Netanyahu erklærer at Israel umiddelbart vil annektere Jordandalen hvis han blir gjenvalgt

3
Valgkampmateriell for Netanyahu foran valget 17. september 2019. Shutterstock

I en tale som ble sendt på alle Israels TV-kanaler 10. september 2019 sa Israels statsminister Benyamin Netanyahu at dersom han blir valgt 17. september vil han umiddelbart annektere Jordandalen om områdene mot Dødehavet og erklære israelsk suverenitet over dem. Dette skriver blant andre Middle East Eye.

Han sa at Donald Trumps Midtøsten-plan er en «historisk mulighet» for å erklære «Israels suverenitet over Judea og Samaria og andre steder som er sentrale for vår sikkerhet, vår arv og vår framtid».

Han sa også at denne erklæringa var koordinert med USA, eller nærmere bestemt forsvarsminister Mark Esper og visepresident Mike Pence.

Hanan Ashrawi fra PLO tvitret at dette er en ekstremistisk og rasistisk politikk:

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu fordømte også Netanyahus tale og sa at erklæringa om anneksjon er «illegal og aggressiv».

Israel kontrollerer mer enn halvparten av Vestbredden allerede, og det er ingen tvil om at sionistene ønsker å annektere alt palestinsk land i et forsøk på en gang for alle å drepe ønsket om en egen palestinsk stat. Netanyahus planer om anneksjon gravlegger også den famøse «Oslo-avtalen» som er forhatt i hele Midtøsten. Den såkalte «fredsprosessen» har vært steindød lenge og når kaster Netanyahu jord på grava dens.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Det handler om olje. Israelerne gjorde oljefunn i det såkalte område C for flere år siden. Det viste seg at den største forekomsten lå på palestinsk område. Det er vel grenser for hvor mye de kan tillate seg å stjele ved å drille horisontalt, så da er det naturlig å annektere hele området. Israel har jo også annektert Golanhøydene, der de nå utvinner olje.

  2. Avatar for SHO SHO says:

    Ser vi her første skritt på veien til opprettelsen av et slags Lebensraum for Israel?
    Hvis området blir slått sammen med Israel og blir en del av Israel, så kan det påvirke forholdstallet mellom jøder og arabere i Israel. Og hvordan vil dette påvirke styreformen i Israel, vil Israel utvikle seg til å bli en ren aparheid stat eller vil vi heller se utviklingen av et multietnisk og multireligiøst lykkeland? Faren er at historien nå gjentar seg med undertrykkelse og utryddelse av andre folkegrupper som står i veien for opprettelsen av et slikt Lebensraum.

  3. Avatar for AndersP AndersP says:

    Intressant vinjettbild, men all den där valpropagandan. Men bildtexten kunde ha upplyst om att på lapparna står det “Rösta på Likud - Rösta på Netanjahu”. Sedan tror jag att hans namn transkriperat till både svenska och norska ska vara med ett “j” och inte ett “y” - en underkastelse för den angosaxiska kulturen?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere