Atlantic Council advarer mot steigan.no

0

Av Pål Steigan.

Atlantic Council, som er pådriver for den nye kalde krigen og som nylig foreslo terroraksjon og militære provokasjoner i Azovhavet som meget lett kunne ha utløst den tredje verdenskrigen er i full sving igjen. I god gammel kaldkrigsånd skal den indre fienden pekes ut. Det er Joseph McCarthys og J. Edgar Hoovers ånd som går igjen.

Denne såkalte tenketanken har nå utgitt rapporten TheKremlin’s Trojan Horses 3.0: Russian Influence in Denmark, The Netherlands,Norway, and Sweden.

Forfatterne skriver i forordet:

«Denne rapporten er den siste delen av et treårig prosjekt som forsøkte å avsløre et mindre ofte diskutert element i Kremls politiske krigføring: framdyrkingen av politiske allierte iEuropas kjerne. Målet med prosjektet er å trekke oppmerksomheten motVest-Europa, hvor den russiske trusselen alt for lenge enten ble avvist, ignorert eller oversett. Som det er kjent, stopper Kremls tentakler ikke i Ukraina, Georgia eller Øst-Sentral-Europa. De kommer langt og dypt i kjernen i vestlige samfunn. Å anerkjenne den pågående trusselen er det første skrittet for å motvirke effektene og bygge langsiktig motstandskraft.»

«Tentakler» – intet mindre altså – nå skal den indre fienden brennemerkes og tas. Enhver som står imot NATOs krigspolitikk er enten kjøpt og betalt av Kreml eller eventuelt en uvitende agent for Russland. At det kan tenkes å forekomme legitim motstand mot den vestlige imperialismens krigsplaner er en tanke som ligger fjernt fra forfatternes verdensbilde. Enhver som er imot oss er agenter for fienden. Og nå er tida kommet for Skandinavia og Nederland.

Forfatterne bak denne rapporten om den innerste fienden er Alina Polyakova, Flemming Splidsboel Hansen, Robert van der Noordaa, Øystein Bogen, og Henrik Sundbom, og det er Bogen som er rapportør fra Norge. I Bogens CV i rapporten har han beskjedent utelatt at han studerte russisk på Forsvarets Etterretningshøyskole, hva nå det kan komme av.

Bogen og Atlantic Council navngir de politiske partiene og politiske miljøene som etter deres mening er Russlands trojanske hester i Norge. Han begynner på Stortinget og henger en merkelapp på SV som får på pukkelen fordi partiet har oppfordret til forhandlinger med Russland (!) og fordi partiet har kritisert operasjonene til US Marines i Norge.

Partiet Rødt får pluss i margen fordi det «stort sett har avstått fra pro-russiske uttalelser», men kritikk for at det er «en fast motstander ev Norges bånd til USA og NATO». Om Rødt som parti slipper ganske lett, er det verre med «enkelte medlemmer av partiet» som «åpent har fremmet Kremls narrativer, og særlig ideen om at Ukraina styres av fascister». For Atlantic Council er ikke bekymret over fascistene i Ukraina, bare over kritikken av dem. De to medlemmene som får denne æren er Stian Bragtvedt og Aslak Storaker for sin artikkel “Situasjonen i Ukraina kan føre til en storkrig,” i Dagbladet.

Les: Atlantic Council foreslår terrorhandling mot Kertsj-brua

Men særlig opprørt er Bogen og Atlantic Council over de de kaller «pro-russiske elementer» (elementer, herlig begrep!) som gjør sin innflytelse gjeldende på sosiale medier, og da er det særlig to som får unngjelde:

«To av de mest populære nettstedene, The Herland Report og Steigan.no, drives av nordmenn (sistnevnte ble skapt av Pål Steigan, tidligere leder av Arbeidernes kommunistparti), men publiserer noen artikler på engelsk og hevder å ha flere hundre tusen lesere.»

Les: Djupstaten i USA leser steigan.no

Enkelte skribenter og artikler i mainstream media blir også kritisert:

«Noen mainstream media, spesielt den venstreorienterte avisen Klassekampen, har publisert materiale som fremmer pro-Kreml-ideer, spesielt i forhold til NATO og Ukraina. Noen av disse artiklene har vist seg å være usanne eller inneholde alvorlige unøyaktigheter. Klassekampen har likevel betydelig statsstøtte og stadig økende sirkulasjon.»

Les: Erna Solberg fikk pris av Atlantic Council etter å ha gitt dem støtte

(Hm,hm, bør man få statsstøtte når man publiserer enkelte artikler som vi ikke liker?)

Øystein Bogen er kanskje ikke mye å bry seg om. Det er når hans nokså uartige brønnpissing blir opphøyd til evangelium for en av de mest krigerske institusjonene i verden at det begynner å bli betenkelig. Her skal den politiske debatten i Norge forgiftes ytterligere, og da holder det ikke med argumenter. Da skal agent- og forræderstempelet fram.

Også Sverige

Også våre kolleger i de andre landene får smake agentstempelet.

Den æren tilfaller ikke minst Anders Romelsjö og hans blogg jinge.se (som nå heter GlobalPolitics):

«AndersRomelsjö, redaktør for Jinge.se, er nestleder i en liten og lite kjent organisasjon kalt Swedish Doctors for Human Rights, som ofte forekommer i russiske statsmedier som tilsynelatende eksperter på kjemisk krigføring, som erklærer Russland fri for skyld og sverter De hvite hjelmene i Syria.»

Motstand mot krigen mot Syria er altså betenkelig, og særlig hvis man avslører de vestlige etterretningstjenestenes mest vellykte prosjekt – De hvite hjelmene.

Atlantic Councils anbefalinger

Etterat de kalde krigerne på denne måten har skvettet sine stinkende væsker i den skandinaviske debatten, er det på tide med anbefalinger. Og det er jo gledelig at man foreløpig(?) ikke anbefaler internering. Det viktigste ifølge dem er å satse på å «motvirke Kremls innflytelse» gjennom «nasjonale og internasjonale kunnskapssentre» som EU’s East StratCom Task  og NATOs Centres of Excellence, altså de organene som er bygd opp for å drive psykologisk krigføring. At de kalles «kunnskapssentra» er nytale i orwellsk format.

Det andre punktet er at «Mediasektoren må finne bærekraftige måter å finansiere journalistikk av høy kvalitet på. Når publikums tillit til tradisjonelle medier svikter, vil flere folk vende seg mot tvilsomme kilder på nettet.»

En aldri så liten innrømmelse her altså. Det mangler journalistikk av høy kvalitet som kan støtte NATOs narrativer, og noen må skaffe penger til det. Ellers vil folk i stigende grad vende seg til sånne fæle trojanske hester som steigan.no og tilsvarende. Men her må man bestemme seg. Enten kan man få journalistikk av høy kvalitet, eller så kan man få journalistikk som tjener NATOs narrativer. En kan ikke få begge deler.

Les: Den britiske regjeringa driver et hemmelig medieprogram for å sverte Russland

Det er noe så grunnleggende patetisk over Atlantic Council og deres betalte penner (PCer). De snubler til og med i sine klassiske referanser. Hovedtittelen om de trojanske hestene svikter jo allerede i utgangspunktet, fordi som kjent var det en krigslist fra Odyssevs å lage en hul trehest for å skjule ei gruppe elitesoldater og late som om det var en avskjedsgave til Troja, for så å åpne portene fra innsida. Hvis det skulle vært snakk om virkelige trojanske hester i klassisk betydning så måtte det jo være hvis Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre var russiske agenter. Og det er det ikke lagt fram noen som helst dokumentasjoner for.

Men ett poeng skal Atlantic Council og Øystein Bogen ha: Det er behov for penger til kvalitetsjournalistikk. Så husk julegaven til steigan.no!
Forrige artikkelThe Lancet: – Planeten trues av elektrotåka. Strålevernet er avlegs.
Neste artikkel– Krigen i Kongo er ikke en etnisk krig eller en religiøs krig. Det er en krig over ressurser.
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).