Hva handler motsetningene i Hongkong om?

0
Fra den store demonstrasjonen i Hongkong 16. juni 2019. Foto: Shutterstock.

Fra den svenske avisa Proletären.

Av Erik Anderson.

Hongkongstyrets lagförslag om utlämningsavtal med bland andra Fastlandskina, är lagt på is. Förslaget har orsakat en politisk kris. Men vad ligger egentligen bakom det hela?

I samband med alla hjärtans dag den 14 februari förra året åkte en havande Hongkongkvinna, den 21-åriga Poon Hui-wing, med sin pojkvän 19-årige Chan Tong Kai på en till synes romantisk resa till Taiwan. Poon Hui-wing återvände inte till Hongkong men det gjorde Chan Tong Kai. Väl tillbaka i Hongkong medgav han för polisen att han hade strypt henne, lagt liket i en resväska och kastat liket i ett buskage nära en tunnelbanestation i huvudstaden Taipei.  

Chan Tong Kai fick ett fängelsestraff på två år och fem månader för att ha stulit Poon Hui-wings pengar och plundrat ett kreditkort på 2.500 dollar. Men Chan Tong Kai  kunde inte fällas för mord begånget på Taiwan eftersom Hongkongs lagar inte tillåter det, och Hongkong saknar utlämningsavtal med Fastlandskina, Taiwan och den före detta portugisiska kolonin Macao. 

Det upprörande mordet och en rad andra fall där kriminella nätverk använt Hongkong som en fristad, ledde till att Hongkongstyret lade fram ett förslag om utlämningsavtal för brottslingar som skulle gälla Fastlandskina, Macao och kinesiska Taiwan, samt en rad andra länder som Hongkong saknar liknande avtal med. 

Den finansiellt mäktiga borgarklassen är splittrad i en pro-Pekingdel och en rakt igenom provästlig del,

Men det var här storpolitiken kom in. Den finansiellt mäktiga borgarklassen i den forna brittiska kronkolonin är splittrad i en pro-Pekingdel och en rakt igenom provästlig del, och det föreslagna utlämningsavtalet har blivit ett slagträ i kraftmätningen. Medan borgarklassen på Fastlandskina står under vissa restriktioner via statsbärande KKP, Kinas kommunistiska parti, så har borgarklassen i det stora finanscentrat Hongkong betydligt friare händer att agera.

Här är grunden till motsättningen mellan Hongkongs olika borgerliga fraktioner, pro-Pekinglägret visavi de som vill ha ett Hongkong med fria tyglar för kapitalisterna och minimal statlig inblandning. Samtidigt står Fastlandskina för hälften av alla investeringar i Hongkong medan stadens betydelse för ett växande Kina genom åren minskat.     Fakta

Våra svenska medier levererar en bild av motsättningarna i Hongkong som en kamp mellan det totalt onda, alltså pro-Pekinglägret mot de ädla demokratikämparna som demonstrerar med den gamla brittiska kronkolonialflaggan. 

Även efter Hongkongs överlämnande till Folkrepubliken Kina som ett speciellt autonomt område finns där över 200.000 personer med brittiskt medborgarskap. En av dessa är förre chefsåklagaren i Hongkong, Grenville Cross, som verkade på den posten från 1997 till 2009. Han är numera professor på två Hongkonguniversitet.

I en CNN intervju den 2 juli ger han en rad upplysningar som knappast finns omnämnda i svenska medier. 

I Hongkong finns 300 brottslingar från Kinas olika delar, inklusive ovan nämnda mördare, som med gällande regler inte kan utlämnas till vare sig Taiwan eller Fastlandskina. Samtidigt har Fastlandskina sedan 2006 utlämnat 248 misstänkta till Hongkong för rättegångar.  

– Det måste bli ett slut på att 22 år efter att Hongkong återfördes till Kina, en person kan råna en bank i Peking, våldta någon i Shanghai eller sälja knark i Nanjing och sedan åka till Hongkong utan att kunna lagföras. Så här kan det inte hålla på, säger Grenville Cross till CNN. 

Cross hävdar att Folkrepubliken Kina har utlämningsavtal med 55 rättsväsenden varav 40 är igång. Däribland nio länder i EU. På senare tid har 94 misstänkta brottslingar återförts till Peking från EU-länder (efter två års förhandlingar) hävdar Cross, vilket, menar han gör EU:s politiska stöd åt demonstranter i Hongkong som motsätter sig utlämningsavtalet inkonsekvent och rent av hycklande.

För att det finns en mekanism kring utlämning behöver det inte innebära att alla som krävs utlämnade verkligen utlämnas. Storbritannien har ett utlämningsavtal med Ryska Federationen. Under de senaste 17 åren kom det från Ryssland 67 begäranden om utlämning, men Storbritannien godkände endast fyra av dessa begäranden, enligt Cross. 

I en genompolitisk konflikt som den om Hongkongs inriktning, är det viktigt all läsa och lyssna på vad en erfaren jurist som Grenville Cross har att säga som motvikt till den förhärskande rapporteringen kring det föreslagna lagförslaget, och samtidigt ägna en tanke på varför den mördade kvinnan Poon Hui-Wings baneman endast dömdes till två år och fem månader. 

De ”fria” mediernas logik

Den 1 juli stormade demonstranter Hongkongs parlamentsbyggnad, vandaliserade inredningen och hängde upp den gamla kolonialflaggan. När Hongkongpolisen lämnade byggnaden och först senare återtog den, spekulerades det i västerländska medier huruvida detta ingick i en konspiration från polisens sida.

Tyska Deutsche Welle spekulerade vilt kring detta, vilket ledde till flera tykna kommentarer nedanför kanalens Youtubeklipp. ”När polisen stoppar dem skriker ni ’onda kommunister som förtrycker demokratikämpar’ men när polisen inte gör någonting säger ni ’detta är en fälla genom att inte hindra studenterna från att storma byggnaden för att dessa desperata studenter skall komma i dålig dager. Tänk så onda kommunisterna är!’”  Det är därför våra ”fria” medier gör mig sjuk, skriver en av många kritiska kommentatorer. 

Protesterna i Hongkong

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.