Al-Qaeda, Saudi Arabia and Israel

5

Robert Parry, journalisten som ble verdensberømt da han avslørte Iran-Contras affæren, skriver om forbindelsen mellom Al-Qaida, Saudi Arabia og Israel.

The disclosure that convicted al-Qaeda operative Zacarias Moussaoui has identified leading members of the Saudi government as financers of the terrorist network potentially reshapes how Americans will perceive events in the Middle East and creates a risk for Israel’s Likud government which has forged an unlikely alliance with some of these same Saudis.

According to a story in the New York Times on Wednesday, Moussaoui said in a prison deposition that he was directed in 1998 or 1999 by Qaeda leaders in Afghanistan to create a digital database of the group’s donors and that the list included Prince Turki al-Faisal, then Saudi intelligence chief; Prince Bandar bin Sultan, longtime Saudi ambassador to the United States; Prince al-Waleed bin Talal, a prominent billionaire investor; and many leading clerics.

(Dette er omtalt her på steigan.no i artikkelen – Det saudiske kongehuset sponser al-Qaida.)

Parry skriver videre:

And, like the Saudis, the Israelis have sided with the Sunni militants in Syria because the Israelis share the Saudi view that Iran and the so-called “Shiite crescent” – reaching from Tehran and Baghdad to Damascus and Beirut – is the greatest threat to their interests in the Middle East.

That shared concern has pushed Israel and Saudi Arabia into a de facto alliance, though the collaboration between Jerusalem and Riyadh has been mostly kept out of the public eye. Still, it has occasionally peeked out from under the covers as the two governments deploy their complementary assets – Saudi oil and money and Israeli political and media clout – in areas where they have mutual interests.

Les hele artikkelen her.

Det begynner å tegne seg et interessant bilde. Vår nære allierte Saudi Arabia sponser terrororganisasjoner som Den islamske staten, al-Qaida og sannsynligvis også Boko Haram. Og i hvert fall i Syria gjør de dette i forståelse med Israel.

(Hvordan kan jeg si «nære allierte»?

Da han ennå var statssekretær var Espen Barth Eide på statsbesøk i Saudi-Arabia. Han uttalte da:

– Norge og Saudi-Arabia har gode bilaterale relasjoner og sammenfallende posisjoner innenfor flere utenrikspolitiske områder, noe dette besøket har bekreftet, sier Eide. Videre synes det klart at det  finnes store muligheter for norsk næringsliv i Saudi-Arabia, ikke minst innenfor petroleumsbransjen, men også innen fornybar energi og energieffektivisering.

Dette var den rødgrønne regjeringas politikk, og det er ingenting som tyder på at den blå regjeringa er uenig i dette.)

Les: Gisseldramaet, ørkenkrigen og Vestens venner.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

 1. At Israel har mer enn en finger i suppa her, har jeg aldri tvilt på. IS utgjør ingen militær trussel mot Israel, men de demmer opp for iransk innflytelse, noe Israel sjølsagt ser på som nyttig. Og at Israel bruker islamister i sitt eget politiske spill er ikke noe nytt. Under den første intifadaen, da PLO fortsatt ble sett på som hovedfienden, var Israel aktive i oppbygginga av Hamas. Sjølsagt for å splitte palestinerne. Også spiller de «offer» når deres egne leiesoldater vender seg mot dem. Som om de ikke vet at leiesoldater er notorisk upålitelige, og at islamister og jihadister er seg sjøl nok.

 2. Det er nesten påfallende hvordan Israelske myndigheter og Syriske opprørere ved Golan stadig er i kontakt, og hvordan sistnevnte kan kidnappe FN personell uten Israelsk inngripen. Relasjonene ser ut til å være stabile og generelt gode.

  Hvem er så disse syriske opprørerne? Al Nusra og IS.

  Hva skjer når deres posisjon langs denne grensen trues? Israel bomber Hezbollah.

  http://www.nettavisen.no/nyheter/utenriks/fn-israel-har-regelmessig-kontakt-med-syriske-opprrere/8518095.html
  http://www.nrk.no/verden/fn-soldater-angrepet-pa-golan-1.11906379
  http://www.reuters.com/article/2015/01/18/us-mideast-crisis-israel-syria-idUSKBN0KR0K620150118

  Man kan selvsagt spørre seg hva Israel har å tjene på å dette samarbeidet. Assad var en grei kar for dem, hatefull retorikk, lett å mislike, men samtidig stabil og uten kapasitet til eventyr mot Israel. Det var trygt for Israel. IS eller Al Nusra er på ingen måte trygge, og de går ikke av vegen for å overstrekke egen kapasitet i diverse overilte og barbariske eventyr. Det kan umulig gagne Israelske interesser å ha disse folkene på Golan, eller i syria som helhet for den saks skyld.

  Men deres handlinger er altså påfallende.

 3. ISIL og al Qaida var i utgangspunktet CIAs Langley arabiske hær. Etter hvert tok vel ISIL delvis kontroll over egne skjebne ved å rane banker og overta oljefelt i Irak. Slik ble de økonmisk uavhengige. Så ISIL som den delvis CIA kontrollerte armen blir angrepet av en annen del av USAs myndigheter, Pentagon. Så i Irak-Syria har vi den svært underlige situasjon at USA har kommet i en intern konflikt. CIA mot Pentagon. Er verdt å merke seg at CIA er involvert i stort sett det møte av f…skap som kommer fra USA av væpnede konflikter de senere årene.

  Nok om det. Saudi Arabia har også mistet kontroll over ISIL. I det minst delvis kontroll. Svært mange av ISIL medlemmer er landsmenn som mer en gjerne ser sitt snitt for å kvitte seg med sen saudiske kongefamilien. Vet ikke om noen registrerte var der dagblad saken der saudi Arabia gjerder sitt territorium mot ISIL ganske heftig. Er vel en grunn. Mener også at saudi Arabia har spørt Pakistan om å 100.000 mann til å forsvare sitt område. Det trengs vel hvis ryktene om ISIL hær på 200.000 stemmer.

  Hvem som er værst av ISIL og saudi Arabia er vel hipp som hopp. De følger den samme boka og hogger hoder og alt mulig hvis det er nødvendig etter boka.

  Er dette dette ikke dette Ron Paul har advart om vil kunne være følgene av en slik aggressiv utenrikspolitikk. Tror Saudiene vil få det hett rundt ørene etter som året går.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.