Høyrepolitikk tapte — derfor falt også Ap

5
Foto: Shutterstock

Fra Politikus.

Kommunevalget i 2019 blei en politisk meningsmåling for regjeringa Erna Solberg. Den klare landsomfattende tilbakegangen for regjeringas høyrepolitikk, førte også til tilbakegang for Ap.

Selvfølgelig. Aps politikk i opposisjon har vært en blåkopi av politikken til Erna Solberg, med alle de toppstyrte reformene som sentraliseringa med tvangssammenslåing av kommuner og fylker, fjernpolitireformen og underlegging av EUs energipolitikk. Ap har stått sammen med regjeringa om å legge ned Andøya og slå sammen Troms og Finnmark. Ap på Stortinget har tvunget på Oslo svært mange nye biler hver dag fra de mest velstående i Asker og Bærum med å presse fram ny E-18, mot det Ap-leda byrådet i Oslo. Og det Ap sjøl stod i spissen for før Solberg-regjeringa: helseforetakene, opprettelsen av NAV og pensjonsnedskjæringene. For Ap-ledelsen lytter ikke lenger til folk, partiet har få slike medlemmer. Ap er i kontakt med og i forståelse med internasjonale «utredningsorganisasjoner» som McKinsey som arbeider for hvordan de rikeste skal bli enda rikere.
Også i Oslo, der Ap under Raymond Johansen både har gått inn for eiendomsskatt og å si nei til å bruke skattepenger på at sosiale konserner skal bli enda rikere, og har styrt politikken i retning av Rødt, har Ap tapt. I Oslo har åpenbart Aps generelle tillitstap betydd mer enn Oslo-Aps konkrete politikk.

Toppstyrt internasjonal konsernpolitikk

I åpningstalen sin på årets Bjørnsonsfestival i Molde 4. september i år, sa statsvitenskapsprofessor Øyvind Østerud:

«Det er hissige protester mot en reformiver som ikke har brede folkebevegelser i ryggen, i motsetning til arbeiderbevegelsen da den krevde alminnelig stemmerett og åttetimers dag, og i motsetning til den brede samfunnsbevegelsen bak velferdsordningene og folketrygden.»

Sånn er det. Denne nasjonale politiske utviklinga av Ap politikk med etterfølgende minkende oppslutning, følger en europeisk utvikling. Sosialdemokratiets historiske politiske rolle, å redde kapitalismen fra kommunistisk oppslutning blant arbeidsfolk, er etter Sovjetunionens fall (og lenge før) og utflyttinga av industrien fra Europa til særlig Kina, over.

Det er forståelig at det var Venstres leder Trine Skei Grande som i valgoppsummeringa i går kveld var mest opprørt over denne høyrepolitikkens nederlag ved å snakke nedsettende om motstanden mot denne politikken hun står for.

Regjeringa holder sammen tross denne motgangen av politikken sin. For de har overveldende støtte i Stortinget for denne politikken med Aps overbeviste ideologiske støtte.

At Høyre og Ap verken går i regjering sammen som i Tyskland, eller slår seg sammen, er ikke fordi det vil være en helt naturlig utvikling, men fordi det vil være så avslørende for deres felles politikk at oppslutninga om deres politikk vil bli enda mer redusert.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Nå som kommunevalget er tilbakelagt må vi regne med at det kun vil gå kort tid før avstemmingen om den nye NorthConnect kabelen kommer opp i Stortinget. Hva kommer så AP til å stemme i denne sak?

  Har AP klart å lære noe av sitt nederlag ved kommunevalget? Innser partiet at de feks må stemme nei til slikt som den nye utenlandskabelen for å gjenoppbygge sin troverdighet i arbeiderklassen? (En av årsakene til APs nederlag ved kommunevalget var nettopp at de tidligere har stemt ja til slikt som feks ACER). Skal vi tippe at AP likevel kommer til å stemme ja til den nye NorthConnect kabelen? (Og da vil Støre på litt sikt bli byttet ut med feks Giske som leder av AP?)

  Utifra resultatet fra kommunevalget innser nok de blåblå at deres høyre-prosjekt nå er på vei mot fullt havari, men dette havari vil altså først inntreffe ved stortingsvalget i 2021. I de neste to årene må vi forvente utøvelse av veldig mye ekstrem høyrepolitikk i Norge. (“Fasten your seatbelts” vil jeg si). Den blåblå regjeringen kommer til å tape valget i 2021 uansett hvilken politikk de fører fremover. For de blåblå blir det nå om å gjøre “å få presset mest mulig tannkrem ut av tuben” slik at det vil bli veldig vanskelig for neste regjering å reversere all høyrepolitikken. For de blåblå er det (trolig) mye viktigere å få innført høyrepolitikk i Norge enn at de vinner neste valg og blir sittende i regjering.

  Det er mulig at Krf og Venstre til slutt velger å gå ut av regjeringen og at det blir regjeringsskifte før 2021. Men det er også mulig at Krf kan få gjennomslag for veldig mye av sine sære standpunkter og således blir værende i regjeringen (ref abortdebatten). Mulig at Venstre kan få gjennomslag feks for forslag om økte bompengesatser og flyseteavgifter (forslag som i praksis ikke vil ha så stor betydning for øvre middelklasse) og kanskje også nye sammenslåinger av kommuner og fylker.

 2. Avatar for INK INK says:

  Det kan jeg aldri tenke meg.

  Neppe.

  Jepp. Dessverre.

  Giske? Er ikke han parkert på sidelinja?

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Dette kommer nok ikke til aa ikke til aa skje. Ap har vaert og er et parti for oligarker med behov for en sosial ferniss

 4. Avatar for tjatta tjatta says:

  Giske er brennmerket for resten av sitt live. Uvelgbar

 5. Tove-Lise Torve fra Arbeiderpartiet blir ny fylkesordfører i Møre og Romsdal, etter støtte fra Fremskrittspartiet, Miljøpartiet de grønne, Nordmørslista, Sunnmørslista, Uavhengig valgliste for Sunnmøre og Pensjonistpartiet…

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere