Syria krever umiddelbar tilbaketrekning av alle utenlandske styrker

0
Den militære situasjonen i Syria 28. september 2019. Kilde: Southfront

Syria krever at alle utenlandske styrker umiddelbart trekker seg ut av landet, sier landets utenriksminister fra talerstolen i FNs hovedforsamling. Dette skriver NTB, gjengitt i ABC Nyheter.

«Syria forbeholder seg retten til å gripe inn dersom de utenlandske styrkene blir igjen i det krigsherjede landet, framholdt utenriksminister Walid al-Moallem i New York lørdag.
– USA og Tyrkia har fortsatt ulovlig militær tilstedeværelse i det nordlige Syria. Alle utenlandske styrker som opererer på vårt territorium uten vår tillatelse, er okkupasjonsstyrker og må trekke seg tilbake umiddelbart, sa Moallem.»

En mer omfattende gjengivelse av talen finnes her.

I Idlib er det stort sett utenlandskstøttede terrorister som okkuperer syrisk jord. Men i Afrin og andre steder langs Syrias nordgrense er Tyrkia ulovlig okkupant. USA holder også syrisk jord under ulovlig okkupasjon. Det gjelder i området al-Tanf på grensa mot Jordan og Irak, og ikke minst området nordøst for Eufrat, der USA opprettholder okkupasjonen ved hjelp av den kurdiskdominerte SDF-militsen.

Syria er fast bestemt på å frigjøre også disse områdene. Den politiske kampen om denne regionen er merkbart skjerpet i det siste. SDF-militsen anklages for å drive storstilt tvangsrekruttering av barn og unge og lokale innbyggere har gått til kraftige protester mot dette.

Fra protestene mot SDF i Hasaka. Kilde: Sana.

Fra Hasaka-provinsen melder Syria Times at SDF har gjennomført slike raid for tvangsrekruttering og at flere medlemmer av SDF skal være drept og såret da ukjente innbyggere brukte raketter og andre våpen mot dem.

Fra protestene mot SDF i byen Al-Shdadi. Foto: Sana

USA sendte 22. september 2019 en konvoi med 175 lastebiler med våpen og utstyr til SDF i Syria fra sine baser i Irak.

USA og deres allierte har tapt den åtte år lange krigen mot Syria. I dette spillet har USA brukt sine allierte i oljediktaturene, Tyrkia, diverse jihadistgrupper med leiesoldater fra over 100 land, og også SDF. USA har innsett nederlaget og kommer ikke til å ta en krig for den kurdiskeledede militsen og deres «føderasjon». USA kommer til å forråde dem, slik observatører har pekt på i årevis. Det Washington prøver nå er å få det til ikke å se ut som et forræderi. Men USA har malt seg inn i et hjørne, som Jerusalem Post skriver. SDF på sin side er utestengt fra alle fredsforhandlinger og for arbeidet med den nye grunnloven i Syria. Derfor putter de alle eggene sine i USAs kurv, men vil antakelig oppdage at den kurven er full av hull.

SDF har krevd at Syrias regjering skal anerkjenne deres «føderasjon» i nordøst, men de må vite at det kommer Damaskus aldri til å gjøre. I et brev til FN har utenriksdepartementet i Syria sagt at landet vil frigjøre hver tomme syrisk territorium og de tar skarpt avstand fra SDF som et redskap for USA og Israel, samt kaller dem en terroristgruppe. Den kurdiske nyhetskanalen Rudaw skriver at dette er uvanlig krass tale fra Damaskus. Syrias regjering har tidligere brukte en mildere terminologi og omtalt SDF som en «milits». Men det er antakelig tre forklaringer på den skarpere tonen. Det ene er at SDF enda tydeligere har forsterket sine forbindelser med USA, Israel og Saudi-Arabia. Det andre er at konflikten mellom SDF og det arabiske flertallet i Nordøst-Syria er blitt skarpere. Den tredje grunnen er at Syria nå har større sjøltillit og at seirene over terroristene har beredt grunnen for en full frigjøring av hele Syria, inkludert området i nordøst.

Forrige artikkelPolitisk streik på jernbanen: Slik er de nye EU-reglene som setter sinnene i kok
Neste artikkelJemen: Houthiene skal ha nedkjempet tusenvis av saudiarabiske soldater i den sørlige delen av kongedømmet