Trump gir Pentagon beskjed om at han ikke ønsker krig mot Iran

12
Donald Trump har endelig kvittet seg med John Bolton. Shutterstock

Etter at USA har sendt en hangarskipsgruppe mot Persiabukta og krigshaukene i Washington med John Bolton i spissen har lagt planer for å sende 120.000 amerikanske soldater til områdene rundt Iran later det til at Donald Trump har satt ned foten.

The New York Times skriver at Trump har gitt ledelsen i Pentagon beskjed om at han ikke ønsker krig mot Iran.

Det skal ha vært på et møte i Det hvite hus 15. mai 2019 at Trump ga denne beskjeden. Der var også fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan, sjefen for Joint Chiefs of Staff Joe Dunford og sikkerhetsrådgiver John Bolton.

Dunford og Shanahan skal ha lagt fram forskjellige militære muligheter for presidenten medf kostnads- og risikovurderinger. Men presidenten skal ha vært svært tydelig. Han ønsker ikke krig mot Iran, sier flere kilder til NYT.

Som vi har meldt tidligere, er det ikke minst John Bolton som er pådriveren for en krig mot Iran. Han er i tospann med Israel og mener fortsatt at det var en riktig beslkutning å gå til krig mot Irak i 2003! Han var som kjent en av hovedarkitektene bak den katastrofale krigen der.

Owen Jones skrev i The Guardian at Bolton kunne utnytte presidentens manglende kunnskaper om utenrikspolitikk til å provosere fram en situasjon som vil føre til krig. I likhet med hva vi også har gjort på steigan.no trekker han fram provokasjonen i Tonkin-bukta i 1964, en løgn som utløste Vietnamkrigen og førte til at 60.000 USA-soldater og millioner av mennesker i Sørøst-Asia mistet livet.

Tucker Carlson i Fox News har intervjuet pensjonert oberst Douglas MacGregor som sier at en krig mot Iran ikke er i USAs interesse. Han sier også at det ikke er sant at Iran representerer noen økt trussel mot USA.

Det er grunn til å feste lit til meldinga i NYT om at Trump har satt ned foten. Det stemmer overens med det han sa i et kort intervju om at han ikke planla å sende 120.000 soldater til regionen. Og det stemmer også overens med meldingene om at han også er misfornøyd med Boltons krigspolitikk overfor Venezuela.

Flere kommentatorer i Washington mener at John Bolton ser ut til å gå i sin egen felle. Istedet for å lure Trump inn i en krig med Iran, kan han ende med å sjøl bli sparket ut.

Irans utenriksminister Javad Zarif sa i New York i april 2019 at han ikke tror at Trump ønsker krig, men at det er en fare for at han kan bli lurt inn i en slik krig. En seniorrådgiver for Irans president Hassan Rouhani tvitret en beskjed direkte til Donald Trump der han skrev:

Så du ønsker en bedre avtale med Iran. Ser ut som om du får en krig i stedet. Det er sånt som skjer når du lytter til barten. Lykke til i 2020!

Irans øverste leder Ayatollah Khamenei har holdt tale om krigsfaren på iransk TV der han ganske enkelt sa:

Det blir ingen krig. … Vi går ikke inn for krig og [USA] ønsker det heller ikke. De vet at det ikke er i deres interesse.

Boltons krigsplaner er galmannsverk. Som vi har pekt på før, er det ikke hode eller hale på dem. Iran er en stormakt som ikke på noen måte kan sammenliknes med det svært svekkede Irak i 2003. Iran er svært godt forberedt på en eventuell krig og har en rekke muligheter til å påføre både USA og deres allierte betydelige tap. Iran har solid ryggdekning fra Russland og Kina, og sjøl Irans gamle rival Tyrkia kunne komme til å gi Iran en viss støtte. USAs allierte i EU er på ingen måte villige til å støtte en krig mot Iran, og hjemmeopinionen i USA er ikke mobilisert for krig.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. SHO says:

  Man kan lure på hva som egentlig skjedde med disse fire oljetankerne som (angivelig) var blitt utsatt for sabotasjeaksjoner i Gulfen. Jeg har kun sett et fotografi av et norsk tankskip som var blitt påført en skade (men uten å synke). Er dette et gammelt arkivbilde, eller fungerer norske rederier og norske myndigheter som nyttige idioter i samarbeid med feks løs-kanon-sjefen John Bolton for å skape en false-flag hendelse? Det kan ha betydning at Stoltenberg er NATO-sjef og at den norske befolkning er så ukritisk og godtroende til de fortellinger som nå serveres. (Og det kan vel ikke være så vanvittig at norske myndigheter synes at en liten krig i Gulfen er helt ok i og med at det vil presse opp oljeprisen?)

 2. Anki says:

  Bolton er en av de ansvarlige bak Rebuildng Americas Defences fra sept. 2000. Alt står der. No need for Nostradamus.

 3. Johnny says:

  Trump har vist gang på gang at han er en upålitelig løgner;

  Fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me!

 4. Bare vent til han blir gjenvalgt. Da kommer han ikke til å gidde å juge lenger. Det finnes alt opptak der han erklærer at USA etter 2024, er helt uvesentlig, for da er ikke han president lenger.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere

Historisk kommentararkiv

12 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.