Donald Trump: – Vi vil beholde Syrias olje

3
Donald Trump sier rett ut at USA vil beholde kontrollen over Syrias olje. Skjermdump

USA har trukket en del av troppene sine ut av det nordlige Syria, men president Donald Trump sier rett ut at USA beholder noen soldater i landet for å beholde kontrollen over Syrias olje.

På en pressekonferanse 23. oktober 2019 sa Trump:

«Vi har sikret olja, og derfor vil vi holde tilbake et lite antall amerikanske soldater i det området der de har olje. Og vi kommer til å beskytte den. Og vi vil avgjøre hva vi skal gjøre med den i framtida.»

I et regjeringsmøte et par dager tidligere sa Trump:

«Vi ønsker å beholde olja. Kanskje et av våre store oljeselskaper kan gå inn og gjøre det skikkelig.»

Fordelen med Trump er at han midt oppe i alle løgnene sine, også sier ting som de er. Her er det ikke mange tilsløringer i form av «sikring av demokratiet», «beskytte kvinners rettigheter» og hva det måtte være fredsprisvinner Barack Obama pleide å bruke når han gikk til imperialistisk krig. Trump sier det rett ut: Det handler om kontroll av olje. Det handler om å stjele Syrias viktigste naturressurs. Det er rein, utilslørt imperialisme uten det vanlige «humanistiske» spillfekteriet.

Les Caitlin Johnstone: “We Want To Keep The Oil”

Og dermed sier også USAs president at han gir fullstendig blaffen i folkeretten, FN-pakten og internasjonale avtaler. Hans forgjengere har også gitt blaffen i folkeretten, FN-pakten og internasjonale avtaler, men de har pleid å kamuflere det bak en masse påskudd og svada.

Ben Norton: US troops are staying in Syria to ‘keep the oil’ – and have already killed hundreds over it

Krigspartiet i USA har hele tida prøvd å hindre en tilbaketrekking av USAs styrker fra Syria. Jim «Mad Dog» Mattis gjorde det og John Bolton gjorde det. Nå er det krigshauken Lindsey Graham som står på for fortsatt USA-kontroll i Syria. Han har vært en hard kritiker av planene om tilbaketrekning, men da Trump sa at han ville holde tilbake noen avdelinger for å kotrollere olja, snudde Graham og sa:

«Den store saka for meg er oljefeltene. President Trump tenker utenfor boksen. Jeg ble svært imponert over hans tenkning om olja.»

Som et frivillig eller ufrivillig ekko av Dick Cheneys, Donald Rumsfelds og Paul Wolfowitz’ utsagn om Irakkrigen, sa Graham at han håpet at «dette vil skape inntekter som kan betale for vårt engasjement i Syria».

Samme Graham møtte nylig SDC-leder Ilham Ahmed da hun var i Washington og han forsikret henne om sin politiske og moralske støtte da hun tryglet om at USA måtte beholde noen baser i Syria.

Dette handler ikke om at USA i øyeblikket trenger Syrias olje, men det handler om kontroll over olje. USA ønsker å nekte Syria inntektene fra sin egen olje slik at landet ikke skal klare å bygge seg opp igjen. De ønsker å fortsette å sulte ut landet.

Dette er akkurat det samme som da USAs allierte SDF i juni 2019 erklærte at de ikke ville selge hvete til Damaskus. Nordøst-Syria er landets oljeregion og landbruksregion. Å nekte det store flertallet av Syrias innbyggere adgangen til disse ressursene handler om en rein utsultingspolitikk.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. SHO says:

    Alle oljeland bør vel egentlig skjelve etter en slik uttalse som dette fra presidenten i USA.

    Trump uttrykker her trolig noe av essensen til USAs utenrikspolitikk, nemlig at kontroll over olje (og andre naturressurser) i andre land er det viktigste målet for USA når det gjelder USAs utenrikspoltikk? Kaos i andre land er helt greit så lenge USA har kontroll over disse landenes naturressurser. (For som man sier i USA: hvordan har vår olje havnet under deres sand?). Globaliseringen er død, nå gjelder kun naken imperialisme. Dette er vel noe av innholdet i “USA first” som egentlig betyr “USA only” (eller på godt tysk “USA über alles”), altså en form for naken ny-imperialisme og ikke lenger en form for globalisering eller ny-kolonialisme. USA trenger ikke lenger å bry seg med å bygge opp stater (statsbygging) andre steder i verden.

  2. John Bolton innrømte i et intervju at de veldige oljeressursene til Venezuela var den egentlige årsaken til sanksjons-krigen og forsøket på å styrte regjeringen. Men nå er det presidenten som sier det som det er angående Syria, og som de som er interessert i geopolitikk har visst har vært en av årsakene hele tiden og et svekket og oppstykket Syra er bra for et fremtidig Stor-Israel.

    Selv om det dreier seg om bare 2,5 milliarder fat med olje, som er ubetydelig sammenlignet med Saudi-Arabias 268 milliarder fat (Oilprice.com), så er det av stor verdi for Syria. Syria vil også ut av petrodollarsystemet, og militært svakere land som vil ut av petrodollarsystemet blir raskt angrepet av USA som Libya ble.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere