Krigshisserne fortviler – i panikkmodus etter Trumps beslutning om å trekke USA ut av Syria

0
USAs president har gitt ordre om full tilbaketrekning fra Syria. Krigshaukene er i sjokk. Er det fare for fred? Foto: Shutterstock.

Ordren om å trekke alle USAs soldater ut av Syria og å starte tilbaketrekningen umiddelbart kom som et totalt sjokk på alle som hadde håpet at okkupasjonen og krigen skulle fortsette så lenge som mulig. Både i USA og i Norge bærer de såkalte ekspertene preg av å ha fått granatsjokk. De er ganske enkelt rystet og snakker om uansvarlighet, naivitet og uforutsigbarhet.

Vi må innrømme at det er litt underholdende at kommentatorene kaller det uforutsigbart at en president holder et valgløfte. Som kjent sa Trump i valgkampen at det var tåpelig av USA å være i Syria og han lovte våren 2018 å trekke ut troppene så fort som mulig. Hvis han nå faktisk skulle gjøre dette, noe det ser ut til at han gjør, så må vel det heller sies å være forutsigbart? Ellert kanskje kommentatorene har vendt seg til at en amerikansk president skal love en ting og gjøre det motsatte, slik Barack Obama gjorde.

– Uansvarlig, naivt, uforutsigbart

Avisa Dagbladet har samlet en del kommentarer i artikkelen Eksperter refser Trumps Syria-beslutning: – Usedvanlig kortsiktig og naiv:

– President Trumps beslutning om å trekke ut militæret i Syria er usedvanlig kortsiktig og naiv, sier den anerkjente amerikanske forskeren Charles Lister ved Middle East Institute.

Jo Jakobsen, professor ved NTNU, sier:

– Det er for så vidt riktig rent territorielt at IS i realiteten er nedkjempet. Men de har ikke forsvunnet. De gjemmer seg, og det er tusenvis av soldater igjen. …

Jakobsen sier seg enig i at man kan kalle tilbaketrekkingen av soldater for naivitet. Dette vil få konsekvenser for krigsområdet.

Orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole:

– Når de trekker seg ut på så kort varsel, så taper de litt troverdighet som alliert og skaper en mulighet for at IS kan få et pusterom i områder som har vært kontrollert av alliansen tidligere.

Flere norske aviser skriver: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier hun har gitt USA beskjed om risikoen ved å trekke styrker ut av Syria.

Donald Trump har opprettholdt og understreket vedtaket om å trekke styrkene ut av Syria. Han sa blant annet:

«Våre gutter, våre unge kvinner, våre menn, de skal alle komme hjem og de kommer hjem nå. Vi vant, og det er slik vi vil ha det.»

Trump har altså valgt den løsningen som kan brukes etter et nederlag, nemlig å erklære seier og trekke seg ut.

– En feiltakelse av kollosale proporsjoner

CNN gjengir sjokkreaksjonene i USA:

Bob Corker, som er leder for Senatets utenrikskomité sier:

«Mitt inntrykk er at det har gått et sjokk gjennom administrasjonen over at denne beslutningen er tatt.»

En ledende tjenestemann i Trump-administrasjonen sier til CNNs Jake Tapper at presidentens beslutning om tilbaketrekning «er en feiltakelse av kolossale proporsjoner og presidenten innser ikke hvordan dette vil sette vårt land i fare.»

Senator Lindsay Graham, en neocon av rang, sier: «Jeg kommer til å si til presidenten at dette er en kjempemessig feil.»

New York Times kan fortelle at Trumps beslutning har rystet allierte som Storbritannia, Israel og det kurdiske SDF, som har vært USAs trofaste allierte i Syria.

Avisa kan også fortelle at Demokratenes leder i Senatet, Nancy Pelosi, heller ikke er særlig begeistret over vedtaket. Hun mener at Trump har gjort dette av «personlige eller politiske årsaker». Nå er det vel ikke så uvanlig at et politisk vedtak fattes av politiske årsaker, men hun klargjør ikke hva de personlige årsakene skulle være.

Forsvarsminister Jim «Mad Dog» Mattis og andre folk i det nasjonale sikkerhetsapparatet sier at en tilbaketrekning vil bety å oppgi vestlig innflytelse i Syria og overgi den til Russland og Iran.

Sjefen for USCENTCOM, general Joseph Votel og spesialutsending Brett McGurk skal begge ha protestert kraftig mot vedtaket om å trekke troppene tilbake.

Et betydelig nederlag for Israel

«Dette er en dårlig dag for Israel,» sier Ehud Yaari, en israelsk forsker ved Washington Institute for Near East Policy.

Britisk UD sier til avisa The Guardian at der er man sterkt uening i Trumps beslutning. NGOer som støtter USAs okkupasjon av Syria er også i sjokk. De har fått beskjed om å pakke sakene sine og ha seg ut. «De er blitt tatt med buksene nede,» sier Nicholas Heras ved Centre for a New American Security.

I Israel er man også djupt sjokkert. «USAs beslutning kaster over ende alt som er blitt gjort de siste fire årene,» skriver Jerusalem Post.

«Trumps tilbaketrekning fra Syria etterlater Israel ensom i kampen for å bekjempe Irans sannsynlige framrykning,» skriver Times of Israel.

Strategisk jordskjelv

USA og deres allierte har tapt stedfortrederkrigen mot Syria. Det har vært klart i minst halvannet år. Donald Trump hadde innsett dette og var ikke villig til å fortsette å kaste gode penger etter dårlige penger, verken økonomisk eller politisk. Han er blitt holdt igjen av krigshauker i sin egen administrasjon og i Senatet, og for så kort tid siden som seinhøstes 2018 så det ut til at de hadde fått Trump til å godta en fortsatt okkupasjon av deler av Syria for en ubegrenset periode. Disse kreftene med folk som John Bolton i spissen, ønsker å bruke okkupasjonen av Nordøst-Syria som et springbrett for en krig mot Iran, grunnleggende for å tjene Israels agenda i regionen.

Dette har de nå tilsynelatende mislykkes med. Dersom troppene virkelig trekkes tilbake og USA gir opp okkupasjonen i Syria er det en stragisk forandring av dimensjoner i Midtøsten. Vi har for lengst antatt at en slik forandring kunne komme, simpelthen fordi alternativet er en opptrapping som USA vil ha problemer med å gjennomføre. Hvis en kan være enige om at krigen mot Irak var galskap, så kan man utvilsomt si det samme, bare i mye høyere grad om en eventuell krig mot Iran.

Nederlag for PYD/SDF

Vi har også advart kurderne mot å satse på alliansen med USA og sagt at USA vil komme til å ofre dem i det lange løp. Og det ser ut til at det er dette som nå skjer. PYD/SDF mister USAs beskyttelse og burde nå gjøre sitt ytterste for å få en eller annen form for avtale med Syrias regjering. Alliansen med USA har skadd kurdernes sak, og de kan ikke regne med en hjertelig velkomst i Damaskus. Men alternativet er så mye verre.

Det er uklart hva Tyrkia vil gjøre. Landet har ambisjoner om å kontrollere deler av Syria, men med USA ute er det lite som tyder på at det vil være noe levedyktig prosjekt. Det er heller ikke klart hva Saudi-Arabia vil gjøre, men landet er nå så svekket av Khashoggi-drapet, krigen i Jemen, økonomisk krise og svært lave aksjer på den internasjonale arenaen at deres Islam-NATO ser ut til å bli en papirtiger.

Les også: Syriakrigen og det nye Midtøsten – fasiten nærmer seg

Forrige artikkelSergej Lavrov: Det finnes ikke noe alternativ til Minsk-avtalene
Neste artikkelSpiegel-journalist forfalsket historier i årevis
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).