Donald Trump har lyst på å kjøpe Grønland

0
Nordlys over Grønlands hovedstad Nuuk. Foto: Shutterstock

Kilder sier til Wall Street Journal at president Donald Trump har lyst på å å kjøpe verdens største øy Grønland. Han har snakket om dette med sine rådgivere med «varierende grad av alvor», som det heter i artikkelen. Trump fikk denne ideen under en middag sist vår da noen fortalte ham at Danmark sliter med finansieringa av den sjølstyrte øya med 56.000 innbyggere.

«Hva synes dere om dette folkens?» spurte han, «Tror dere det kan funke?»

Det er ikke klart hva det er som har fristet Trump til å tenke på en slik handel. Øya har en strategisk beliggnehet og den skal ha rike forekomster av sjeldne mineraler, samt jern, bly, sink, diamanter, gull, uran og olje.

USA har allerede en base på øya i Thule Air Base.

Regjeringa på Grønland hadde forhandlet fram en avtale med Kina om at kinesiske selskaper skulle bygge tre flyplasser der. Dette falt svært dårlig i smak i USA, som syntes den kinesiske innflytelsen begynte å bli svært nærgående. USA la derfor press både på den grønlandske regjeringa og på den danske for å stoppe det kinesiske prosjektet. En så stor investering vil være en betydelig del av Grønlands økonomi og dermed gi Kina en potensielt stor innflytelse der, skrev Defense News. USA frykter nå å blli utfordret av Kina i det USA ser på som sine hjemmetrakter.

Satellittbilde av Grønland, Wikipedia

Grønlandske politikere derimot har sett muligheten av å utnytte den kinesiske interessen for The Polar Silk Road til å styrke grønlandsk økonomi og uavhengighet av Danmark. Men Kina trakk sitt bud på flyplassene på Grønland.

Kina vil bygge silkevei til Grønland

Også den danske avisa Politiken skriver om Trumps interesse for å kjøpe Grønland, men det foreligger ingen kommentarer fra grønlandske eller danske politikere.

Forrige artikkelSyrias seire mot terroristene åpner veien for en avgjørende kamp om Idlib
Neste artikkelMot Dags mediekurs 2020
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).