Krigshisserne fortviler – i panikkmodus etter Trumps beslutning om å trekke USA ut av Syria

16
USAs president har gitt ordre om full tilbaketrekning fra Syria. Krigshaukene er i sjokk. Er det fare for fred? Foto: Shutterstock.

Ordren om å trekke alle USAs soldater ut av Syria og å starte tilbaketrekningen umiddelbart kom som et totalt sjokk på alle som hadde håpet at okkupasjonen og krigen skulle fortsette så lenge som mulig. Både i USA og i Norge bærer de såkalte ekspertene preg av å ha fått granatsjokk. De er ganske enkelt rystet og snakker om uansvarlighet, naivitet og uforutsigbarhet.

Vi må innrømme at det er litt underholdende at kommentatorene kaller det uforutsigbart at en president holder et valgløfte. Som kjent sa Trump i valgkampen at det var tåpelig av USA å være i Syria og han lovte våren 2018 å trekke ut troppene så fort som mulig. Hvis han nå faktisk skulle gjøre dette, noe det ser ut til at han gjør, så må vel det heller sies å være forutsigbart? Ellert kanskje kommentatorene har vendt seg til at en amerikansk president skal love en ting og gjøre det motsatte, slik Barack Obama gjorde.

– Uansvarlig, naivt, uforutsigbart

Avisa Dagbladet har samlet en del kommentarer i artikkelen Eksperter refser Trumps Syria-beslutning: – Usedvanlig kortsiktig og naiv:

– President Trumps beslutning om å trekke ut militæret i Syria er usedvanlig kortsiktig og naiv, sier den anerkjente amerikanske forskeren Charles Lister ved Middle East Institute.

Jo Jakobsen, professor ved NTNU, sier:

– Det er for så vidt riktig rent territorielt at IS i realiteten er nedkjempet. Men de har ikke forsvunnet. De gjemmer seg, og det er tusenvis av soldater igjen. …

Jakobsen sier seg enig i at man kan kalle tilbaketrekkingen av soldater for naivitet. Dette vil få konsekvenser for krigsområdet.

Orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole:

– Når de trekker seg ut på så kort varsel, så taper de litt troverdighet som alliert og skaper en mulighet for at IS kan få et pusterom i områder som har vært kontrollert av alliansen tidligere.

Flere norske aviser skriver: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier hun har gitt USA beskjed om risikoen ved å trekke styrker ut av Syria.

Donald Trump har opprettholdt og understreket vedtaket om å trekke styrkene ut av Syria. Han sa blant annet:

«Våre gutter, våre unge kvinner, våre menn, de skal alle komme hjem og de kommer hjem nå. Vi vant, og det er slik vi vil ha det.»

Trump har altså valgt den løsningen som kan brukes etter et nederlag, nemlig å erklære seier og trekke seg ut.

– En feiltakelse av kollosale proporsjoner

CNN gjengir sjokkreaksjonene i USA:

Bob Corker, som er leder for Senatets utenrikskomité sier:

«Mitt inntrykk er at det har gått et sjokk gjennom administrasjonen over at denne beslutningen er tatt.»

En ledende tjenestemann i Trump-administrasjonen sier til CNNs Jake Tapper at presidentens beslutning om tilbaketrekning «er en feiltakelse av kolossale proporsjoner og presidenten innser ikke hvordan dette vil sette vårt land i fare.»

Senator Lindsay Graham, en neocon av rang, sier: «Jeg kommer til å si til presidenten at dette er en kjempemessig feil.»

New York Times kan fortelle at Trumps beslutning har rystet allierte som Storbritannia, Israel og det kurdiske SDF, som har vært USAs trofaste allierte i Syria.

Avisa kan også fortelle at Demokratenes leder i Senatet, Nancy Pelosi, heller ikke er særlig begeistret over vedtaket. Hun mener at Trump har gjort dette av «personlige eller politiske årsaker». Nå er det vel ikke så uvanlig at et politisk vedtak fattes av politiske årsaker, men hun klargjør ikke hva de personlige årsakene skulle være.

Forsvarsminister Jim «Mad Dog» Mattis og andre folk i det nasjonale sikkerhetsapparatet sier at en tilbaketrekning vil bety å oppgi vestlig innflytelse i Syria og overgi den til Russland og Iran.

Sjefen for USCENTCOM, general Joseph Votel og spesialutsending Brett McGurk skal begge ha protestert kraftig mot vedtaket om å trekke troppene tilbake.

Et betydelig nederlag for Israel

«Dette er en dårlig dag for Israel,» sier Ehud Yaari, en israelsk forsker ved Washington Institute for Near East Policy.

Britisk UD sier til avisa The Guardian at der er man sterkt uening i Trumps beslutning. NGOer som støtter USAs okkupasjon av Syria er også i sjokk. De har fått beskjed om å pakke sakene sine og ha seg ut. «De er blitt tatt med buksene nede,» sier Nicholas Heras ved Centre for a New American Security.

I Israel er man også djupt sjokkert. «USAs beslutning kaster over ende alt som er blitt gjort de siste fire årene,» skriver Jerusalem Post.

«Trumps tilbaketrekning fra Syria etterlater Israel ensom i kampen for å bekjempe Irans sannsynlige framrykning,» skriver Times of Israel.

Strategisk jordskjelv

USA og deres allierte har tapt stedfortrederkrigen mot Syria. Det har vært klart i minst halvannet år. Donald Trump hadde innsett dette og var ikke villig til å fortsette å kaste gode penger etter dårlige penger, verken økonomisk eller politisk. Han er blitt holdt igjen av krigshauker i sin egen administrasjon og i Senatet, og for så kort tid siden som seinhøstes 2018 så det ut til at de hadde fått Trump til å godta en fortsatt okkupasjon av deler av Syria for en ubegrenset periode. Disse kreftene med folk som John Bolton i spissen, ønsker å bruke okkupasjonen av Nordøst-Syria som et springbrett for en krig mot Iran, grunnleggende for å tjene Israels agenda i regionen.

Dette har de nå tilsynelatende mislykkes med. Dersom troppene virkelig trekkes tilbake og USA gir opp okkupasjonen i Syria er det en stragisk forandring av dimensjoner i Midtøsten. Vi har for lengst antatt at en slik forandring kunne komme, simpelthen fordi alternativet er en opptrapping som USA vil ha problemer med å gjennomføre. Hvis en kan være enige om at krigen mot Irak var galskap, så kan man utvilsomt si det samme, bare i mye høyere grad om en eventuell krig mot Iran.

Nederlag for PYD/SDF

Vi har også advart kurderne mot å satse på alliansen med USA og sagt at USA vil komme til å ofre dem i det lange løp. Og det ser ut til at det er dette som nå skjer. PYD/SDF mister USAs beskyttelse og burde nå gjøre sitt ytterste for å få en eller annen form for avtale med Syrias regjering. Alliansen med USA har skadd kurdernes sak, og de kan ikke regne med en hjertelig velkomst i Damaskus. Men alternativet er så mye verre.

Det er uklart hva Tyrkia vil gjøre. Landet har ambisjoner om å kontrollere deler av Syria, men med USA ute er det lite som tyder på at det vil være noe levedyktig prosjekt. Det er heller ikke klart hva Saudi-Arabia vil gjøre, men landet er nå så svekket av Khashoggi-drapet, krigen i Jemen, økonomisk krise og svært lave aksjer på den internasjonale arenaen at deres Islam-NATO ser ut til å bli en papirtiger.

Les også: Syriakrigen og det nye Midtøsten – fasiten nærmer seg

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Anki Anki says:

  Jaja - vi får se, men når krigskåte psykopater og deres lallende lakeier går i svart, er han helt klart inne på noe. Det er ganske fornøyelig det hele - relativt sett.

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Hvis USA hadde forsatt okkupasjonen av Øst-Syria, hva kunne ha skjedd i neste omgang?

  Ville konflikten mellom USA og Tyrkia ha blitt intensivert? Tyrkia ønsker ikke at det bygges opp en kurdisk stat på syrisk område som på sikt kan få forgreninger (kan ekspandere) videre inn Tyrkia. Resultatet kunne ha blitt at Tyrkia meldte seg ut av NATO etter at tyrkiske soldater feks havnet i direkte kamphandlinger med USA styrker i Syria (altså direkte krig mellom NATO-land).

  Krig med Iran? Hva skulle være formålet med at USA bruker store ressurser på å okkupere Øst-Syria? Det finnes lite olje i Øst-Syria (i forhold til i andre land i Midt-Østen som feks Irak). En potensiell gassrørledning fra Qatar kan heller bruke en bedre rute enn gjennom Øst-Syria. Israel ønsker å ekspandere østover fra Golan høydene, men i områder som nå effektivt er kontrollert av Assad og Russland. Det spørs om ikke USAs valg vil bli å enten trekke seg ut av Syria eller ganske raskt gå til krig mot Iran. Men selvfølgelig en tofrontskrig mot Russland i både Syria og Ukraina er vel noe som neo-con kretser i USA kunne ønske seg. Men er neo-con kretser i USA egentlig villig til å starte storkrig i Midt-Østen (og evt i Europa) som raskt kan utvikle seg til å bli en atomkrig?

 3. …Og nå gikk Mad dog av i protest. Disse folkene som Trump tok inn fra dypstaten har tjent sin hensikt. Trump har ridd av stormen, og tar tilbake den politikken han gikk til valg på. Jeg tror Trump ønsker å fokusere alt på konkurransen mot kineserne, og jeg tror han ønsker å vinne fair and square. Problemet er at han bare kan glemme å slå kineserne på ærlig vis.

 4. Avatar for Anki Anki says:

  …og det mumles ut av Afghanistan. Spørs om det blir en fredelig jul for juupstaten og deres hylende korister.

 5. Avatar for ABC ABC says:

  Trump businessmann som han er har kanskje kommet til konklusjonen at USA ikke har penger til krig. USA har faktisk hinsides økonomiske problemer og verre blir det… :thinking:

  Interessant å sammenligne USA og Russland. Putin er forsiktig med militære utgifter og bygger landet opp samtidig som man svekker USA på alle fronter strategisk. USA kjør på og tar ikke hensyn til at man nå mister fiat ponzi dollaren og dermed økonomiske muskler som verdsvaluta…:tired_face:

 6. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Jeg tror det når jeg får se det.

 7. Avatar for Hammer Hammer says:

  Hei Skogvokter1. Hvar er på ærlig vis under kapitalismen? Jeg skjønner hva du legger i uttrykket. Det er riktig! Kapitalismen har aldri noen gang drevet på ærlig vis. Men Kineserne vil komme til å brennemerket USA ovenfor resten av verden på alle uærlige trekk USA gjør. Kina etablerer seg også som en internasjonal kjempe innen mediasektoren slik at USA ikke kan dominere informasjons flyten. Vi går mot lysere tider, kl 22:23 i dag den 21. Desember, “snur sola”. :wink:

 8. Avatar for ABC ABC says:

  Vedrørende Israel så trur jeg ikke at Trump eller noen amerikansk president kan si noe annet. :gun: Israel har før mye innflytelse og idag er Israel også truet enn verre da USA er på vei å miste militær makt.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

6 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

16 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.