som innrapporterer noe de misliker. Systemet læres opp til å kjenne igjen «forbudte ord, formuleringer, følelser (sentiments), toner» og blokkere artikler eller innhold på grunnlag av det.

Eller for å si det på godt norsk: Facebooks system rekrutterer angivere som kan mate systemet med sine fordommer og sine politiske agendaer. Selv et lite antall angivere vil kunne gjøre svært mye skade fordi deres sensurkrav, hvis de blir godtatt, vil bli en del at Facebooks globale programvare. Brønnpissing blir altså storindustri.

Ny opptrapping av sensuren fra 23. oktober 2019

Fra 23. oktober 2019 har Facebook trappet opp ytterligere. Nå nektes undertegnede å poste artikler og innlegg på egen FB-vegg. Jeg blir møtt med følgende plakat hvis jeg forsøker:

Plakaten inneholder en falsk påstand. Det er ingenting av det jeg skriver eller poster som bryter med Facebooks standarder. Det er Facebook som her bryter med sin egen standard for å drive sensur.

Jeg har naturligvis klaget, men hva det vil føre til, er ikke godt å si. Samtidig med at dette rammet meg og steigan.no ble Patrick Henningsen og 21st Century Wire rammet av det samme. Det gjør det naturlig å se dette i sammenheng med vår felles kritikk av krigen mot Syria.

Hva må gjøres?

I steigan.no har vi hele tida sett på Facebook som et vindu som kommer til å bli lukket. Vi har brukt mulighetene til publisering så lenge det har vært mulig, og vi vil fortsatt gjøre det så lenge vinduet står på gløtt. Men vi, og andre kritiske og undersøkende medier som vårt må finne alternativer. Dels går dette på å finne andre sosiale medier, med dels går det mye lenger. Det handler om en mediestrategi for uavhengige og kritiske mediekanaler, noe som igjen handler om ytringsfrihet og kampen mot det økende diktaturet som føres an av de multinasjonale korporasjonene og deres politikere.

Vi vet at vi danser i ulvens munn. Vi vet at vi er i trådkorset til de store og mektige. Om vi ikke visste det fra før har en av verdens mektigste tenketanker og en pådriver for krigsindustrien og NATO fortalt oss det i klartekst:

Djupstaten i USA leser steigan.no

Atlantic Council advarer mot steigan.no

Bli med på dugnaden

I denne strategien kan leserne spille en aktiv rolle. Vi er svært takknemlige for alle de oppmuntringene vi har fått, den rosen vi får og den frivillige økonomiske støtten. Men det trengs faktisk mye mer – ikke for vår skyld i steigan.no, men for vår alles skyld. Uten kritiske medier finnes det ikke lenger noen fri offentlighet eller noe demokrati.

Vi oppfordrer derfor våre lesere til å være med på enda mer dugnad. De som ikke alt bidrar med et fast eller uregelmessig bidrag til driften av steigan.no bør vurdere om de har noen kroner å avse, for eksempel en gang i måneden. Og de som allerede støtter oss bør tenke over om de har venner eller bekjente som kunne tenkes å ville være med på denne dugnaden.

Vi har ingen rike onkler eller tanter, vi får ikke fem øre i statsstøtte, vi er 100 prosent avhengige av lesernes støtte.

Som redaktør av denne nettavisa gjør jeg mitt ytterste for å publisere faktabasert, veldokumentert og aktuell kritikk og analyse 365 dager i året. Det gjør jeg uten noen som helst form for lønn, kompensasjon eller utbytte, og jeg gjør det fordi jeg oppfatter det som ekstremt nødvendig. Økonomisk støtte til steigan.no er dermed en meget effektiv måte å sikre en uavhengig nettavis på.

Pål Steigan, sjefredaktør

I vår tid trengs medier som er uavhengige av stat og kapital, og som driver en faktabasert og kritisk journalistikk. Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelDonald Trump: – Vi vil beholde Syrias olje
Neste artikkelChiles president bruker brutal undertrykking som på Pinochets tid
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).