Trump sparket krigshauken over alle krigshauker

12
Donald Trump har endelig kvittet seg med John Bolton. Shutterstock

Mannen som er kalt USAs «fungerende utenrikspresident», mannen som innbitt ønsker krig mot Iran, krigshisseren John Bolton, er sparket. President Donald Trump gikk ut på Twitter og skrev at han hadde «informert Bolton om at det ikke lenger var bruk for hans tjenester i Det hvite hus».

I meldinga sier Trump åpent at dette skyldtes at han var «svært uenig med mange av forslagene» til Bolton.

Det er ikke hver dag det kommer en så positiv melding fra Det hvite hus. John Bolton har vært en av verdens farligste menn.

Trump ga Pentagon beskjed om at han ikke ønsker krig mot Iran

John Bolton ar vært pådriveren for en krig mot Iran. Han er i tospann med Israel og mener fortsatt at det var en riktig beslkutning å gå til krig mot Irak i 2003! Han var som kjent en av hovedarkitektene bak den katastrofale krigen der.

Owen Jones skrev i The Guardian at Bolton kunne utnytte presidentens manglende kunnskaper om utenrikspolitikk til å provosere fram en situasjon som vil føre til krig. Bolton sto blant annet bak forslaget om å sende 120.000 USA-soldater til områdene nær Iran. Det fikk Trump til å gå ut og ta avstand fra forslaget og kalle det «fake news».

I juli 2017 holdt han en tale til den terroristiske sekten Mojahedin-e Khalq (MEK) og sa at han sammen med dem ville feire regimeskifte i Teheran «før 2019».

Men Trump satte ned foten overfor Bolton. New York Times skrev at Trump ga ledelsen i Pentagon beskjed om at han ikke ønsker krig mot Iran. I et intervju med Chuck Todd på NBCs Meet the Press sa president Donald Trump at John Bolton er en hauk.

Jeg har noen hauker. John Bolton er en absolutt hauk. Hvis det var opp til ham, ville vi ha kjempet mot hele verden samtidig.

Donald Trump frustrert over sin egen regjerings Venezuela-politikk

USAs aggressive politikk overfor Venezuela bærer John Boltons fingeravtrykk. Det var han som sto bak planen om å sette inn Juan Guaidó som president og som sto bak forsøket på å utløse et militærkupp 30. april 2019 som jo ble en spektakulær fiasko. Vi har tidligere meldt at Trump har vært frustrert over sin egen regjerings Venezuela-politikk. Prosjektet har vært helt og fullt styrt av sikkerhetsrådgiver og krigshauk Bolton, og Trump legger helt klart ansvaret for fiaskoen på ham. Det meldes også at Trump flere ganger har uttalt at Bolton «vil ha meg inn i en ny krig». Guaidó prøvde som kjent å utløse et militærkupp i Venezuela 30. april 2019. Bare en håndfull militære sluttet opp om ham. Den såkalte «Operation Liberty» som kuppforsøket ble kalt, mislyktes nærmest spektakulært.

Det var spektakulært fordi Guaidós føringsoffiserer i USA, sikkerhetsrådgiver John Bolton og spesialutsending Elliott Abrams tydeligvis trodde at kuppet skulle lykkes og hadde investert mye prestisje i det. Også Bloombergslår fast at kuppforsøket var en total fiasko.

Saboterte tilbaketrekning fra Syria

I desember 2019 ga Trump ordre om umiddelbar tilbaktrekning av USAs styrker i Syria. Ordren om tilbaktrekning sendte sjokkbølger inn i haukenes rekker både i USA og i Midtøsten.

Daværende forsvarsminister Jim «Mad Dog» Mattis var totalt uenig med Trump, og hadde en konfrontasjon med presidenten 18. desember 2018 i et forsøk på å endre beslutningen. Han hadde på forhånd hatt nærmest et fraksjonsmøte med John Bolton og utenriksminister Mike Pompeo. Mattis mislyktes og fulgte opp med å si opp jobben som forsvarsminister 20. desember. Oppsigelsesbrevet er høflig i formen, men leses i USA som en sammenhengende kritikk av Trumps utenrikspolitikk. Mattis mener at Trump svikter USAs allierte og viser svakhet overfor Kina og Russland. Krigshaukene i Senatet er rystet. Det samme var ledelsen i Israel. Avisa Haaretz, som ikke på noen måte er ekstremt i Israel, skrev om at beslutningen vil gi makt til Russland og Iran.

I samarbeid med Israel gjorde Bolton et vellykket framstøt for å sabotere denne ordren. Bolton ønsker ingen tilbaktrekning, men tvert om en permanent utstasjonering av USA-styrker i Syria med sikte på en kommende krig mot Iran.

Og Bolton lyktes i å hindre tilbaketrekning fra Syria. Han lyktes også å stoppe Trumps planlagte tilbaktrekning fra Afghanistan. Han sørget for at det ikke var presidentens linje som gjaldt, men hans egen.

Bolton mot Trumps Russland-politikk

Donald Trump har applaudert Frankrikes tilnærming til Russland og gratulert Ukrainas president Vladimir Zelenskij og Russlands president Vladimir Putin med fangeutvekslinga og sagt at den «kanskje er et gigantisk skritt mot fred». Dette er på full kollisjonskurs med Russland-hateren John Boltons politikk.

Så når Trump skriver at han var svært uenig med mange av forslagene til Bolton, er det ingen overdrivelse. Trump sa da han ble valgt at han ville «renske ut sumpen» i Washington. Å kaste ut Bolton er et viktig bidrag til å gjøre akkurat det, for ingen har vært så til de grader en representant for sumpens krigspolitikk som nettopp John Bolton. Nå som Trump har frigjort seg fra Boltons klamme grep, vil han stå friere til å føre den politikken han sjøl har signalisert allerede fra før han ble valgt. Det er likevel grunn til å vente med applausen. Trump har vist før at han kan snu på en femøring fra den ene dagen til den andre. Men nå kan han i hvert fall ikke skylde på Bolton.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Hvordan vil Deep State miljøet reagere på dette?
  Eller har utviklingen i de siste årene heller overbevist stadig flere maktpersoner i USA om at John Boltons politiske linje er en dårlig eller farlig linje for USA? Fortsatt nærvær av John Bolton i det hvite hus kan potensielt få fatale konsekvenser hvis/når feks konflikten med Iran eskalerer.

 2. Trump fortsetter å overraske. Han er en egenrådig drittsekk som er akkurat sleip nok til at dypstaten aldri riktig får festet grepet på ham. Men det er godt mulig at Trump har nådd en grense ifht vår langt han kan tøye strikken etter sparkingen av Bolton. Jeg blir ikke overrasket om Trump blir republikanernes første offer for skyggemennene. -At de kverker ham slik de kverket Kennedy, med andre ord.

 3. Avatar for Per_Dorup Per_Dorup says:

  Godt, Trump. Næste skridt er at få sparket Pompeo ud.
  Men de Demokratiske krigshøge og selve Deep state (de rige, det militærindustrielle Kompleks, CIA) kan jo bestemt ikke være tilfredse med at deres front-agenter bliver sparket. Så hvad mon de har på beddingen?

 4. Avatar for K11 K11 says:

  Trump hylles her, men ingen snakker om hvorfor han innsatte Bolton in the first place. Fint å kvitte seg med ham, men Bolton har hele tiden vært kjent som en krigshisser, og har holdt seg til sin aggressive linje i alle år. Likevel valgte altså Trump å inkludere ham i sitt kabinett.

 5. Avatar for Pirri Pirri says:

  Men Washington avklarte rask at en endring i rådgiveren betyr ikke en kursendring.
  ,Jeg tror at ingen av verdensledere bør legge til grunn at presidents Trump utenrikspolitikk vil endre seg på noen vesentlig måte rett og slett på grunn av avgangen til en av oss," sa USAs utenriksminister Michael Pompeo.

 6. Avatar for Mikkel Mikkel says:

  Enig. Trump burde åpenbart ikke ansatt Bolton, dersom han er “alternativ” og vil ta vekk kloakken.

  Trump vil fortsatt spille rollen som alternativ og propagandakanalene støtter opp så godt de kan.

 7. Når folk her sier at Trump har kvittet seg med en deepstate-representant ved å fjerne Bolton, så ligger det implisitt at han ansatte ham motvillig in the first place. Trump gikk til valg på at han skulle få slutt på regimeendring og inervensjoner, også ansetter han Über-krigshauken Bolton, bare for å prise seg lykkelig over å kvitte seg med ham pga store uenigheter. Do the math!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere

Historisk kommentararkiv

12 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.