Facebook trapper opp sensuren

0
Illustrasjon: Shutterstock

Facebook og datterselskapet Instagram har innført total blokade av Alex Jones, Infowars, Milo Yiannopoulos, Paul Joseph Watson, Laura Loomer, Paul Nehlen samt lederen av Nation of Islam Louis Farrakhan. I tilleg har selskapene slått fast at de vil blokkere enhver som lenker til innhold fra Infowars.

– Vi har alltid kastet ut individer og organisasjoner som promoterer vold og hat, uavhengig av politisk ideologi, sa en talsmann for Facebook.

Det er jo ikke helt nøyaktig gjengivelse av selskapets praksis, siden en krigsforbryter og hatpropagandist som Benjamin Netanyahu har sin Facebook-konto i god behold. Det gjelder også de fleste andre propagandister for imperialistiske kriger og invasjoner.

Facebook har lenge seilt under flagg som tjenesteleverandør. Nå står selskapet mer og mer fram som sensurinstans og redaksjon. Med 2,3 milliader unike brukere i måneden og en omsetning på 55 milliarder dollar er det klart at Facebook har svært stor makt.

Siden denne runden med Facebook-sensur rammer folk på den ytterste høyrekanten er det en del folk som kaller seg sjøl venstre som er fornøyde og godter seg.

Da tenker man ikke lenger enn nesa rekker. Neste gang kan det være palestinaaktivister, fredsaktivister eller venstreorienterte som rammes. Det er smart av Facebook å begynne med ytre høyre for da får de applaus fra liberalerne, så kan de ta venstrekritikere i neste omgang i det som kan kalles salamitaktikk.

steigan.no blir utsatt for en mer subtil form for sensur fra Facebook i form av gradvis struping av innlegg og stadig mindre synlighet. Facebook er et vindu som gradvis er i ferd med å lukkes, men det vil sikkert oppstå alternativer. Inntil videre vil vi fortsette å bruke Facebook aktivt. Antallet følgere på vår FB-side har økt fra ca. 4.500 til 6.500 på ett år til tross for struping, og våre lesere er flinke til å dele artikler med venner og kjente.

Når det strammes til i de sosiale mediene kan det være lurt å ha et abonnement, for da får du steigan.no rett i eposten hver dag. Og vil du være med å bygge opp den kritiske og uavhengige journalistikken kan du bidra her.

Forrige artikkelDonald Trump og Vladimir Putin i lang telefonsamtale
Neste artikkelUforsvarlig fiske
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).