Facebook med patentert sensursystem

31
Facebook kopierer Big Brother

I snart to år har vi opplevd økende problemer med å spre artikler fra steigan.no på Facebook. Det begynte i oktober 2017 da vi fra en dag til en annen kunne registrere et fall i spredning fra om lag 120.000 ii uka til under 30.000. Men siden våren 2019 er det blitt mye verre. Til tross for at antallet som følger steigan.no er mer enn doblet siden 2017 til nå nesten 6.800 har den ukentlige spredninga falt til under 10.000. Mens det tidligere var vanlig at en artikkel nådde over 10.000 uten problemer og til tider kunne passere 50.000 eller mer, må vi nå virkelig slite for å nå ut til over 2.500. Dette skyldes ikke at vi har fallende oppslutning. Det skyldes at steigan.no er utsatt for det som kalles shadow banning. Dette er en måte å blokkere et nettsted eller en person på som er slik at det ikke umiddelbart skal gå fram for vedkommende eller leserne at man er utsatt for sensur.

Noen har vært skeptiske til om slikt finnes og lurer på om det bare er en urban legende av noe slag.

Men heldigvis kan vi vise til at Facebook ikke bare innrømmer å ha et slikt system. De er stolte av det og de har patentert det.

Patentet er registret i USAs patentkontor, United States Patent and Trademark Office, og ligger her. I sammendraget til patentet heter det:

«Users of social networking system are provided with user interface elements permitting the user to post comments on pages within the social networking system. Pages may be provided for any non-user entity, including for example, pages for businesses, products, concepts, etc. Embodiments provided herein permit page moderators to ban certain content from being displayed on a page. For example, the social networking system may receive a list of proscribed content and block comments containing the proscribed content by reducing the distribution of those comments to other viewing users. However, the social networking system may display the blocked content to the commenting user such that the commenting user is not made aware that his or her comment was blocked, thereby providing fewer incentives to the commenting user to spam the page or attempt to circumvent the social networking system filters.»

Altså: Systemet sørger for å blokkere innhold på en slik måte at brukerne ikke oppdager at det er blokkert, slik at de får «færre insentiver» til å prøve å gå utenom nettverkets innholdsfiltre.

I patentet går det også fram at sjøl om innholdet er synlig for den som leverer innholdet vil ikke Facebook vise det til andre. Systemet gir også, fortsatt ifølge patentet Facebook muligheten til å «trene maskinlæringssystemer til å blokkere innhold basert på en moderators manuelle handlinger når det gjler å slette kommentarer». Maskinalgoritmen læres altså opp av en menneskelig sensor til å gjøre som ham eller henne.

Systemets «kunstige intelligens» kan også lære av anmeldelser fra brukere, altså angivere (vår formulering), som innrapporterer noe de misliker. Systemet læres opp til å kjenne igjen «forbudte ord, formuleringer, følelser (sentiments), toner» og blokkere artikler eller innhold på grunnlag av det:

«For example, the content moderating engine 110 may identify proscribed sentiment or phrase by searching for the words in the prohibited content data store 306 wherein words may form a string in a trie database. As such, the content moderating engine 110 may identify proscribed words, sentiment or tones in comments posted by users on a page within the social networking system.»

Systemet kan trenes opp til å blokkere negative kommentarer og uønskede følelser eller holdninger:

«Additionally, in one embodiment the social networking system also performs a sentiment analysis to identify whether a comment includes sentiment that is banned by the moderator. Banned sentiments may include for example, racist, derogatory or negative comments. Additionally, the social networking system may train a machine learning classifier to block comments based on moderator actions of manually deleting comments or unblocking comments in the online forum. «

Blant de negative og uønskede følelsene listes det naturligvis opp «rasisme», som jo kan brukes om alt man misliker, men også nedsettende og negative kommentarer. Det krever ikke spesielt utviklet kritisk sans eller intelligens til å innse at dette er en åpning for å sesurere alt som sensorene måtte ønske å fjerne.

Tankeforbrytelser, feiltenkning

Naturligvis burde patentsøknaden ha vært avvist fordi dette patentet allerede er tatt. Det er nøye beskrevet i George Orwells roman 1984 der Tankepolitiet (Thinkpol) var trent til å oppdage thoughtcrime, crimethink, og wrongthink. Deres oppgave var å spore opp ukorrekte følelser og tanker hos befolkninga og eventuelt overføre vedkommende til Kjærlighetsministeriet (Miniluv) for videre behandling.

Eller som det heter i den oppdiktede læreboka til bokas Oceanias ideolog Emanuel Goldstein The Theory and Practice of Oligarchical Collectivism:

«Crimestop means the faculty of stopping short, as though by instinct, at the threshold of any dangerous thought.»

Facebooks nye algoritme må derfor anses som et plagiat. Systemet er allerede oppfunnet, de har bare gjort det om til en algoritme. At dette åpenbare bruddet på opphavsretten begås av et av verdens rikeste og mektigste selskaper er ingen formildende omstendighet.

Les også:

Facebook sensurerer Jill Steins kritikk av Hillary Clinton

Facebook trapper opp sensuren

En skandale at Faktisk.no får betalt av Facebook for å drive sensur

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Det slår meg at menneskene i vår tid har blitt Facebook-mennesker eller shadow-bannere, har man blitt en skamming eksisterer man rett og slett ikke lenger. Slik har det blitt for meg her på denne eldgamle husmannsplassen på kanten av Grytheplatået ved Olterudelva i steinrøysa oppunder Totenåsen, jeg eksisterer i det tomme intet, jeg er shadow-bannet, og jo mer for-bannet man blir, dess mer shadow-bannet blir man. Så jeg får vel bare trekke meg tilbake i egne tanker under filosofibjørka til oldefar, fram til tankepolitiet kommer og hogger den ned.

  vidvinkelrusling3

  Filosofibjørka til oldefar ved Olterudelva har vært vist her flere ganger, men aldri med så mye luft rundt seg:-) Men snart vil vel tankepolitiet forby filosofering tenker jeg, så da kommer de vel og hogger den ned. Nei, å filosofere, det er skammelig det, og er i alle fall ikke noe en nymoderne husmann skal holde på med!

 2. Avatar for runeulv runeulv says:

  Da dette har vært et styrende prinsipp i Vesten siden 2vk, var det bare et tidsspørsmål før samme prasis ble innført på sosiale medier.

  Nå er imidlertid poenget at de skyggebannede og resten av befolkningen ikke skulle vite at det er slik, og det har vist seg vanskelig på sosiale medier.

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Evaluating disinformation is less about the truth value of one or more pieces of information and more about how those pieces fit together to serve a particular purpose.

 4. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er ikke noe nytt her, og jeg nekter å tro at det også ikke er usikkerhet at folk trekker seg unna. Folk vet ikke hva de skal si, og da sier de ingen ting.

  Planen er liksom at tankepolitiet skal tape denne gangen, og da tankepolitiet bedriver kjetterjakt i egne rekker så de som viser at de forstår miste jobben, er det ingen god grunn å forvente at de vinner.

 5. Pål Steigan klager her over at Facebook ikke slipper til hans artikler, som om det begås urett mot han. Men sjøl ignorerte han min høflige henvendelse om å publisere artikler for en modell for økt personlig frihet og redusert maktkonsentrasjon. Når han sjøl avviser å slippe til andre tanker - som strider med hans utdaterte, marxistiske perspektiv - så fremviser han seg som en…

  …hykler.

 6. Avatar for Johnny Johnny says:

  Nå har jo du, lenge før din henvendelse, sjikanert Pål Steigan, nettsiden og alle debattantene her inne. Vi har fått så ørene flagret og passet vårt påskrevet så grovt at vi “nesten” mistet både munn og mæle.

  Og så klager du over at du ikke får publisere! :grin:

 7. James Kalb hevder at situasjonen er meget alvorlig, og jeg ser ingen grunn til at han ikke skulle ha rett. Etter at tradisjonene forsvant finnes ingen felles forankringspunkter, ingen identitet. Denne plassen har Facebook og Google tatt, slik at folk rett og slett ikke er annet enn vandrende algoritmer.

 8. Kapitalismen er ikke problemet, men menneskets atferdsøkologi i møte med kapitalismen. Var mennesket “godt”, ville vi ha handlet til felles beste innenfor kapitalismens rammer. Kapitalistene mener vi kan bli gode gjennom mindfulness og lignende, altså opplysningstidens og ikke minst de marxistiske tenkeres idé om det nye mennesket. Humanøkolog Terje Bongard forkaster alle disse teoriene, det samme gjør Trond Andresen. Mennesket har en meget problematisk nedarvet atferd, dette er genetisk og noe vi i veldig liten grad kan gjøre noe med. Derfor trenger vi et system som samarbeider best mulig med gode, gamle Homo Sapiens, hvilket vil si det Representative Inngruppe-Demokrati.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

22 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

31 KOMMENTARER

 1. […] Steigan.no är utsatt för det som kallas shadow banning. Varför någon alls envisas med att ens befinna sig på icke-fria, malware-späckade, skript-skadade monopolkapitalistiska plattformar är egentligen märkligt, men visst brukade jag också vara där, tills jag lyssnade på Richard Stallman om malware, mediterade på saken och beslutade mig för att göra rätt, d.v.s. gå över helt till WordPress för bloggande och Internet Archive för video- och ljud. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.