Donald Trump: – Vi vil beholde Syrias olje

0
Donald Trump sier rett ut at USA vil beholde kontrollen over Syrias olje. Skjermdump

USA har trukket en del av troppene sine ut av det nordlige Syria, men president Donald Trump sier rett ut at USA beholder noen soldater i landet for å beholde kontrollen over Syrias olje.

På en pressekonferanse 23. oktober 2019 sa Trump:

«Vi har sikret olja, og derfor vil vi holde tilbake et lite antall amerikanske soldater i det området der de har olje. Og vi kommer til å beskytte den. Og vi vil avgjøre hva vi skal gjøre med den i framtida.»

I et regjeringsmøte et par dager tidligere sa Trump:

«Vi ønsker å beholde olja. Kanskje et av våre store oljeselskaper kan gå inn og gjøre det skikkelig.»

Fordelen med Trump er at han midt oppe i alle løgnene sine, også sier ting som de er. Her er det ikke mange tilsløringer i form av «sikring av demokratiet», «beskytte kvinners rettigheter» og hva det måtte være fredsprisvinner Barack Obama pleide å bruke når han gikk til imperialistisk krig. Trump sier det rett ut: Det handler om kontroll av olje. Det handler om å stjele Syrias viktigste naturressurs. Det er rein, utilslørt imperialisme uten det vanlige «humanistiske» spillfekteriet.

Les Caitlin Johnstone: “We Want To Keep The Oil”

Og dermed sier også USAs president at han gir fullstendig blaffen i folkeretten, FN-pakten og internasjonale avtaler. Hans forgjengere har også gitt blaffen i folkeretten, FN-pakten og internasjonale avtaler, men de har pleid å kamuflere det bak en masse påskudd og svada.

Ben Norton: US troops are staying in Syria to ‘keep the oil’ – and have already killed hundreds over it

Krigspartiet i USA har hele tida prøvd å hindre en tilbaketrekking av USAs styrker fra Syria. Jim «Mad Dog» Mattis gjorde det og John Bolton gjorde det. Nå er det krigshauken Lindsey Graham som står på for fortsatt USA-kontroll i Syria. Han har vært en hard kritiker av planene om tilbaketrekning, men da Trump sa at han ville holde tilbake noen avdelinger for å kotrollere olja, snudde Graham og sa:

«Den store saka for meg er oljefeltene. President Trump tenker utenfor boksen. Jeg ble svært imponert over hans tenkning om olja.»

Som et frivillig eller ufrivillig ekko av Dick Cheneys, Donald Rumsfelds og Paul Wolfowitz’ utsagn om Irakkrigen, sa Graham at han håpet at «dette vil skape inntekter som kan betale for vårt engasjement i Syria».

Samme Graham møtte nylig SDC-leder Ilham Ahmed da hun var i Washington og han forsikret henne om sin politiske og moralske støtte da hun tryglet om at USA måtte beholde noen baser i Syria.

Dette handler ikke om at USA i øyeblikket trenger Syrias olje, men det handler om kontroll over olje. USA ønsker å nekte Syria inntektene fra sin egen olje slik at landet ikke skal klare å bygge seg opp igjen. De ønsker å fortsette å sulte ut landet.

Dette er akkurat det samme som da USAs allierte SDF i juni 2019 erklærte at de ikke ville selge hvete til Damaskus. Nordøst-Syria er landets oljeregion og landbruksregion. Å nekte det store flertallet av Syrias innbyggere adgangen til disse ressursene handler om en rein utsultingspolitikk.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelVitala siffror om arbetslivet
Neste artikkelFacebooks sensur mot steigan.no går fra ille til verre
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).