Trump: – Danmarks statsminister var «vemmelig» og «upassende»

0
Donald Trump syntes den danske statsministerens avvisning av forslaget om å selge Grønland til USA var vemmelig og upassende. Skjermdump fra MSNBC.

Donald Trump ble kontant avvist av Danmarks statsminister Mette Fredriksen da han lekte med tanken om å kjøpe Grønland. Forslaget er absurd, sa hun. Dermed avlyste Donald Trump sitt planlagte statsbesøk til Danmark. Dette viser at han faktisk mente alvor med forslaget om å kjøpe Grønland av danskene og at han ikke har forstått at han med dette har fornærmet både danskene og i enda større grad grønlendingene.

Grønland og grønlendigene har han omtalt som om de var handelsvarer, «en stor eiendomshandel» og danskene har han fornærmet gjennom å takke nei til en invitasjon fra dronning Margrethe, en invitasjon som han dessuten sjøl hadde bedt om å få.

Han øker heller ikke akkurat sin og USAs prestisje i København når han så kaller Mette Fredriksens avvisning av tilbudet hans for «vemmelig» og «upassende». Se innslaget ffra MSNBC:

«Man behandler ikke USA på den måten,» sa Trump.

Det er heller grunn til å si at det er på tide USA behandles på den måten. Trumps Twitterdiplomati har en eleganse og verdighet som får den ikoniske oksen i glassbutikken til å likne en ballerina.

Hvis han absolutt mente de absurde forslaget om å kjøpe Grønland seriøst, så kunne han jo ha tatt en telefon til Mette Fredriksen på forhånd, så hadde han sluppet å gjøre seg til latter på den måten han gjorde. USAs presidenter har alltid i nyere tid behandlet sine «allierte» som uverdige undersåtter, men de har hatt en evne til stort sett å gjøre dette på bakrommet og på en måte som har tillatt vasallene å late som om de er noe annet enn nikkedukker. Trump fortsetter å behandle dem som noe katta har dratt inn fra gata, men forskjellen er at han gjør det for åpent kamera og rett på Twitter. Fordelen for oss andre er jo at underholdningsverdien øker.

Underholdning og moro til side: Dette har skadet USAs interesser i Europa og i Danmark, og naturligvis på Grønland. Og det er all grunn til å tro at dette blir lagt merke til med stor glede i Beijing. Kina ønsker å investere tungt på Grønland, altså de facto kjøpe seg inn i de rike naturressursene på øya. Dette er en del av Kinas «arktiske silkevei».

Kina vil bygge silkevei til Grønland

Statsminister Kim Kielsen var i Beijing i 2017 og forhandlet fram en avtale med Communications Construction Co (CCCC) og Beijing Construction Engineering Group (BCEG) om en investering tilsvarende 595 millioner dollar.

USA er svært bekymret over dette, siden en så stor investering vil være en betydelig del av Grønlands økonomi og dermed gi Kina en potensielt stor innflytelse der, skrev Defense News.

Dermed dro Danmarks statsminister til Nuuk med tilbud om en dansk investering på 700 millioner danske kroner til flyplassprosjektet. Dette førte til regjeringskrise på Grønland fordi Partii Naleraq forlot regjeringa. Partiet vil ikke ha Danmark inn i dette prosjektet fordi det mener at det vil undergrave grønlandsk uavhengighet.

Etter ordkrigen med Trump, og ikke minst hans siste uttalelse, er det ikke grunn til å tro at Danmarks statsminister vil gjøre en tilsvarende tjeneste for USAs president med det første.

Grønlandske politikere ser muligheten av å utnytte den kinesiske interessen for The Polar Silk Road til å styrke grønlandsk økonomi og uavhengighet av Danmark. Og med Trumps retoriske innsats er det ikke usannsynlig at de har fått mersmak på en kinesisk løsning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.