Grønland: – Vi er ikke til salgs

0
Nordlys over Grønlands hovedstad Nuuk. Shutterstock

Politikere på Grønland, eller Kalallit Nunaat, som det heter, reagerer med vantro på Donald Trumps uttalelser som at han ønsker å kjøpe øya. Aaja Chemnitz Larsen fra partiet Inuit Ataqatigiit sier at dette viser en mangel på respekt for Grønland og folket på øya. – Vi er ikke til salgs, og vi ønsker ikke å bli kjøpt eller solgt.

Donald Trump har lyst på å kjøpe Grønland

Ane Lone Bagger, som er Grønlands utenriksminister, la ut dette svaret på Twitter:

Den grønlandske nettavisa Sermitsiaq.ag omtaler også denne saka og siterer Søren Espersen fra Dansk Folkeparti:

Danske politikere reagerte med en blanding av sjokk, vantro og latter på tankene fra Donald Trump. Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen sa at det måtte være en aprilspøk på feil dato.

» Hvis det er rigtigt, at han arbejder med de tanker, så er det endegyldigt bevis på, at han er blevet vanvittig. Jeg må sige det, som det er: Tanken om, at Danmark skulle sælge 50.000 statsborgere til USA er fuldstændig vanvittig.»

Samtlige partier på Grønland tar kraftig avstand fra Trumps ønske, skriver nettavisa videre. Samarbejdspartiets Tillie Martinussen sier:

» Det er jo helt vanvittigt fra Donald Trump. Mon ikke han gør det for at skabe opmærksomhed til de arktiske. Han kan ikke mene det alvorligt. Koloni-tiden er over, og Donald Trump skader de gode forhold som Grønland og Danmark har til USA ved at udtale sig sådan noget»

USA har en viss tradisjon for å kjøpe seg land, slik som da de kjøpte Alaska fra Russland i 1867 for 7,2 millioner dollar. Eller da de kjøpte den franske kolonien Louisiana i 1803 for 15 millioner dollar.

Men Donald Trump har kanskje ikke fått med seg at kolonitida er over.

Det positive fra Grønlands side er at hele verden nå i noen timer retter oppmerksomheten mot øya og at grønlandske politkere får muligheten til både å demonstrere stolthet og vilje til sjølstendighet.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.