Vil houthiene rette enda hardere angrep mot Saudi-Arabia?

0
Med forholdsvis enkle og billige våpen har houtigeriljaen lykkes med å rette strategiske og harde slag mot Saudi-Arabia. Vil de trappe opp? Illustrasjonsfoto fra geriljaens PR-avdeling.

Talspersoner for houthigeriljaen i Jemen varsler at de vil gå til nye angrep på Saudi-Arabia innen kort tid, skriver NRK. De har snakket med Abdulgudoos al-Shahare som er direktør for houthi-bevegelsens informasjonsdepartement i Jemen og presiserer at han uttaler seg på vegne av militsgruppen. Han har fått tillatelse av militsgruppens ledere til å la seg intervjue av NRK.

«– Om to dager kommer det et nytt angrep fra oss mot Saudi-Arabia hvis militærkoalisjonen fortsetter flyangrepene mot Hodeida, sier al-Shahare.
Hvilke mål vil dere angripe?
– Vi kommer til å fortsette angrepene mot flyplassene i Abha og Jizan i tillegg til havneområder. Senere vil vi angripe mål lenger inn i landet, sier al-Shahare.

– Vi har ikke mer å tape. Vi har mistet flere tusen av våre kvinner, eldre og barn. Dagliglivet har stanset opp. Vi har ikke så mye igjen å være redde for. De må snart forstå at det er folk de dreper og ikke dyr, sier al-Shahare.
Houthi-talsmannen forteller at de har plukket ut 295 mål i Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. Han hevder samtidig at de har utviklet nye våpen og teknologi. De er klare for å fortsette krigen.»

I juli 2019 viste houthigeriljaen fram et utvalg av sine nye våpen. Southfront.

Dette motsier et annet utspill fra houtigeriljaen der de sier at de vil innstille alle angrep på Saudi-Arabia. Mahdi al-Mashat, som er leder for bevegelsens øverste politiske råd sier at de vil innstille sine drone- og missilangrep på Saudi-Arabia i påvente av at Saudi-Arabia innstiller sin krig mot Jemen.

Tilsynelatende er dette uforenlige uttalelser, men i realiteten er det ikke sikkert forskjellen er så stor. Houthibevegelsen ønsker antakelig å gjøre Saudi-Arabia klar over at de har et valg, enten å innlede fredsforhandlinger eller å bli utsatt for nye droneangrep. Velger Riyadh å fortsette krigen er houthiene klare til å ramme dem enda hardere enn de gjorde under angrepet på oljeanleggene i Abqaiq og Khurais.

Houthi-geriljaen slår til mot stort oljefelt i Saudi-Arabia

Hvordan houthiene veltet sjakkbrettet

Les om krigen i Jemen på steigan.no.

Forrige artikkelUSA sender flere tropper og mer våpen til Saudi-Arabia
Neste artikkelDen verkelege historia bak “den syriske revolusjonen”.