Jemen: Houthiene skal ha nedkjempet tusenvis av saudiarabiske soldater i den sørlige delen av kongedømmet

0
Fortet i Najran. Wikipedia. Foto: Irshadpp CC BY-SA 3.0

Houthigeriljaen i Jemen hevder at den har nedkjempet og tatt til fange «tusenvis av fiendtlige soldater» inkludert en del saudiarabiske offiserer i den sørlige saudiarabiske byen Najran. Dette melder flere nyhetskanaler i regionen, inkludert al-Jazeera. Det er også meldt på BBC.

Det var en talsmann for houthibevegelsen som uttalte 28. september 2019 at deres styrker hadde nedkjempet tre fiendtlige brigader ved hjelp av droner, missiler og soldater på bakken. I tillegg til å ha tatt «tusenvis av fiendtlige soldater til fange» skal de også ha erobret «hundrevis av pansrede kjøretøyer».

Najran ligger nær grensa til Jemen

Hvis disse meldingene stemmer, er den en sensasjonell vending i krigen. For ikke lenge siden lyktes houtigeriljaen med å slå ut to strategiske oljeanlegg i Saudi-Arabia. Det var en militær bragd og rammet hjertepumpa i den saudiske økonomien. Nå har de altså også ført bakkekrigen inn i Saudi-Arabia og vist at de kan nedkjempe deres styrker på deres eget territorium. Najran er en provinshovedstad med 500.000 innbyggere. Dette gjør at det ikke egentlig er noen grense for hvor langt de kan nå.

Vil houthiene rette enda hardere angrep mot Saudi-Arabia?

Moralen i de saudiske troppene er lav, delvis fordi de stort sett består av leiesoldater og dels fordi de få saudiske offiserene som finnes der kommer fra en dekadent herskerklasse som foretrekker et liv i luksus framfor det harde soldatlivet.

Hvordan houthiene veltet sjakkbrettet

Najran har historisk tilknytning til Jemen og klanene der ser på seg sjøl som uavhengige, men i 1934 gikk de med på å bli inkludert i kongedømmet to år etter at det ble etablert.

Saudi-Arabia er et kompromiss mellom familien Saud og de ulike stammene og klanene. De er holdt sammen av enorme oljeinntekter og et militært diktatur. Men rakner de militære styrkene, kan hele systemet også rakne. I en artikkel i Asia Times i 2004 ble landet kalt en «stammenes tidsinnstilte bombe». Houthigeriljaens seire og Saudi-Arabias nederlag kan godt komme til å utløse denne bomber. Landet kan gå i oppløsning.

Les mer om Jemen på steigan.no.

Forrige artikkelSyria krever umiddelbar tilbaketrekning av alle utenlandske styrker
Neste artikkelMediene: Bygge opp for å bryte ned. Også om MDGs boligpolitikk?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).