Grønland: – Vi er ikke til salgs

0
Nordlys over Grønlands hovedstad Nuuk. Shutterstock

Politikere på Grønland, eller Kalallit Nunaat, som det heter, reagerer med vantro på Donald Trumps uttalelser som at han ønsker å kjøpe øya. Aaja Chemnitz Larsen fra partiet Inuit Ataqatigiit sier at dette viser en mangel på respekt for Grønland og folket på øya. – Vi er ikke til salgs, og vi ønsker ikke å bli kjøpt eller solgt.

Donald Trump har lyst på å kjøpe Grønland

Ane Lone Bagger, som er Grønlands utenriksminister, la ut dette svaret på Twitter:

Den grønlandske nettavisa Sermitsiaq.ag omtaler også denne saka og siterer Søren Espersen fra Dansk Folkeparti:

Danske politikere reagerte med en blanding av sjokk, vantro og latter på tankene fra Donald Trump. Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen sa at det måtte være en aprilspøk på feil dato.

» Hvis det er rigtigt, at han arbejder med de tanker, så er det endegyldigt bevis på, at han er blevet vanvittig. Jeg må sige det, som det er: Tanken om, at Danmark skulle sælge 50.000 statsborgere til USA er fuldstændig vanvittig.»

Samtlige partier på Grønland tar kraftig avstand fra Trumps ønske, skriver nettavisa videre. Samarbejdspartiets Tillie Martinussen sier:

» Det er jo helt vanvittigt fra Donald Trump. Mon ikke han gør det for at skabe opmærksomhed til de arktiske. Han kan ikke mene det alvorligt. Koloni-tiden er over, og Donald Trump skader de gode forhold som Grønland og Danmark har til USA ved at udtale sig sådan noget»

USA har en viss tradisjon for å kjøpe seg land, slik som da de kjøpte Alaska fra Russland i 1867 for 7,2 millioner dollar. Eller da de kjøpte den franske kolonien Louisiana i 1803 for 15 millioner dollar.

Men Donald Trump har kanskje ikke fått med seg at kolonitida er over.

Det positive fra Grønlands side er at hele verden nå i noen timer retter oppmerksomheten mot øya og at grønlandske politkere får muligheten til både å demonstrere stolthet og vilje til sjølstendighet.

Forrige artikkelMilitær opptrapping i ei usikker tid – Nei, til norsk deltaking i Gulfen!
Neste artikkelSosialt nettsted for unge skapt av britisk etterretning
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).