Jemen: Houthiene skal ha nedkjempet tusenvis av saudiarabiske soldater i den sørlige delen av kongedømmet

0
Fortet i Najran. Wikipedia. Foto: Irshadpp CC BY-SA 3.0

Houthigeriljaen i Jemen hevder at den har nedkjempet og tatt til fange «tusenvis av fiendtlige soldater» inkludert en del saudiarabiske offiserer i den sørlige saudiarabiske byen Najran. Dette melder flere nyhetskanaler i regionen, inkludert al-Jazeera. Det er også meldt på BBC.

Det var en talsmann for houthibevegelsen som uttalte 28. september 2019 at deres styrker hadde nedkjempet tre fiendtlige brigader ved hjelp av droner, missiler og soldater på bakken. I tillegg til å ha tatt «tusenvis av fiendtlige soldater til fange» skal de også ha erobret «hundrevis av pansrede kjøretøyer».

Najran ligger nær grensa til Jemen

Hvis disse meldingene stemmer, er den en sensasjonell vending i krigen. For ikke lenge siden lyktes houtigeriljaen med å slå ut to strategiske oljeanlegg i Saudi-Arabia. Det var en militær bragd og rammet hjertepumpa i den saudiske økonomien. Nå har de altså også ført bakkekrigen inn i Saudi-Arabia og vist at de kan nedkjempe deres styrker på deres eget territorium. Najran er en provinshovedstad med 500.000 innbyggere. Dette gjør at det ikke egentlig er noen grense for hvor langt de kan nå.

Vil houthiene rette enda hardere angrep mot Saudi-Arabia?

Moralen i de saudiske troppene er lav, delvis fordi de stort sett består av leiesoldater og dels fordi de få saudiske offiserene som finnes der kommer fra en dekadent herskerklasse som foretrekker et liv i luksus framfor det harde soldatlivet.

Hvordan houthiene veltet sjakkbrettet

Najran har historisk tilknytning til Jemen og klanene der ser på seg sjøl som uavhengige, men i 1934 gikk de med på å bli inkludert i kongedømmet to år etter at det ble etablert.

Saudi-Arabia er et kompromiss mellom familien Saud og de ulike stammene og klanene. De er holdt sammen av enorme oljeinntekter og et militært diktatur. Men rakner de militære styrkene, kan hele systemet også rakne. I en artikkel i Asia Times i 2004 ble landet kalt en «stammenes tidsinnstilte bombe». Houthigeriljaens seire og Saudi-Arabias nederlag kan godt komme til å utløse denne bomber. Landet kan gå i oppløsning.

Les mer om Jemen på steigan.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.