En skandale at Faktisk.no får betalt av Facebook for å drive sensur

0
Redaktør for Faktisk.no opptrer som betalt agent for en utenlandsk mediegigant for å drive skittkasting mot sine norske konkurrenter. Foto: Faktisk.no.

Nettavisa Minerva har avslørt at Faktisk.no driver aktiv sensur mot norske medier. Dette får de betalt av Facebook for å drive med. Aksel Fridstrøm i Minerva skriver:

Den 7. oktober 2018 annonserte faktasjekktjenesten Faktisk.no at de har innledet et samarbeid med Facebook som gir faktasjekkerne mulighet til å flagge falske nyheter på det sosiale mediet.

Gjennom denne flaggingen kan innholdets synlighet bli redusert med opp til 80 prosent på Facebook. I tillegg medfører flaggingen at nettadresser og Facebook-sider som blir flagget for usant innhold gjentatte ganger, vil oppleve generelt redusert synlighet på Facebook.

Faktisk.no eies av VG, Dagbladet, NRK, TV2, amedia og PolarisMedia. Den sensuren og bakvaskinga de driver med rammer blant annet deres konkurrenter Nettavisen og DN. Det er naturligvis en skandale at en bedrift som er eid av norske mediebedrifter kan drive denne typen virksomhet betalt av et utenlandsk konsern.

Hvis VG, Dagbladet, NRK, TV2, amedia og PolarisMedia ønsker å angripe Nettavisen, DN og andre medier får de gjøre det med blanke våpen. Å opptre som agenter for et amerikansk storkonsern og liksom være nøytrale sannhetssøkere hører ingen steder hjemme.

Hvis ikke Norsk redaktørforening og Journalistlaget reagerer på dette, har de satt sin egen integritet på spill. Deres hellige skrift er Redaktørplakaten. Der heter det blant annet:

Gjennom sitt medium skal redaktøren fremme en saklig og fri informasjons- og opinionsformidling. Redaktøren skal etterstrebe en journalistikk som gjør det klart for mottakeren hva som er reportasje og formidling av informasjoner og fakta, og hva som er mediets egne meninger og vurderinger.

Når sentrale mediebedrifter har opprettet en såkalt «faktasøker» som driver skittkasting mot konkurrenter og som får betalt for det av en utenlandsk mediegigant, er det alt annet enn «saklig og fri informasjons- og opinionsformidling». Og denne måten å opptre på gjør det alt annet enn klart for mottakeren «hva som er reportasje og formidling av informasjoner og fakta, og hva som er mediets egne meninger og vurderinger».

Norsk redaktørforening burde naturligvis ekskludere medlemmer som holder på på den måten som Faktisk.no gjør på vegne av sine eiere.

Den virksomheten Faktisk.no driver rammer også medlemmer av Norsk Journalistlag, og den strider mot sentrale prinsipper i NJs program.

Kristoffer Egeberg er redaktør for Faktisk.no. Han gjorde opprinnelig karriere som gravejournalist. Nå er han agent for Facebook og betalt av dem for å drive skittkasting mot og undergraving av kolleger. Han er antakelig medlem av både Journalistlaget og Redaktørforeningen. De burde naturligvis ekskludere ham for den virksomheten han driver mot sine kolleger.


Blant dem som anbefaler steigan.no er:

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkel– CIA deltok i angrep på Nord-Koreas Madrid-ambassade
Neste artikkelHvordan konsentrasjonen av rikdom driver en ny global imperialisme
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).