Hvorfor er Lars Gule så opptatt av å unnskylde Israel?

0
Da Syrias hær frigjorde et område som IS hadde holdt ved Deir Ezzor fant de israelske våpen og våpen fra NATO-land. Kilde: Sputnik. Innfelt: overskrift fra Jerusalem Post.

Lars Gule, som er svært opptatt av å presentere seg som sakkyndig er også svært opptatt av å brunskvette alle og enhver som kritiserer USAs og Israels krig mot Syria. Vi har hatt en del artikler som har kritisert Gule, men vi har også tilbudt ham spalteplass til å svare på kritikken. Det har han ikke villet benytte seg av, men han fortsetter i stedet med å angripe oss på sin privat side på Facebook, et medium han sjøl kontrollerer og hvor han kan sensurere hvem han måtte ønske.

Lars Gule. Skjermdump fra video.

Nedenfor gjengir vi derfor hans artikkel på Facebook, slik at leserne sjøl kan ta stilling til den. Husk at vår politikk er å la «hundre blomster blomstre og hundre tankeretninger strides». Så vil argumentene vise hvem som har mest å komme med. Gules metode er noe annerledes, slik leserne kan forsikre seg om ved å lese hans tekst.

Hva er Israels forhold til IS og andre jihadister i Syria?

Lars Gule prøver i sin artikkel å diskrediere undertegnede og steigan.no i all hovedsak ved å vise til denne artikkelen:

Rådgivere fra USA og Israel arrestert i Irak mens de hjalp IS

Der heter det:

Irakiske styrker har arrestert militære rådgivere fra USA og Israel mens de hjalp Den islamske staten i Irak. Arrestasjonen ble gjennomført under Iraks anti-terroristkampanje «Skorpionens stikk». I følge nyhetsbyrået Sama i Irak hadde tre av de arresterte amerikanske og israelske pass, mens den fjerde var fra en av araberstatene i den persiske bukta. Operasjonen mot IS ble gjennomført i området nær byen Niniveh.

Gule skriver:

Hva er så kilden til denne artikkelen? Det er i alle fall ikke mulig å finne spor etter et irakisk nyhetsbyrå ved navn Sama. 

Akkurat det er riktig. Nyhetsbyrået heter Samaa.

Deretter gjør Gule et stort nummer av at jeg ikke siterer det irakiske nyhetsbyrået direkte, men via annenhånds kilder, nemlig det iranske nyhetsbyrået Tasnim.

Og hva er så kilden til dette nettstedet? Siterer de nyhetsbyrået Sama direkte? Nei, for dette nettstedet siterer et IRANSK nyhetsbyrå – Tasnim – som rapporterer fra Teheran. 
Og dette skulle være en pålitelig kilde til noe som helst? Stoler Steigan på propaganda – mot USA og mot IS – med utspring i presteregimet i Iran? Tydeligvis. 

Antakelig hender det Gule leser norsk presse. Og når han gjør, det vil han se at det ofte gjøres en slik referanse via annenhånds kilder. For de av oss som ikke leser arabisk, kan det værr praktisk å bruke en engelskspråklig kilde. Gule vil ikke at vi skal tro på noe som helst som kommer fra Iran. Greit nok. Men han forholder seg daglig til presse som har støttet løgnene om «kuvøsene i Kuwait» og «Iraks masseødeleggelsesvåpen». Skal man først avvise en nyhetsmelding fordi den er gjengitt i et iransk medium, kan man like gjerne avvise alt som kommer fra CNN, NY Times og Washington Post. De har løyet om alle USAs kriger til nå, eller mener Gule at de har snakket sant?

Men det skal medgis at en slik melding ikke er noe bevis i seg sjøl. Den er en nyhetsmelding og må leses som det. Norsk presse er fullt av nyhetsmeldinger som ikke utgjør noe bevis for noe som helst.

Så gjør Gule et stort vesen av at andre medier som har gjengitt den samme melding ikke er til å stole på. Han viser da til en serie organer som har psykologisk krigføring som sin hovedoppgave, som blant annet The European Union’s East StratCom Task Force. Og de fordømmer de andre som har gjengitt denne meldinga. Ikke noe av dette gjør den mer eller mindre sann. Hovedspørsmålet er: Har Israel støttet IS militært eller ei?

Israel har utvilsomt støttet IS

Det er som sagt fire år siden denne lille artikkelen ble publisert. Siden da har det kommet masser av meldinger som viser at Israel har støttet den islamske staten, også fra Israel sjøl.

I 2018 bekreftet Israel Defence Forces, IDF, at Israel har støttet jihadistene i Syria som kjemper for å styrte Syrias regjering, og da særlig styrkene til al-Nusra og Den islamske staten, som har operert helt inntil demarkasjonslinja ved de okkuperte Golanhøydene. Dette ble bkreftet av IDF sjøl i en artikkel i Jerusalem Post, som siden ble strøket av militærsensuren.

Dette bombenedslaget av en artikkel ble riktignok fjernet av Israels militærsensur bare timer etter at det var publisert, men det kunne inntil nylig finnes på Goole. Nå er den strøket også der.

Faksimile av det sensurerte oppslaget i Jerusalem Post.

«Mens IDF fortsatt hevder at det ikke var innblanding i Syrias borgerkrig, ble det bekreftet mandag at det som en del av Operasjon God nabo har Israel regelmessig forsynt syriske opprørere nær grensen med lette våpen og ammunisjon for at de skal kunne forsvare seg mot angrep og gitt dem en betydelig mengde penger til å kjøpe ekstra våpen.
Gjennom Operasjon God nabo, som ble lansert i 2016, har det israelske militæret levert over 1524 tonn mat, 250 tonn klær, 947.520 liter drivstoff, 21 generatorer, 24.900 paller med medisinsk utstyr og medisin.
Rapporter om at Israel har gitt våpen og penger til rebellgrupper ble kjent for flere år siden, og regimet til Bashar Assad har hevdet at Israel har gitt våpen til terrorgrupper og syriske styrker regelmessig har beslaglagt våpen og ammunisjon med påskrifter på hebraisk.
Ifølge rapporter har Israel forsynt minst syv forskjellige rebellgrupper på syrisk side av Golanhøydene, inkludert Fursan al-Joulan-opprørsgruppa som hadde rundt 400 soldater og har fått Israel omlag $ 5000 per måned fra Israel.

I 2019 innrømte sjefen for IDF det samme i Times of Israel:

IDF chief finally acknowledges that Israel supplied weapons to Syrian rebels

I november 2017 kunne Jeruslaem Post skrive at:

A new report suggests that in the narrow arena of confronting Iran’s presence in Syria, ISIS and Israel’s interests may temporarily converge, which in a way makes them allies.

Dette omtalte vi her.

Jihadist: Vi hadde ikke klart oss uten Israels hjelp

Wall Street Journal er et av hovedstrømsmediene i USA. Derfor bør man merke seg det når deres korrespontenter i Tel Aviv skriver at «Israel gir hemmelig hjelp til syriske opprørere.»

Avisa skriver:

The Israeli army is in regular communication with rebel groups and its assistance includes undisclosed payments to commanders that help pay salaries of fighters and buy ammunition and weapons, according to interviews with about half a dozen Syrian fighters. Israel has established a military unit that oversees the support in Syria—a country that it has been in a state of war with for decades—and set aside a specific budget for the aid, said one person familiar with the Israeli operation.

Den syriske hæren har oppdaget mange store lagre av israelske våpen og annet militært utstyr i den sørlige delen av landet. Kilde Sana.

Det har lenge vært kjent at Israel har hjulpet terroristene med behandling av sårede soldater. Og det er velkjent at terrorister som Den islamske staten bare ved et uhell har angrepet Israel. Men den sionistiske staten har greid å kamuflere sin direkte støtte til jihadistene. Artikkelen i WSJ må betraktes som en viktig avsløring. Den er også omtalt i den israelske avisa Haaretz.

Ifølge WSJ har Israel og Saudi-Arabia vært allierte fra starten av i Syria.

«with Israel supplying Syrian rebels near its border with cash as well as food, fuel and medical supplies for years, a secret engagement in the enemy country’s civil war aimed at carving out a buffer zone populated by friendly forces

En talsmann for opprørsgruppa Fursan al-Joulan sier til WSJ at «Israel har stått sammen med oss på en heroisk måte. Vi ville aldri ha overlevd uten Israels hjelp.»

Les også: Israelsk tenketank: – Det ville være en strategisk feil å knuse IS

Al-Qaeda, Saudi Arabia and Israel

Den islamske staten IS tungt utstyrt med israelske våpen

Store mengder israelske våpen funnet hos Den islamske staten

Gule må skrive mot bedre vitende

I 2015 kunne man tilgi at folk ikke var klar over Israels omfattende støtte til IS og andre jihadister i Syria. Men i 2019 er dette velkjent, sjøl om man bare skulle forholde seg til israelske medier. Ledelsen i Israel har innrømt det. IDF har innrømt det. Israelske medier skriver om det. Dermed må Gule snakke mot bedre vitende når han forsøker å tilsløre fakta på denne måten.

Men hvorfor er han så forblindet besatt av å tilsløre og benekte Israels støtte til den islamske staten og andre jihadister? Det skulle vi gjerne ha visst. Men det har vi ikke noe svar på.

Resten av Gules artikkel består stort sett av uoriginal sjikane, som det er liten grunn til å bruke tid på.


Les Lars Gules kritikk av steigan.no og av Pål Steigan og se hva han sjøl skriver. Vi ønsker å gi leserne en mulighet til å danne seg sin egen oppfatning:

Lars Gule:

PÅL STEIGAN OG STEIGAN.NO

Av en eller annen grunn har en del på venstresiden fått det for seg at Pål Steigan på steigan.no skriver viktige og interessante ting, at han graver fram informasjoner vi ikke finner andre steder – i de såkalte mainstream media. 

Vel, jeg vil ikke benekte at også blind høne finner korn, så alt som står på bloggen til Pål Steigan er sikkert ikke helt galt. Likevel, det meste er rør og konspirasjonsteoretisk galimatias. 

Det var for noen år siden jeg ganske tilfeldig kom over bloggen til Steigan. Det jeg fant var en «artikkel» med tittelen «Rådgivere fra USA og Israel arrestert i Irak mens de hjalp IS». Skrevet av Pål Steigan og publisert 13. mars 2015. Der heter det blant annet:

«Irakiske styrker har arrestert militære rådgivere fra USA og Israel mens de hjalp Den islamske staten i Irak. Arrestasjonen ble gjennomført under Iraks anti-terroristkampanje «Skorpionens stikk». I følge nyhetsbyrået Sama i Irak hadde tre av de arresterte amerikanske og israelske pass, mens den fjerde var fra en av araberstatene i den persiske bukta. Operasjonen mot IS ble gjennomført i området nær byen Niniveh.»

Dette burde få øyebrynene til å heve seg på noen og enhver. Militære rådgivere fra USA og Israel? Som opererer med amerikanske og israelske pass i Irak?!! Mens de jobber for IS???!!! Som om ikke CIA og Mossad er i stand til å utstyre sine agenter og operatører med falske pass. Bare her stinker historien lang vei. 

Hva er så kilden til denne artikkelen? Det er i alle fall ikke mulig å finne spor etter et irakisk nyhetsbyrå ved navn Sama. Det er da heller ikke Steigans kilde. Det er derimot nettstedet News Punch – «Where Mainstream Fears to Tread». Akkurat – et nettsted av same ulla som steigan.no. Og hva er så kilden til dette nettstedet? Siterer de nyhetsbyrået Sama direkte? Nei, for dette nettstedet siterer et IRANSK nyhetsbyrå – Tasnim – som rapporterer fra Teheran.

Og dette skulle være en pålitelig kilde til noe som helst? Stoler Steigan på propaganda – mot USA og mot IS – med utspring i presteregimet i Iran? Tydeligvis. 

Så forsøker Steigan å underbygge sin konspirasjonstenkning med mer konspirasjonstenkning. Ved å snu tidspilen får han REAKSJONER på hendelser som har inntruffet til å bli hendelsens ÅRSAK. Med andre ord: Steigan forstår ikke at USA, Israel og en rekke andre aktører i Midtøsten og ellers i verden, handler mot bakgrunn av hendelser de ikke har kontroll over. Verken USA eller Israel står bak – har skapt – IS, men når IS finnes undersøkes selvsagt hva dette betyr og om det finnes mulighet for å influere på IS’ handlinger osv. Israel er interessert i et svakt Syria, men enda mer et svakt Iran. Derfor passer det Israel at regimet i Damaskus svekkes av borgerkrigen, men det passer ikke Israel at Iran etablerer seg militært i landet. Ei heller ønsker Israel at Hizballah skal komme nærmere Israel på Golan. Altså har Israel interesse av å støtte opposisjonen i Syria – for å forlenge borgerkrigen, svekke landets militære kapasitet og forsøke å bygge et minimum av sympati med Israel blant syrere ved å bistå NOEN syriske grupper og individer med humanitær bistand. 

Det finnes med andre ord rasjonelle forklaringer på det meste: Iran har all interesse av å spre løgnpropaganda som kobler IS til USA og Israel; Israel har interesse av å bistå deler av opposisjonen i Syria på ulike måter. Det er overhodet ikke nødvendig å ty til infantile konspirasjonsteorier for å forstå situasjonen og ulike aktørers handlinger. 

Men la oss rygge litt. Hva slags nettsted er så News Punch, Steigans primærkilde i artikkelen? Engelsk Wikipedia kan fortelle følgende, ganske godt kildebelagt: 

«NewsPunch is a Los Angeles-based fake news website that frequently spreads conspiracy theories and political misinformation mixed in with real news stories.[1][2][3][4][5][6][7][8] Originally named Your News Wire,[3][9][10] it was founded in 2014 by Sean Adl-Tabatabai and Sinclair Treadway.[1][4][11] In November 2018, it rebranded itself as NewsPunch, and began redirecting yournewswire.com traffic to newspunch.com.[9]

A 2017 Buzzfeed News report identified NewsPunch as being the second-largest source of popular fake stories spread on Facebook that year,[4] and a June 2018 Poynter analysis identified NewsPunch as being debunked over 80 times in 2017 and 2018 by Poynter-accredited factcheckers such as Snopes, FactCheck.org, PolitiFact, and the Associated Press.[5]

The European Union’s East StratCom Task Force has criticized NewsPunch for spreading Russian propaganda, a charge Adl-Tabatabai denies.[1]

Regular contributors to NewsPunch include Adl-Tabatabai, a former BBC and MTV employee from London previously employed by professional conspiracy theorist David Icke[12], Adl-Tabatabai’s mother Carol Adl, an alternative health practitioner, and Baxter Dmitry, who had previously been posing as an unrelated Latvian man using a stolen profile photo.[13][14]».

Dermed burde det mest vært sagt om Steigans evne til å finne viktige nyheter og kildebelegg (selv om han ikke kunne konsultere Wikipedia i 2015 om dette nettstedet). Han rørte i 2015 og lite tyder på at røret har blitt mindre i 2019. For 9. juni serverer Steigan en kommentar til en kronikk jeg hadde skrevet i Dagbladet seks uker tidligere (og behørig lenket til på denne siden, se 23. april 2019). Steigan oppfatter artikkelen som et forsvar for IS, selv om den handler om en nøktern vurdering av norske «IS-kvinners» farlighet og regjeringens politikk for hjemhenting. Men i Steigans verden er det mest svart/hvitt. Er du ikke med – hva det nå måtte være – så er du mot. Nyanser – og rettssikkerhet – er fullstendig sekundært. Kanskje ikke overraskende fra en stalinist som vel aldri har tatt noe oppgjør med sin støtte til Mao og Pol Pot? Nå ja, historie kan være historie. Problemet for Steigan er at datidens mangel på dømmekraft ikke synes å ha endret seg det minste. 

For jommen santen finner Steigan det for godt å legge ut en serie «artikler» med brodd mot meg (i forlengelsen av Steigans kommentar om min kronikk) fra en person som er ihuga forsvarer av regimet i Damaskus, som benekter at det har pågått en borgerkrig gjennom flere år i landet, og som sprer konspirasjonsteorier om IS og resten av den syriske opposisjonen, sågar fra nettsteder drevet av galningen David Icke. 

Som om ikke dette var nok, kommer en «artikkel» (lagt ut 4. juli) av et kjent og rørete konspirasjonsteoretisk nettroll som ikke har klart å lese min fagartikkel i Kritisk Juss om «Fremmedkrigere og terror», og derfor presenterer mine standpunkter som det motsatte av hva jeg faktisk mener. Ja, ja. 

Joda, det er en meningsartikkel, men Steigan er ansvarlig for å kvalitetssikre det som publiseres på steigan.no. Når det rene rør slipper gjennom, forteller det ganske mye om at Steigan er et rørehode. 

Interessant er det også at trollet også har publisert den samme «artikkelen» på Resett.no! Det sier det meste om konspirasjonsteoretikernes samrøre. Og det er ikke tilfeldig. For i kommentarfeltet til steigan.no dukker det opp kjente «kommentatorer» fra nettopp høyreekstreme nettsteder, som Resett.no. 

Ekstremistene ville ikke eller er ikke i stand til å skille mellom høyre og venstre – og heller ikke Steigan ser det ut til. Dermed er samrøret komplett og steigan.no (og tilhørende Facebook-side) er også plattform for diverse rasister og islamofobe.

Samlet sett er det tydelig hvor meningsløst konspirasjonsteoretisk steigan.no er. De som fortsatt har sans for steigan.no demonstrerer sin egen elendige dømmekraft. 

At Steigan også lar løgnaktige personangrep bli stående både i kommentarfeltet på steigan.no og på egen Faceook-side, sier også noe om mannens moralske kvaliteter. Her er han også på nivå med Lurås og Resett sin moralske nedrighet.

Forrige artikkelHva handler motsetningene i Hongkong om?
Neste artikkelThe Guardian slettet jødisk opprop til støtte for Labour
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).