Jemen: Houthiene skal ha nedkjempet tusenvis av saudiarabiske soldater i den sørlige delen av kongedømmet

14
Fortet i Najran. Wikipedia. Foto: Irshadpp CC BY-SA 3.0

Houthigeriljaen i Jemen hevder at den har nedkjempet og tatt til fange «tusenvis av fiendtlige soldater» inkludert en del saudiarabiske offiserer i den sørlige saudiarabiske byen Najran. Dette melder flere nyhetskanaler i regionen, inkludert al-Jazeera. Det er også meldt på BBC.

Det var en talsmann for houthibevegelsen som uttalte 28. september 2019 at deres styrker hadde nedkjempet tre fiendtlige brigader ved hjelp av droner, missiler og soldater på bakken. I tillegg til å ha tatt «tusenvis av fiendtlige soldater til fange» skal de også ha erobret «hundrevis av pansrede kjøretøyer».

Najran ligger nær grensa til Jemen

Hvis disse meldingene stemmer, er den en sensasjonell vending i krigen. For ikke lenge siden lyktes houtigeriljaen med å slå ut to strategiske oljeanlegg i Saudi-Arabia. Det var en militær bragd og rammet hjertepumpa i den saudiske økonomien. Nå har de altså også ført bakkekrigen inn i Saudi-Arabia og vist at de kan nedkjempe deres styrker på deres eget territorium. Najran er en provinshovedstad med 500.000 innbyggere. Dette gjør at det ikke egentlig er noen grense for hvor langt de kan nå.

Vil houthiene rette enda hardere angrep mot Saudi-Arabia?

Moralen i de saudiske troppene er lav, delvis fordi de stort sett består av leiesoldater og dels fordi de få saudiske offiserene som finnes der kommer fra en dekadent herskerklasse som foretrekker et liv i luksus framfor det harde soldatlivet.

Hvordan houthiene veltet sjakkbrettet

Najran har historisk tilknytning til Jemen og klanene der ser på seg sjøl som uavhengige, men i 1934 gikk de med på å bli inkludert i kongedømmet to år etter at det ble etablert.

Saudi-Arabia er et kompromiss mellom familien Saud og de ulike stammene og klanene. De er holdt sammen av enorme oljeinntekter og et militært diktatur. Men rakner de militære styrkene, kan hele systemet også rakne. I en artikkel i Asia Times i 2004 ble landet kalt en «stammenes tidsinnstilte bombe». Houthigeriljaens seire og Saudi-Arabias nederlag kan godt komme til å utløse denne bomber. Landet kan gå i oppløsning.

Les mer om Jemen på steigan.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for tjatta tjatta says:

  Da ser det ut som krigen i Jemen er over. Med vidtrekkende konsekvenser. MBS overlever neppe denne nyheten, de veslige våpenselgerne har vist for hele verden at våpensystemene deres er verdiløse. De koster bare en masse penger. Og Norge burde umiddelbart selge seg ut av SA. Og revurdere visdommen av å investere i diktaturer i krig

 2. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det burde få konsekvenser for NATO også, da det viser at folk som sloss for eget land og folk slår leiesoldater med moderne våpen, og NATO, hvor soldatene nå sloss for penger og retten til å bli en hatet minoritet i eget land, vil tape mot Kina-Russland, hvor befolkningen har en egeninteresse av å ikke ende opp som oss.

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Leiesoldater har vært normalen i europeisk krigshistorie. Det som har utgjort forskjellen er våpenteknologi og strategi på slagmarken. Det dette slaget (om det er korrekt info) er at disse systemene ikke fungerer på dagens slagmark. Dette har ligget i emningen siden USAs invasjon av Irak og Afganistan. Men kun på et geriljanivå. Nå har det skjedd i et fullblods slag. Dette burde bekymre de som har satset på denne teknologien og strategiene

 4. Avatar for runeulv runeulv says:

  Og når den politiske eliten i Europa og USA forstår at multikulten vil føre til at de alle mister makten, så vil nok de rike, de politiske partiene og alle opportunistene snu kappen etter vinden, toe sine hender, og skrike opp om hvordan de har blitt lurt av den gruppen som blir syndebukken.

  Jeg ser ikke bort i fra at noe av årsaken til at vi får en ny kald krig, er at mange ønsker å bruke den til å bli kvitt globalistene.

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  Jeg sa til eksen i en krangel om feminisme at de burde være forsiktig med å påta seg rollen som maktutøvere da de til slutt ville få skylden for alt som kommer til å gå galt

 6. Avatar for runeulv runeulv says:

  Den får de allerede.

  En strategi vi kjører er å gi skylda til absolutt alle, og så får de bli enige seg i mellom om hvem som skal bli syndebukk.

  Syndebukken vil sannsynligvis bli den gruppen som holder ut lengst uten å endre oppførsel, så de ikke lengre kan beskyldes for å støtte et folkemord på hvite, men jeg vet ikke hvilken gruppe dette blir, borsett fra at jødene vil hoppe av multikulten i god tid før medlemskapet får negative konsekvenser. (De har sikkert flest avhoppere prosentvis allerede, så det virker å gi dem skylda)

 7. Avatar for runeulv runeulv says:

  Når du gir skylda til alle, så gir du den til ingen, så jeg ser ikke at du skulle ha moralske betenkeligheter.

  Når du eksempelvis snakker med Amerikanere, så får USA skylda, med jøder så får jøder skylda, med progressive, så får de skylda. Alle er de skyldige på sitt vis, fordi de sagt snillt har vært opptatt av egne interesser, og gitt faen i hva som er bra for vanlige folk.

  Poenget er derfor mindre å fordele skyld, men mer å få de forskjellige gruppene til å stoppe med politikk som er skadelige for hvite, og er det en ting som er sikkert, så stopper de ikke så lenge det produseres unnskyldninger. Får de skylda for å gjøre det av onde hensikter, må de stoppe om for mange følger med, uansett om de egentlig gjør det av gode hensikter i eget hode.

 8. Livvakten til kong Salman strøk jo med, men de hevdet at det skyldtes en “personlig krangel”, eller noe slikt.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

5 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

14 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.