Grønland: – Vi er ikke til salgs

8
Nordlys over Grønlands hovedstad Nuuk. Shutterstock

Politikere på Grønland, eller Kalallit Nunaat, som det heter, reagerer med vantro på Donald Trumps uttalelser som at han ønsker å kjøpe øya. Aaja Chemnitz Larsen fra partiet Inuit Ataqatigiit sier at dette viser en mangel på respekt for Grønland og folket på øya. – Vi er ikke til salgs, og vi ønsker ikke å bli kjøpt eller solgt.

Donald Trump har lyst på å kjøpe Grønland

Ane Lone Bagger, som er Grønlands utenriksminister, la ut dette svaret på Twitter:

Den grønlandske nettavisa Sermitsiaq.ag omtaler også denne saka og siterer Søren Espersen fra Dansk Folkeparti:

Danske politikere reagerte med en blanding av sjokk, vantro og latter på tankene fra Donald Trump. Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen sa at det måtte være en aprilspøk på feil dato.

» Hvis det er rigtigt, at han arbejder med de tanker, så er det endegyldigt bevis på, at han er blevet vanvittig. Jeg må sige det, som det er: Tanken om, at Danmark skulle sælge 50.000 statsborgere til USA er fuldstændig vanvittig.»

Samtlige partier på Grønland tar kraftig avstand fra Trumps ønske, skriver nettavisa videre. Samarbejdspartiets Tillie Martinussen sier:

» Det er jo helt vanvittigt fra Donald Trump. Mon ikke han gør det for at skabe opmærksomhed til de arktiske. Han kan ikke mene det alvorligt. Koloni-tiden er over, og Donald Trump skader de gode forhold som Grønland og Danmark har til USA ved at udtale sig sådan noget»

USA har en viss tradisjon for å kjøpe seg land, slik som da de kjøpte Alaska fra Russland i 1867 for 7,2 millioner dollar. Eller da de kjøpte den franske kolonien Louisiana i 1803 for 15 millioner dollar.

Men Donald Trump har kanskje ikke fått med seg at kolonitida er over.

Det positive fra Grønlands side er at hele verden nå i noen timer retter oppmerksomheten mot øya og at grønlandske politkere får muligheten til både å demonstrere stolthet og vilje til sjølstendighet.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Det foregår for tiden en stor russisk militærøvelse i havet vest for Norge (muligens som svar på den norsk-amerikanske angrepsøvelsen Northern Screen som gikk samtidig med øvelsen Trident Juncture). Dagens russiske øvelse er en øvelse for å etablere et såkalt bastion forsvar i en krigssituasjon hvor havområdene nord for Skottland og mellom Grønland og Norge sperres for NATO-styrker. Det er mulig at det er dette som har trigget Trumps uttalelse om å kjøpe Grønland for å kunne militarisere Grønland slik at det blir vanskelig for Russland å klare å etablere et slikt bastionforsvar.

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Hurtigruten får ikke lenger lov til å seile i russisk farvann.

  Russerne kan feks ikke vite hvilket lytteutstyr og eventuelle våpen som Hurtigruten bringer med seg inn i russisk farvann. Egentlig er dette mer betryggende for passasjerene slik at faren for at Hurtigruten kan bli et bombemål reduseres.

  Man må huske på at USA er villig til å kjempe til siste nordmann ved en krig mellom USA og Russland.

 3. Avatar for INK INK says:

  Den tanken slo først meg også, men på den annen side: Dersom USA virkelig ønsker å militarisere Grønland, får de det sikkert til selv om øya eies av Danmark. De har jo allerede i alle fall én viktig base der. Danskene har vel ikke stort mer ryggrad når det gjelder opptrapping av amerikansk militært nærvær på eget territorium enn det norske politikere har?

 4. Nej, i såvel Danmark som Norge, som det øvrige Vesten, når kun pro-USA systemkomforme til tops i det politiske system.

 5. Avatar for runeulv runeulv says:

  Er det slik i Danmark også, at tilsvande PST ikke får overvåke politikere og journalister, slik at det er USA som sitter med alle hemmelighetene?

 6. Jeg ved det ikke præcist. I udenrigspolitiske spids-situationer, såsom Danmarks deltagelse i internationale militære missioner, træder Folketingets Forsvarsudvalg i funktion.
  Før jeg gætter på det ene og det andet, skal jeg prøve at researche på det.

 7. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er ikke noe man reklamerer for i Norge, men om man leser reglene for når hvem kan overvåkes, som vi overvåkede ofte gjør, så kommer det frem.

  Når Norge selv ikke kan følge med på sine politikere og journalister, så blir det utlendingene som gjør det, og det betyr i praksis USA, muligens Israel.
  14eyes

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

8 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.