Donald Trump har lyst på å kjøpe Grønland

8
Nordlys over Grønlands hovedstad Nuuk. Foto: Shutterstock

Kilder sier til Wall Street Journal at president Donald Trump har lyst på å å kjøpe verdens største øy Grønland. Han har snakket om dette med sine rådgivere med «varierende grad av alvor», som det heter i artikkelen. Trump fikk denne ideen under en middag sist vår da noen fortalte ham at Danmark sliter med finansieringa av den sjølstyrte øya med 56.000 innbyggere.

«Hva synes dere om dette folkens?» spurte han, «Tror dere det kan funke?»

Det er ikke klart hva det er som har fristet Trump til å tenke på en slik handel. Øya har en strategisk beliggnehet og den skal ha rike forekomster av sjeldne mineraler, samt jern, bly, sink, diamanter, gull, uran og olje.

USA har allerede en base på øya i Thule Air Base.

Regjeringa på Grønland hadde forhandlet fram en avtale med Kina om at kinesiske selskaper skulle bygge tre flyplasser der. Dette falt svært dårlig i smak i USA, som syntes den kinesiske innflytelsen begynte å bli svært nærgående. USA la derfor press både på den grønlandske regjeringa og på den danske for å stoppe det kinesiske prosjektet. En så stor investering vil være en betydelig del av Grønlands økonomi og dermed gi Kina en potensielt stor innflytelse der, skrev Defense News. USA frykter nå å blli utfordret av Kina i det USA ser på som sine hjemmetrakter.

Satellittbilde av Grønland, Wikipedia

Grønlandske politikere derimot har sett muligheten av å utnytte den kinesiske interessen for The Polar Silk Road til å styrke grønlandsk økonomi og uavhengighet av Danmark. Men Kina trakk sitt bud på flyplassene på Grønland.

Kina vil bygge silkevei til Grønland

Også den danske avisa Politiken skriver om Trumps interesse for å kjøpe Grønland, men det foreligger ingen kommentarer fra grønlandske eller danske politikere.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Kjøpe et land…helt sprøtt !!
  Dette ligner på når Rothschild familien kjøpte opp Israel…

 2. Grønland er norsk !

  Noen få kornbønder og skrælinger bør ikke få stanse oss. La oss bruke vår oljeformue til å gjenoppta Helge Ingstad’s kamp under beskyttelse fra statene, à la Saudi-Arabia.

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er for å trekke fokus vekk fra innvandring, da han ikke har gjort hva han lovet sine velgere. I går holdt Trump et rally, og nevnte ikke noen mur mot Mexico.
  candidate%20trump

 4. Avatar for paven paven says:

  Dette blir på krita da?

 5. Avatar for karl karl says:

  Håper han flytter dit for godt. Det vil kanskje ha en noe avkjølende virkning på tankegangen hans eller mangel på tanker.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

8 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.