Den syriske hæren frigjør den strategiske byen Khan Sheikhoun

0
Khan Sheikhoun ble omringet av den syriske hæren før frigjøringa av byen kunne begynne. Kilde: AlMasdarNews.

I en vel forberedt offensiv har den syriske hæren begynt å frigjøre Idlid-provinsen landsby for landsby. I august 2019 har kampene sått om den sørlige delen av provinsen langs hovedveien M5, som er den viktigste veien i Syria. Terroristene fra al-Nusra har vært godt forskanset i den strategiske byen Khan Sheikhoun, så den syriske æren har først lukket dem inne i en knipetangsmanøver for så å nedkjempe dem og frigjøre byen.

Denne videoen fra Syriana analysis viser hvordan dette har foregått:

Tyrkia forsøkte å komme terroristene til unnsetning ved å sende inn en panserkolonne mot Khan Sheikhoun, men dette ble effektivt stoppet av Syria og Russland i samarbeid. Den syriske hæren bombet så tett inntil kolonnen at den måtte stanse og det russiske flyvåpenet drev tyrkiske bombefly tilbake til Tyrkia slik at de ikke kunne delta i kampene.

Tyrkias statsminister Mevlüt Çavuşoğlu sa i en kommentar til dette at den syriske regjeringa «ikke bør leke med ilden», men det er helt opplagt at det ikke er stort Tyrkia kan gjøre i dette området for å endre realitetene på bakken. Kommentatoren Sedat Ergin skriver i avisa Hurriyet at Russlands støtte til den syriske offensiven er et brudd med våpenstillstandsavtalen, men utelater at våpenstillstanden for lengst har brutt sammen og at den aldri var ment som noe annet enn en midlertidig avtale for å redusere farene for store sivile tap. Tyrkia ønsker å oppfatte avtalen som permanent for å forsterke sitt fotfeste i Syria, og det ved hjelp av terroristegrupper som Tyrkia har væpnet, nettopp i ly av våpenhvilen.

Hayat Tahrir al-Sham, det vil si al-Nusra eller al-Qaida, sier at de har trukket ut sine styrker og omgruppert dem. Det vil si de styrkene de klarte å redde fra den syriske offensiven.

21. august 2019 var Khan Sheikhoun helt omringet og den syriske hæren kunne begynne å renske ut de siste terroristbefestningene i byen. Dette er uten tvil en strategisk seier i kampen for å frigjøre Idlib fra terroristene. Legg merke til at vestlige regjeringer og medier ikke applauderer, for å si det forsiktig, enda dette dreier seg om de verste terroristene i verden, folk som også har drept massevis av folk i vestlige byer.

Den syriske hæren har også frigjort viktige områder i Hama-provinsne. Foto: AlMasdarNews.

Den syriske hæren har nå flere alternativer for den videre offensiven. Man kan fortsette nordover lans M5, noe som er svært sannsynlig at den gjør. Man kan også kombinere dette med en eller to offensiver langs hovedveien M4 som forbinder Aleppo med havet.

Aleppo er Syrias økonomiske hovedby, senter for industri og produksjon, så hovedveien mot havet er økonomisk svært viktig, både for import og eksport. Dette kartet fra Liveua.map viser hvor det syriske flyvåpenet nå konsentrerer sine angrep på terroristene:

Det er all grunn til å gå ut fra at den syriske hæren raskt vil følge opp de fordelene den nå har skaffet seg ved å rykke videre framover mot terroristene velutstyrte befestninger lenger nord.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.