Gängvåldet i Sverige: 174 ihjälskjutna på fem år

9
Skjutvapenvåldet i Sverige kräver allt fler liv. Illustrasjon: Proletären.

Av Robert Wettersten, fra den svenske avisa Proletären.

Nästan varje dag sker en skjutning någonstans i Sverige. Samtidigt som det dödliga våldet i allmänhet blir ovanligare, ökar dödsskjutningar i de kriminella mijöerna.

Det dödliga våldet har blivit ovanligare. Utslaget på antal invånare mördades fler i Sverige 1974 än 2015. Och de allra flesta typer av dödligt våld har gått ner sedan början av 1990-talet.

Men för några år sedan vände trenden, och det är dödsskjutningarna som drar upp statistiken. För bara några år sedan var det i familjen och i nära relationer som merparten av det dödliga våldet skedde. Idag är det i de kriminella miljöerna.

Bara under åren 2014-2018 har 174 personer skjutits ihjäl i Sverige, främst unga män.

Även skjutningar där ingen dör har blivit vanligare. 2018 begicks över 300 skjutningar, och så har det varit under flera år. 2014 landade siffran på 364 – nästan en om dagen.

Samtidigt som allt färre vårdas på sjukhus på grund av våld av annan person, så ökar antalet som vårdas för just skottskador.

”De flesta skjutningar är spontana och illa riktade”, säger Lars Korsell, forskare och enhetschef på Avdelningen för ekonomisk och organiserad brottslighet på Brottsförebyggande rådet, Brå, i en artikel i Forskning och framsteg 2015.

Minst tio helt utomstående personer har mist livet av kringflygande kulor eller i sprängdåd sedan 2010.

Så tog gängen makten

”Andra är rena bestraffningar där man sätter pipan mot låret på någon och trycker av. Då vill man inte döda, utan skada och straffa.”

I samma tidning tre år senare uttalar sig kriminologen Jerzy Sarnecki om läget. Sarnecki är knappast känd som en alarmist, men även han menar att ”läget är jävligt allvarligt”.

”Detta har tagit oss och polisen med total överraskning”, fortsätter han. ”Det tar tid att lära sig att bekämpa detta. Det kräver gigantiska resurser. Och det ser faktiskt väldigt illa ut just nu.”

Skjutvapenvåldet i Sverige kräver allt fler liv.

Varje dödsskjutning drabbar massor av människor. Utöver offrens och förövarens anhöriga, vittnen, och inte minst allmänheten i form av känslan av ökad otrygghet. Att skjutningarna ofta sker i offentligheten gör att gator och torg upplevs som alltmer otrygga. Inte minst i städernas utsatta områden, där det är tre och en halv gånger vanligare med dödsskjutningar än genomsnittet.

För tjugo år sedan var illegala skjutvapen mycket ovanliga i Sverige. Idag smugglas de hit från tidigare konfliktområden på Balkan och i Mellanöstern.

Dödsskjutningarna kräver enorma resurser av polisen, en myndighet som redan dras med personalbrist. Skjutningar är svårare att utreda än andra dödsfall. I kriminella miljöer vill få inblandade prata med polisen, och vittnen vågar inte av rädsla för att själva utsättas för våld.

Medan 68 procent av det dödliga våldet klaras upp, är siffran i de kriminella miljöerna endast 23 procent. 

”Skolan är avgörande”

Varifrån kommer då vapnen? För tjugo år sedan var illegala skjutvapen mycket ovanliga i Sverige. Idag smugglas de hit från tidigare konflikt-
områden på Balkan och i Mellanöstern. Ett automatvapen kostar mellan 20.000 och 30.000 kronor på gatan, en pistol bara några tusenlappar. 

Tidigare försvann ”heta” vapen efter att de använts, men på grund av den låga risken att åka fast blir de kvar i cirkulation. Om det finns tusentals eller tiotusentals illegala vapen i omlopp är det ingen som vet, men att polisen varje år beslagtar 1000-1500 vapen ger en bild av omfattningen.

Bakgrund

Forskare och myndigheter tycks skrämmande eniga om att någon ljusning inte är att vänta på länge. Rikspolischef Anders Thornberg säger i Aftonbladet att Sverige kan räkna med fem-tio år till av dagens höga nivå av skjutningar och grovt våld. Forskare menar att det tar tio-femton år att vända utvecklingen – om något görs.

Rikspolischefen: – Vi får vänja oss vid skjutningarna

”Det ser rätt dystert ut”, säger Lars Korsell till Forskning och framsteg 2018.

”Utifrån vad vi ser nu är det svårt att tro att det kommer vända i närtid. Visst är skola och jobb och allt detta viktigt. Men vi kan inte göra om samhället på en gång. Först av allt måste ju de här områdena återerövras av polisen. All brottsbekämpning bygger på information. Folk måste våga tipsa och vittna. Så polisen måste ta kommandot lokalt. Lyssna på dem som bor i de utsatta områdena och beivra vandalism, bilbränder, buskörning med mopeder och narkotikaförsäljning. Det är där man måste börja. Om man gör detta på allvar så kan man få med sig de lokala aktörerna. Sedan blir det lättare för myndigheterna att även ta kontrollen över den mer dolda brottsligheten, för att på sikt få området på rätt köl.”

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Når svensker vil gi avkall på svensk kultur til fordel for innvandrere, så kan dere vel også gi avkall på det svenske språket til fordel for norsk eller dansk? Norsk og dansk er jo allerede svært likt, og da hadde det vært lettere om man hadde et lignende skriftspråk i hele Skandinavia.

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Aldri i verden- språket er det beste med svenskene! Når de ikke banner. Jeg elsker svenske dialekter.

 3. Okej. Jag ger efter för din smak. (^__^)

  (…men snakket om skriftspråk.)

 4. Avatar for Johnny Johnny says:

  Årsaken til at de kriminelle miljøene har blitt så store, rike og mektige skyldes en manglende politisk vilje til å bekjempe de kriminelle bandene fra utlandet. Når kriminelle innvandrere først har fått fotfeste er det nesten umulig å bli kvitt de, og USA er et svært godt eksempel på dette;

  I 1880-årene strømmet italienske innvandrere til USA fra Italia, og med innvandrerne fulgte den organiserte kriminaliteten, og den amerikanske mafiaen var et faktum. Kriminaliteten utviklet seg raskt, det var skyting og mord på åpen gate, og allerede i 1922 ble mafiaen brukt av kapitalister til å til å bryte omfattende streiker, mange arbeidere ble drept og fagforeningene ble knust.

  FBIs direktør J. Edgar Hoover nektet lenge for at det fantes noen nasjonal mafia, men ble til slutt tvunget til å innrømme dette, og en storstilt innsats mot organisert kriminalitet ble igangsatt.

  Sverige følger USAs fotspor, og lille Norge dilter etter.

 5. Det er en mammut i rommet når en leser innlegget, og det er innvandrere fra MENA land først og fremst og deres etterkommere som utgjør de aller fleste av gjengene, og begår det aller meste av kriminaliteten, men dette unngår forfatteren omhyggelig. Det er en fallitterklæring når politimesteren sier at “skytingene er noe vi må venne oss til”. En slik uttalelse sier at ordensmakten ikke lenger kan beskytte landets vertbefolkning.

  Når parallellsamfunnene av innvandrere fra MENA land utgjør omtrent 10% av befolkningen og legger beslag på nesten 100% av ordensmakten ressurser, er Sverige på kanten av kaos. Når politiet ikke kan sørge for sikkerheten til vertbefolkningen, har innvandringen fra MENA land langt på vei ødelagt landet.

  Når politiet sier at folk må venne seg til å bli skutt på, kan ikke politiet lenger hevde volds-monopol, og da må de opprinnelige innbyggerne få anledning til å bevæpne seg. Det er der Sverige befinner seg nå, og da er landet over kanten, og er i kaos. Akkurat det som den globale storkapitalen som står bak masseinnvandringen fra MENA land har planlagt.

  Sverige er snart i kne, og derfra er det ikke langt til at landet må legges i stabilt sideleie. Noe som den globale storkapitalens instrumenter for ikke-militær overtakelse av land og stater Verdensbanken og IMF gleder seg til, for da kan de gi pasienten den verste medisinen for et land i en slik situasjon:- massive lån landet ikke kan betale tilbake, og Verdensbanken og IMF kan sette Sverige under administrasjon, kjøpe landressursene og infrastruktur og innføre ny-liberal markedsøkonomi.

 6. Avatar for tjatta tjatta says:

  Fått meg nettbrett og tenkte jeg skulle bidra med litt Ælvdalsk, men det syntes å trenge en app for å kopiere og en annen for å lime?? Litt som DAB mao. Men man kan jo søke det opp. Det menes å være den eldste dialekten i norden. Tilbake til urnordisk. Og slektskap til de vestlige dialektene i Norge og Island

 7. I dag snakker vi ikke om miljø, men franchiser, og den italienske mafiaen var ikke ledende. Det var folk som
  Samuel Bronfman og Meyer Lansky. Bronfmans er fortsatt i gamet, sist i NXVIM- historien (som er nært knyttet til Epstein-saken).
  En kan i grunnen ikke gå inn i dette uten å bli beskyldt for å være anti-semitt.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere