Trump gir Pentagon beskjed om at han ikke ønsker krig mot Iran

0
Donald Trump har endelig kvittet seg med John Bolton. Shutterstock

Etter at USA har sendt en hangarskipsgruppe mot Persiabukta og krigshaukene i Washington med John Bolton i spissen har lagt planer for å sende 120.000 amerikanske soldater til områdene rundt Iran later det til at Donald Trump har satt ned foten.

The New York Times skriver at Trump har gitt ledelsen i Pentagon beskjed om at han ikke ønsker krig mot Iran.

Det skal ha vært på et møte i Det hvite hus 15. mai 2019 at Trump ga denne beskjeden. Der var også fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan, sjefen for Joint Chiefs of Staff Joe Dunford og sikkerhetsrådgiver John Bolton.

Dunford og Shanahan skal ha lagt fram forskjellige militære muligheter for presidenten medf kostnads- og risikovurderinger. Men presidenten skal ha vært svært tydelig. Han ønsker ikke krig mot Iran, sier flere kilder til NYT.

Som vi har meldt tidligere, er det ikke minst John Bolton som er pådriveren for en krig mot Iran. Han er i tospann med Israel og mener fortsatt at det var en riktig beslkutning å gå til krig mot Irak i 2003! Han var som kjent en av hovedarkitektene bak den katastrofale krigen der.

Owen Jones skrev i The Guardian at Bolton kunne utnytte presidentens manglende kunnskaper om utenrikspolitikk til å provosere fram en situasjon som vil føre til krig. I likhet med hva vi også har gjort på steigan.no trekker han fram provokasjonen i Tonkin-bukta i 1964, en løgn som utløste Vietnamkrigen og førte til at 60.000 USA-soldater og millioner av mennesker i Sørøst-Asia mistet livet.

Tucker Carlson i Fox News har intervjuet pensjonert oberst Douglas MacGregor som sier at en krig mot Iran ikke er i USAs interesse. Han sier også at det ikke er sant at Iran representerer noen økt trussel mot USA.

Det er grunn til å feste lit til meldinga i NYT om at Trump har satt ned foten. Det stemmer overens med det han sa i et kort intervju om at han ikke planla å sende 120.000 soldater til regionen. Og det stemmer også overens med meldingene om at han også er misfornøyd med Boltons krigspolitikk overfor Venezuela.

Flere kommentatorer i Washington mener at John Bolton ser ut til å gå i sin egen felle. Istedet for å lure Trump inn i en krig med Iran, kan han ende med å sjøl bli sparket ut.

Irans utenriksminister Javad Zarif sa i New York i april 2019 at han ikke tror at Trump ønsker krig, men at det er en fare for at han kan bli lurt inn i en slik krig. En seniorrådgiver for Irans president Hassan Rouhani tvitret en beskjed direkte til Donald Trump der han skrev:

Så du ønsker en bedre avtale med Iran. Ser ut som om du får en krig i stedet. Det er sånt som skjer når du lytter til barten. Lykke til i 2020!

Irans øverste leder Ayatollah Khamenei har holdt tale om krigsfaren på iransk TV der han ganske enkelt sa:

Det blir ingen krig. … Vi går ikke inn for krig og [USA] ønsker det heller ikke. De vet at det ikke er i deres interesse.

Boltons krigsplaner er galmannsverk. Som vi har pekt på før, er det ikke hode eller hale på dem. Iran er en stormakt som ikke på noen måte kan sammenliknes med det svært svekkede Irak i 2003. Iran er svært godt forberedt på en eventuell krig og har en rekke muligheter til å påføre både USA og deres allierte betydelige tap. Iran har solid ryggdekning fra Russland og Kina, og sjøl Irans gamle rival Tyrkia kunne komme til å gi Iran en viss støtte. USAs allierte i EU er på ingen måte villige til å støtte en krig mot Iran, og hjemmeopinionen i USA er ikke mobilisert for krig.

Forrige artikkelTulsi Gabbard: USA må IKKE gå til krig mot Iran!
Neste artikkelAlternativene til vindkraft
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).